Calatoritul reprezinta unul din cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta. Pasionatii de calatorii spun ca ajuta si sufletul, reprezentand o forma de descoperire si dezvoltare personala.
Pe langa faptul ca inveti sa vezi lumea cu alti ochi, iti expui si corpul unor experiente fizice si psihice utile. Exista o serie de beneficii pentru sanatate pe care calatoritul le are. Pe unele le banuiesti deja, iar la altele probabil ca nici nu te-ai gandit. Iata cateva dintre ele!
Ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar
Anticorpii reprezinta proteine care protejeaza sistemul imunitar in fata agentilor patogeni. Cercetatorii sustin faptul ca expunerea moderata la factori daunatori moderati creste capacitatea organismului de a lupta in fata marilor pericole. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa te speli pe maini sau sa ai o igiena precara, insa expunerea moderata la noi bacterii nu este chiar un lucru rau.
Contribuie la reducerea nivelului de stres
Cel mai simplu exercitiu pe care il poti face, cu rezultate imediate, este sa alegi sa iesi din casa atunci cand simti ca nervii iti sunt intinsi la maximum de mediul in care te afli. Vei observa ca este un gest banal, dar care iti modifica imediat in bine starea generala, prin absenta factorului de stres. Asa se intampla si in cazul calatoriilor.
Renuntarea la tot ceea ce te streseaza pentru a ajunge intr-o noua destinatie, reprezinta una dintre cele mai bune metode de relaxare. Ai putea spune ca si necunoscutul reprezinta un motiv de stres, insa nu este acelasi lucru. Acesta este un tip de stres cu care corpul se obisnuieste repede si chiar stimuleaza creativitatea.
Te ajuta sa te mentii in forma
Uneori poate ca te misti mai putin decat ti-ai dori, mai ales daca ai ales sa calatoresti cu autocarul si ai de mers ore intregi in felul asta. Insa exista mereu alternative, iar calatoritul te ajuta sa te mentii intr-o forma fizica foarte buna.
Mergi pe jos foarte mult, mananci in general sanatos, bucurandu-te de varietatea de fructe si legume prezente in zonele respective si faci tot felul de activitati mai mult sau mai putin fizice. Adesea persoanele carora le place sa calatoreasca sunt pasionate de drumetii montane, de sporturi extreme si orice alta activitate prin care descopera frumusetile si esenta unui loc.
Contribuie la imbunatatirea vietii sociale
Calatorind, cunosti tot mai multi oameni si tot mai multe povesti de viata inedite. Incet incet, inveti sa renunti la prejudecati si dezvolti aptitudini noi in relatia cu cei din jur. Iti poti face prietenii trainice sau inveti sa te bucuri de cativa kilometri parcursi intr-o companie placuta, perfect constient de faptul ca poate nu vei mai vedea niciodata persoana respectiva. Toate aceste lucruri imbunatatesc sanatatea psihica si felul in care relationezi cu ceilalti oameni.