De cate ori nu ai ales sa cumperi lucruri pe care, ulterior, nu le-ai folosit nici macar o data?
Shoppingul nu mai este de mult o activitate necesara, ci una care adesea ia forma de terapie. Poate fi o metoda de relaxare sau o varianta pentru a scapa de plictiseala.
Uneori, poate deveni chiar un drog pentru persoanele care pun pret pe obiecte mai mult decat pe experiente.
De multe ori incercam chiar sa gasim argumente in fata celorlalti, atunci cand ni se reproseaza, uneori pe buna dreptate, risipa facuta. Devenim incetul cu incetul, victimele propriei noastre minti.
Iata ce se intampla daca luam o pauza de la cumparaturi si incercam sa ne concentram pe lucrurile de care avem cu adevarat nevoie:
Vei descoperi ca mereu exista o alternativa
Atunci cand iti propui sa fii mai rezervat in privinta cumparaturilor, vei observa ca, de fapt, te descurci foarte bine cu ce ai.
Vor fi situatii in care iti vei dezvolta abilitatile de a fi creativ, invatand sa iti produci propriile obiecte sau sa improvizezi.
Pe masura ce va trece timpul fara sa faci investitii majore, vei fi cu atat mai tentat sa continui in aceeasi directie, iar schimbarea pe termen lung va fi una majora.
Vei acorda mai multa atentie nevoilor spirituale si sociale
Pe masura ce vei descoperi ca te poti descurca fara prea multe lucruri, vei invata sa acorzi mai multa atentie propriei persoane.
Vei fi tentat sa faci pasi importanti in directia dezvoltarii personale, vei aprecia mai mult oamenii din jur, pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce au, si vei cauta relatiile cu acestia, prin prisma povestilor din care poti sa inveti.
Te vei bucura altfel de lucrurile simple si nu vei mai simti presiunea de a avea in permanenta ceva de pierdut. Tu devii cea mai importanta persoana din viata ta, iar corpul tau, cel mai important aliat.
Vei investi in experiente, nu in bunuri materiale
Vei descoperi cat de importante sunt experientele pentru a ajunge la o stare de bine, atat din punct ded vedere fizic cat si psihic.
Cu banii economisiti, poti alege sa faci anumite stagii de pregatire, cursuri, sau sa calatoresti. Calatoriile iti deschid si mai mult orizonturile si iti arata inca o data, cat de putin iti trebuie pentru a te simti bine.
Vei aprecia mai mult ceea ce ai
Atunci cand incetezi sa mai cumperi lucruri care nu iti sunt necesare, incepi sa apreciezi tot mai mult lucrurile care nu pot fi cumparate cu bani.
Fericirea nu s-a masurat niciodata in numarul posesiilor. Sunt atat de multe lucruri in viata care sunt gratuite.
O zi petrecuta la plaja, un picnic in familie sau o plimbare in parc.
Vei fi tentat sa iti schimbi radical stilul de viata
Daca rezultatele deciziei luate vor fi pozitive, vei fi tentat sa reduci cat mai mult consumul de orice fel.
Vei deveni in scurt timp inamicul principal al consumerismului. Toate acestea, iti vor schimba in timp stilul de viata, bazat pe noile tale obiceiuri.
Trebuie insa sa incerci sa eviti extremele, pentru ca niciodata nu au reprezentat o varianta buna, sustenabila.