Este din nou sfarsit de an si ca si inainte, iti propui lucruri marete pentru anul care vine. De fapt, tocmai asta e problema: obiectivele tale nu sunt realiste, astfel ca sfarsesti an de an repetand aceeasi poveste.
Cat de realizabile sunt rezolutiile de Anul Nou? Cat la suta din ce iti propui duci la indeplinire? Iti faci vreo strategie pentru realizarea acestor obiective? Iti face doar bine sa stii ca ai un plan? Cat de mult iti doresti sa duci la indeplinire macar jumatate din ceea ce iti propui?
De fapt, sfarsitul de an este cel mai neinspirat moment pentru planuri marete. Se suprapune perioadei vacantelor si a timpului liber petrecut alaturi de cei dragi, astfel ca nu poti fi conectat cu adevarat si motivat cat sa iti duci planul la bun sfarsit.
Sfatul este sa nu iti propui obiective prea marete, pentru ca vei sfarsi la fel de descumpanit. In schimb, poti urma acesti cativa pasi care te pot duce mai aproape de success:
Ce iti doresti?
Daca vrei sa iti schimbi radical viata, nu iti propune sa o schimbi in intregime dint-o data. Nu va functiona. Insa, poti alege o anumita parte a vietii tale pe care sa te concentrezi.
Verbalizeaza acel lucru si fa-l sa fie cat mai concret pentru a sti exact ce schimbare trebuie sa faci. Daca te descurci cu indeplinirea primului pas, mergi spre urmatorul peste o luna, si tot asa. Facand schimbari marunte dar consecutive, vei reusi de fapt sa te schimbi radical in ceea ce iti doresti.
Fa-ti un plan
Orice plan trebuie sa cuprinda mai multe obiective mici care sa te aduca mai aproape de scopul final, sau de marele obiectiv. Daca de exemplu planuiesti sa participi la un ultra maraton, atunci iti vei propune ca intr-un anumit interval de timp sa ai un numar de antrenamente si dupa o anumita perioada, anumite rezultate.
Apoi iti poti propune sa participi la alte concursuri mai usoare initial, pana cand, intr-un final, vei ajunge la performanta de a participa la un ultra maraton.
Anticipeaza eventualele obstacole
Gandeste-te la posibilele piedici pe care le poti intampina: un job solicitant, putin timp liber, stare de sanatate precara, alte probleme de rezolvat.
In functie de problemele aparute, iti poti reconsidera scopul final si ajusta obiectivele de pe traseu. Important este sa nu le ignori, pentru ca esecul doare mai tare decat obtinerea unui rezultat ceva mai moderat.
Pune planul in aplicare
Apuca-te de treaba, acceptand faptul ca pe durata procesului, vei avea zile mai bune si zile mai putin bune. Zile in care nu vei avea nici un chef sa faci ce ti-ai propus, si altele in care vei reusi cu entuziasm sa te achiti de sarcini.
Important este sa nu depasesti termenele si sa indeplinesti fiecare obiectiv de pe traseu, asa cum ti-ai propus. Nu fi insa foarte dur cu tine, pentru ca si un rezultat mai mic, este mai bun decat nimic.
Nu te dedica exclusiv scopului major
Daca ti-ai propus sa alergi la ultra maraton, nu inseamna ca trebuie sa iti petreci urmatoarea perioada doar antrenandu-te pentru asta. Incearca sa te relaxezi, sa ai activitati diverse pentru a putea sa revii cu acelasi drag la scopul pe care ti l-ai propus. Este important sa fie o calatorie placuta, nu un succes obtinut cu eforturi mari si zero entuziasm.
Recompenseaza-te
Este important ca atunci cand reusesti cate o victorie de etapa, sa te recompensezi pentru asta. In cazul participarii la un maraton, poate fi vorba despre mici favoruri pe care ti le faci la nivelul dietei: ciocolata, o inghetata, ceva ce iti place foarte mult. Apoi este necesar sa revii la program si sa procedezi la fel pe masura ce parcurgi etape.
Accepta esecul
Se poate sa nu reusesti sa te tii deloc de treaba, sau sa intervina ceva care sa te faca sa renunti la ce ti-ai propus sa faci. Nu te descuraja. Esecul este parte din proces si pentru a il accepta, trebuie sa il intelegi. Gandeste-te ce nu a mers, de ce ai esuat si cum poti face pentru ca data viitoare lucrurile sa mearga mai bine.