Corpul nostru nu reuseste sa produca in mod natural aceasta vitamina si intra in responsabilitatea noastra sa mentinem un nivel ridicat de vitamina C in organism.
Daca nu veti sa apelati la suplimente sau pastile, trebuie sa aveti mai multa grija la alimentatie.
Vitamina C este un antioxidant puternic care neutralizeaza radicalii liberi, intareste sistemul imunitar, cicatrizeaza mai rapid leziunile pielii, imbunatateste circulatia pielii si mentine sanatoase tesuturile conjunctive.
Legumele si fructele sunt o sursa naturala de vitamina C:
1. Sucul de sfecla rosie;
2.Sucul de citrice combinate
Este deja cunoscut faptul ca citricele sunt o importanta sursa de vitamina C. Puteti combina sucul de la mai multe citrice, precum portocala, grapefruit sau pomelo si il puteti bea dimineata sau la pranz. Acesta, pe langa ca va aduce aportul necesar de vitamina C, va da si foarte multa energie sa faceti fata problemelor zilnice.
3. Capsunile
Daca iti plac capsunile, atunci poti sa te consideri norocos. Aceste fructe contin foarte multa vitamina C si le poti manca atat pentru gustul bun, cat si pentru sanatatea ta.
4. Ananasul
Ananasul este un fruct care faciliteaza secretia gastrica, deci il poti manca in orice moment al zilei si chiar si dupa mese. De asemenea, amelioreaza durerile de stomac si are proprietati antiinflamatorii. Daca iti plac fructele exotice, poti manca cu incredere ananas pentru ca este o resursa de vitamina C pentru organismul tau.
5. Kiwi
Kiwi contine mai multa vitamina C decat portocalele. Mananca cat mai mult kiwi pentru a-ti intari sistemul imunitar. Nu uita sa alegi fructul mai copt, pentru ca este mai gustos.
6.Broccoli
Broccoli are foarte putine calorii, insa este bogat in fibre si vitamina C.
7. Rosiile
Rosiile se numara printre legumele cele mai utilizate in bucataria romaneasca. Daca si tie iti plac si le folosesti des in alimentatia ta, atunci te bucuri de o sursa placuta de vitamina C.
8.Conopida
Conopida poate fi mancata atat in stare naturala, cat si dupa ce a fost murata. Aceasta poate fi folosita si in salate. Este o sursa importanta de vitamina C.
9.Ardeiul gras
Ardeiul gras, rosu si verde, contine multa vitamina C si trebuie sa il introducem in alimentatia noastra. Il poti fierbe sau praji, insa este recomandat sa il mananci crud.
10. Pepenii, prunele si strugurii
Sursele cele mai importante de vitamina C se gasesc in fructe si legume, in foarte multe dintre ele. Ai la dispozitie o lista destul de mare din care poti alege ce preferi. Nu uita sa incluzi surse naturale de vitamina C in alimentatia zilnica.