A avea obiceiuri proaste nu te face automat o persoana rea, chiar daca constientizezi acest lucru si totusi continui cu acest comportament. Exista mai multe modalitati de a te sabota pe tine insuti, constient fiind de efectul negativ al obiceiurilor tale asupra calitatii vietii.
Una dintre acestea este sa iti spui ca faci deja acel lucru de destul de multa vreme si nu ti-a afectat sanatatea in mod negativ. Poate fi vorba despre fumat sau despre consumul de zahar in exces. Esti constient de efortul pe care ar trebui sa il faci pentru a renunta la acest obicei si renunti din start. A doua varianta este aceea in care constientizezi ce ti se intampla, incerci din rasputeri sa renunti, dar nu reusesti si atunci cedezi.
De fapt, este foarte greu sa scapam de anumitele ticuri sau obiceiuri negative pe care le avem, pentru ca rutina zilnica a devenit atat de importanta, incat facem adesea lucruri in mod automat, fara a mai lua in calcul potentialul negativ al acestui comportament.
In general, obiceiurile proaste apar din dorinta de a trece mai usor peste un eveniment care ne streseaza in prezent: poate fi vorba despre pierderea cuiva drag, a unui telefon primit zilnic, etc. Sub impactul recompensei imediate, potentialul negativ este ignorat.
Iata ce poti face pentru a incerca totusi sa scapi de unele dintre obiceiurile negative din viata ta!
Renunta la procrastinare
Un procent de 22% din populatie sufera de procrastinare cronica. Oamenii refuza sa faca anumite lucruri din cauza lipsei de contol asupra propriului corp si a incapacitatii de a isi imagina cum se vor simti facand acele lucruri.
Au mereu tendinta de a spune ca vor face ce este de facut mai tarziu, atunci cand vor fi mai pregatiti. Pe un astfel de teren, obiceiurile negative prind imediat radacina: statul pe retelele sociale, fumatul, consumul excesiv de alcool, toate acestea te pot tine pe loc si pot genera chiar afectiuni serioase, precum depresie sau anxietate. Fii o persoana activa si gandeste-te mai putin la ce ar fi daca.
Vizualizeaza ceea ce faci
Incearca sa iti imaginezi cum arati atunci cand iti rozi unghiile, atunci cand fumezi sau atunci cand consumi prea mult alcool.
De asemenea, un exercitiu bun este sa te inregistrezi stand in fata calculatorului tocmai pentru a vedea cate ore petreci pe scaun nefacand practic decat cateva miscari, in ciuda faptului ca ai impresia ca realizezi atat de multe. Sunt lucruri care te vor ajuta sa te controlezi atunci cand vei fi tentat sa abuzezi de aceste obiceiuri.
Nu complica lucrurile inutil
Daca iti propui sa iti schimbi viata in bine, nu te minti frumos propunandu-ti sa faci curat dintr-o data in privinta obiceiurilor proaste. Incepe cu unul singur si stabileste-ti obiective realizabile. Poate fi de ajutor chiar sa incerci sa inlocuiesti obiceiul negativ cu unul pozitiv. Abia dupa vei simti ca nu faci un efort deosebit pentru a mentine acel obicei, poti incepe cu un altul.
Nu incerca sa fii perfectionist
Poate ca iti doresti sa treci dintr-o extrema in alta. Nu face acest lucru, pentru ca nu este un lucru pe care sa ti-l doresti cu adevarat. Da, fiecare dintre noi isi doreste sa consume doar alimente bio, sa renunte la toate obiceiurile proaste, sa faca cat mai mult sport, practic, sa isi puna viata in ordine.
Insa, trebuie sa fii realist si sa te gandesti cate din aceste obiceiuri poti sustine pe termen lung. Nu vrei ca viata ta sa fie o corvoada. Incearca sa pastrezi un echilibru in tot ce faci, dar ai grija ca obiceiurile sanatoase sa fie cele care primeaza.