Originar din China, kiwi reprezinta o sursa bogata de vitamine C, E, B2, B3, provitamina A, enzime, acizi organici, fibre, saruri minerale de cupru, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, seleniu, zinc, luteina.
Iata care sunt principalele beneficii pentru sanatate!
1) Ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase
Fructele kiwi sunt o sursa buna de fibre dietetice, care induce starea de satietate.
In plus, kiwi este redus in calorii, zahar si grasimi. Un singur kiwi mare contine aproximativ 55-60 de calorii, in timp ce unul de dimensiune medie ofera circa 7 grame de zahar, doar o treime din cantitatea gasita intr-un singur mar.
2) Poate reduce tensiunea arteriala
Un studiu publicat in 2011 arata ca persoanele care prezinta o tensiune arteriala putin mai mare pot sa isi regleze nivelul tensiunii arteriale daca consuma cel putin un kiwi in fiecare zi.
Acest lucru se datoreaza proprietatilor antioxidante pe care le are kiwi.
Totusi, specialistii subliniaza ca fructele kiwi trebuie consumate cu moderatie si se recomanda consultarea medicilor de specialitate pentru orice nelamurire.
3) Ofera un stimulent sistemului imunitar
Fructele kiwi sunt ambalate cu substante nutritive, in special vitamina C, care este cunoscuta pentru faptul ca sustine diferite functii celulare care contribuie la un sistem imunitar sanatos.
O singura cana de kiwi contine aproximativ 273% din doza zilnica recomandata de vitamina C.
4) Protejeaza sanatatea ochilor
Kiwi contine niveluri ridicate de luteina si zeaxantina, antioxidanti care pot proteja impotriva leziunilor oculare care ar putea fi provocate de radiatiile ultraviolete, fumul de tigara sau poluarea aerului.
“Antioxidantii intra in retina ochiului si absorb lumina care este vizibil daunatoare”, explica Elizabeth J. Johnson, cercetator stiintific si professor la Universitatea Tufts din Boston.
5) Sprijina obtinerea unui somn mai bun
Datorita nivelului de serotonina din fruct, consumul de kiwi ajuta la obtinerea unui somn mai bun.
De asemenea, kiwi contine flavonoide cum ar fi: naringenina, catechina si epicatechina.
>> Daca ti-a placut articolul, iti recomandam - Ceaiul de menta si beneficiile sale pentru organism
Sursa foto: pexels.com