Exista doua variante pentru care te afli acum in fata acestui articol: una ar fi ca esti o persoana care traieste fiecare clipa asteptand o noua provocare si atunci, probabil, nu doar ca ai experimentat ideea de a calatori singur, ci o practici ca pe un sport extrem. Cunosti beneficiile unei astfel de experiente si totusi vrei sa vezi daca este ceva ce iti scapa, ori poate cu timpul ai invatat ca mai sunt si alte lucruri nementionate, si atunci te invit sa le impartasesti cu noi.
A doua posibilitate ar fi ca esti genul de persoana careia ii place sa calatoreasca, insa prefera sa o faca in compania prietenilor, a partenerului sau in grupuri restranse, iar varianta de a calatori singur ti se pare tentanta, dar te sperie peste masura. Lucrurile nu stau totusi atat de rau nici in aceasta situatie, pentru ca este de dorit ca atunci cand incepi sa calatoresti, sa o faci initial in compania altor persoane, si nu dintr-o data, singur. In felul acesta vei sti deja cum functioneaza lucrurile, te vei acomoda cu ideea de a parcurge distante lungi, vei fi familiar cu diferentele culturale si, cel mai important, vei invata sa te simti in siguranta departe de casa.
Acestea sunt experiente esentiale pentru momentul in care vei decide ca iti doresti sa calatoresti pe cont propriu. Care ar fi, asadar, beneficiile unei astfel de experiente?
Calatoriile pe cont propriu sunt mult mai usor de realizat
Responsabilitatea organizarii propriei calatorii iti ofera in acelasi timp libertatea de a alege orice tip de experienta iti doresti. Vei evita in acest fel toate problemele care apar in general in cazul calatoriilor in grup, de la destinatia aleasa pana la datele de calatorie si stabilirea bugetului. De asemenea, daca esti genul care prefera destinatiile mai putin cunoscute si tentante pentru majoritatea, nu va trebui sa consumi energie convingandu-i pe ceilalti sa vina cu tine. Nu vei avea probleme nici cu incadrarea in timp sau bifarea anumitor lucruri pe care ti-ai stabilit de acasa ca vrei sa le faci. Schimbarea programului nu poate fi decat in beneficiul tau: poate preferi sa petreci timp intr-un parc observand trecatorii in loc sa vizitezi un muzeu sau poate iti doresti sa incluzi in program si alte locuri la care nu te-ai gandit initial. Decizia iti apartine.
Se poate intampla, de asemenea, sa intalnesti pe parcurs o persoana interesanta cu care sa iti doresti sa calatoresti pentru o vreme, schimband total traseul, sau poate chiar sa iti prelungesti calatoria datorita acestui lucru. Sunt sanse destul de mici sa poti spune da unei astfel de provocari atunci cand esti cu altcineva, asa ca poti profita din plin de beneficiul de a calatori singur.
Calatoriile pe cont propriu aduc beneficii majore in planul dezvoltarii personale
In primul rand, daca ai luat o astfel de decizie, este din start un beneficiu faptul ca reusesti sa acorzi atentie propriei persoane si ca simti nevoia sa treci la un nou nivel, parasind zona de confort. Orice persoana ar trebui sa gaseasca oportunitatea de a isi face timp pentru sine, iar acest lucru este din ce in ce mai greu de realizat, avand in vedere ca suntem interconectati permanent prin intermediul internetului sau al telefoanelor.
Inveti sa fii practic
Primul beneficiu adus de o astfel de calatorie este acela de a invata sa iti pregatesti rucsacul astfel incat sa ai la tine tot ceea crezi ca vei avea nevoie, dar in acelasi timp, doar ce este strict necesar, asa incat sa nu trebuiasca sa iti ingreunezi bagajul peste masura. Daca esti genul care calatoreste mult, cu siguranta stii ca un rucsac, oricat de usor, se simte mult mai greu la drum lung. De multe ori te va speria gandul ca esti atat de departe de casa doar tu cu rucsacul tau, apoi iti vei da seama ca un rucsac este tot ceea ce ai nevoie si iti va deveni cel mai bun prieten.
