Poate ca deseori te-ai intrebat daca sa traiesti fie singur intr-un apartament sau garsoniera, fie sa coabitezi cu alti prieteni. Acest articol are menirea de a aduna o serie de beneficii ale traiului in comun, beneficii impartasite de diverse persoane care vorbesc din experientele lor personale. Asadar, iata cateva dintre aceste beneficii:
La nivel social si interuman
A fost dovedit ca traiul in comun ajuta la ridicarea moralului si a starii generale de bine. Singuratea nu mai este o problema, iar tu te poti intalni cu prietenii tai in zonele comune, in acest evitand riscul de a te simti singur si nefericit.
Traiul in comun implica impartirea treburilor casnice cu ceilalti colocatari, in acest fel avand mai mult timp liber pe care il poti petrece dupa bunul plac.
Studiile arata ca exista o stransa legatura intre legaturile interumane si longevitate. Simplu spus, cu cat ai legaturi mai stranse cu cei din jur, cu atat ai sanse sa traiesti mai mult.
Traiul cu altii iti ofera ocazia de a inchiria o locuinta mai mare si mai bine amenajata decat daca te-ai muta de unul singur. Poti avea ocazia de a sta intr-o locuinta cu gradina si alte facilitati la un pret mai accesibil.
De asemenea, ii poti cunoaste mai in detaliu pe cei cu care locuiesti, in acest fel legand prietenii noi sau putand relua si consolida relatii de prietenie mai vechi.
Impact asupra mediului inconjurator
Casele care au pereti comuni consuma mai putina energie pentru incalzire si asadar, sunt mai ecologice. Energia poate fi mai putin costitoare si deoarece costurile lunare sunt impartite de catre rezidenti. Mai putine materiale sunt necesare contruirii uneor locuinte care vor fi impartite de catre locatari decat in cazul construirii unei locuinte pentru fiecare in parte.
Beneficii financiare
Este mai usor sa economisesesti bani atunci cand totul este impartit, deoarece te poti baza pe faptul ca poti imprumuta ceea ce nu ai la tine: masina, unelte, muzica, carti etc. Acest lucru te va ajuta sa previi cumparaturile care nu sunt necesare si sa economistesti bani. Evident, acest lucru depinde de tine si de prietenii tai. Platesti mai putin atunci cand stai cu altii, darile fiind impartite intre toti cei carestau in spatiul respectiv.
Pe planul carierei, poti afla mai usor de oportunitati de afaceri sau joburi. Cei cu care locuiesti te pot ajuta sa gasesti un loc de munca prin cunostintele lor sau iti pot oferi sugestii in acest sens.
Psihic sanatos
Daca ziua ta nu a decurs dupa cum ti-ai dorit, atunci cand locuiesti singur nu vei avea cu cine vorbi despre sentimentele si asteptarile tale. Daca locuiesti impreuna cu alte persoane, atunci vei putea sa iti spui oful si sa ceri sfaturi pe care altfel ar fi mai greu sa le obtii. In acest fel iti vei putea mentine psihicul sanatos si iti vei putea crea legaturi stranse de prietenie cu cei din jurul tau. Te vei putea simti mai in siguranta si mai inteleasa de catre cei din jur. Aceste lucruri contribuie la mentinerea si dezvoltarea unui psihic sanatos si echilibrat.