Societatea actuala isi mentine si in prezent prejudecatile referitoare la problemele de natura psihica pe care unii dintre noi le pot dezvolta. Subiectul este adesea unul tabu, multi temandu-se sa vorbeasca in interiorul familiei despre depresie sau alte afectiuni aflate in legatura cu aceasta.
Tocmai aceste prejudecati impiedica accesul la tratamentul de specialitate, acolo unde este cazul. Sunt insa si situatii in care o simpla vizita la psiholog iti poate afecta imaginea in fata celorlalti.
Cu atat mai mult antidepresivele, acele pastille care sunt administrate in cazul depresiei si a bolilor asociate. Despre antidepresive se crede ca ar afecta in mod radical orice organism. Sub tratamentul cu antidepresive, pacientii pot resimti o stare de letargie si o lipsa de interes nespecifica persoanei afectate.
Somnul are de asemenea de suferit, mancatul in egala masura, aparand adesea si stari de vinovatie, anxietate sau chiar ganduri suicidale. Cu siguranta ca aceste efecte ale pastilelor au loc intr-o oarecare masura si dureaza cateva saptamani sau chiar luni pentru a te obisnui cu ele. Alte mituri despre antidepresive sunt:
Antidepresivele scad libidoul
Fiecare persoana reactioneaza diferit chiar si la acelasi tip de tratament, astfel ca lucrurile de acest gen se pot intampla sau nu. Cei care au beneficiat de tratament pentru depresie stiu acesta poate fi unul dintre simptome. Libidoul scade insa si pe fondul depresiei. Persoanele tinere care sunt incercate de aceasta boala au adesea un interes foarte scazut pentru relatiile intime, iar tratamentul medicamentos poate sa amplifice aceasta stare.
Antidepresivele te ingrasa
Pe fondul scaderii libidoului, creste pofta de mancare. Pot fi situatii in care sa simti in permanenta nevoia de a manca ceva, dar si situatii in care pacientul isi pastreaza obiceiurile alimentare.
Creeaza dependenta
Antidepresivele contin hormonii fericirii, serotonina atat de importanta pentru organism. Pentru ca corpul nu o mai poate produce in mod natural, atunci ea este luata din medicamente, astfel ca dependenta rezultata este una evidenta. Exista o dependenta care se creeaza: dependenta de liniste pe care ti-o dau antidepresivele dar si dependenta de substantele pe care acestea le contin.
Antidepresivele iti influenteaza personalitatea
Este total eronat – personalitatea si trasaturile de personalitate nu sunt influentate de catre antidepresive. Nu exista riscul sa te pierzi pe tine insuti, doar pentru ca ti se administreaza acest tratament.