Devii responsabil
Inca de la stabilirea destinatiei in care vrei sa ajungi sau a circuitului pe care vrei sa il parcurgi, vei fi obligat sa iti iei singur deciziile si sa iti stabilesti programul, pentru ca sfaturile celor care raman acasa nu te pot ajuta decat intr-o oarecare masura. Cu siguranta pe parcursul calatoriei vor aparea situatii neprevazute pe care va trebui sa le depasesti. Chiar daca la inceput ti se va parea foarte greu sa faci fata cu brio noii situatii, vei vedea ca pe masura ce trece timpul, te vei acomoda si vei invata sa te bucuri de neprevazut.
Inveti sa socializezi
Un alt beneficiu major este acela ca va trebui sa interactionezi cu localnicii, lucru pe care il faci probabil destul de putin atunci cand calatoresti insotit. Nu este intotdeauna usor sa faci acest lucru, insa doar prin exercitiu vei invata cum sa abordezi oamenii si vei ajunge in final sa te "hranesti" cu astfel de momente de companie, in urma carora vei afla lucruri noi si vei primi sfaturi utile pentru a iti continua traseul, fie ca este vorba despre cea mai buna si ieftina mancare din oras ori despre cea mai potrivita varianta pentru a ajunge in urmatorul loc.
In acelasi timp, inveti sa comunici intr-o alta limba, indiferent daca esti sau nu sigur pe tine. Intalnind tot mai multi oameni vei vedea ca, prin exercitiu, te vei descurca din ce in ce mai bine. De asemenea, va fi mai usor sa iti apreciezi corect nivelul de vorbire si iti vei da seama ca pentru ceilalti este important ceea ce ai de spus, nu felul in care o faci si care te preocupa uneori excesiv. Totusi, nu de putine ori vei realiza importanta limbajului non-verbal.
Inveti sa explorezi
Atunci cand calatoresti singur acorzi o mai mare atentie locurilor in care ajungi, macar pentru simplul fapt ca este necesar sa te orientezi si sa stii in permanenta unde te afli. O simpla plimbare de unul singur, fara a fi distras de o alta persoana, te va face mai atent in fata celor mai mici detalii, care deseori ascund povesti extrem de interesante si care iti scapa in mod obisnuit. Vei observa ca atunci cand calatoresti singur, explorarea devine mult mai senzoriala: esti mai atent la sunetele locului respectiv, la mirosurile specifice lui, iar peste ani, aceste senzatii iti vor ramane intiparite in minte mai bine decat o imagine.
Un alt sentiment care initial poate parea frustrant este acela ca invatand sa observi si sa explorezi singur, vei trai tot felul de experiente inedite pe care vei simti nevoia sa le impartasesti unor persoane dragi, sa le filmezi sau sa le fotografiezi. Acelea sunt de obicei momentele in care iti doresti sa nu fii singur. Totusi, sentimentul dispare repede si vei putea sa te bucuri ca niciodata de ceea ce traiesti, dandu-ti seama ca este imposibil de fapt sa imortalizezi o stare sau un sentiment ori sa incerci sa ii faci pe ceilalti sa iti inteleaga pe deplin emotia. Toate aceste obiceiuri noi generate de dezvoltarea tehnologica nu fac decat sa ne mareasca gradul de superficialitate si sa ne impiedice sa ne bucuram atunci si acolo de momentele si locurile care merita.
Ai timp sa te asculti
Cand esti singur intr-un loc strain, se intampla adesea sa te surprinzi "auzindu-te". De aceea, de multe ori astfel de calatorii au rol terapeutic. Daca simti nevoia sa iti lamuresti anumite probleme sau sa te gandesti la ce urmeaza sa faci in viitor, acum este momentul perfect sa dai frau liber tuturor acestor ganduri si sa te intorci acasa nu doar mai relaxat si mai multumit de propria persoana, ci si increzator in ceea ce urmeaza sa faci. Este foarte posibil ca obiceiul de a calatori singur sa iti devina un stil de viata, reusind sa dezvolti o serie de aptitudini sau sa descoperi altele pe care nu stiai ca le ai. In felul acesta, experienta acumulata iti va da un alt tonus in fata provocarilor de zi cu zi, fie ca este vorba despre un interviu, o intalnire sau luarea unei decizii importante.
PS: Nu uita sa iei si muzica cu tine!