A venit iarna si iti vine greu sa te dai jos din pat si sa iesi la tura obisnuita pe care o faci deja de atata vreme. Ideal este sa nu lasi acest obicei sanatos sa dispara, ci sa incerci pe cat posibil sa mentii exercitiul fizic saptamanal.
Trebuie insa sa faci acest lucru in conditii de siguranta si asigurandu-te ca nu te ranesti sau ca nu te imbolnavesti. Pe de alta parte, trebuie ca programul pe care ti-l faci sa fie unul eficient. Asadar, iata cateva sfaturi practice:
Asigura-te ca ai echipament corespunzator
Nu uita ca este frig, dar in acelasi timp, nu scapa din vedere faptul ca iesi sa alergi, deci trebuie sa ai un echipament care sa iti asigure un confort termic, dar in acelasi timp sa nu fie foarte greoi. In magazinele de specialitate poti gasi echipamente impermeabile lejere cu proprietati speciale pentru alergarea pe timp de iarna sau pe vreme urata.
De asemenea, asigura-te ca porti incaltamintea adecvata. Daca asfaltul este ud sau inghetat, trebuie sa porti adidasi comozi, dar speciali pentru acest anotimp. In caz contrar, pot aparea accidentari precum entorsele si nu iti doresti acest lucru.
Protejeaza-ti ochii
Daca afara ploua, este important ca picaturile de ploaie sa nu te incomodeze la nivel vizual. De aceea e important sa porti o sapca ori ceva similar care sa iti asigure o vedere clara. Pe timp de iarna, daca exista zapada depusa, poti apela la ochelarii de soare, care asigura cantitatea necesara de lumina.
Reconsidera-ti obiectivele
Nu iti propune obiective marete din antrenamentele pe vreme urata. Este mai importan sa alergi in siguranta decat sa bati vreun record. Accidentarile pot fi neplacute si destul de serioase, nemaipunand la socoteala ca nu iti doresti sa ratezi saptamani sau chiar luni de pregatire din cauza neatentiei.
Alege traseul, nu durata
Este mai important ca traseul sa fie unul cunoscut si cat se poate de facil. Traseul este cel care conteaza si mai putin durata antrenamentului. Nu iti poti propune sa alergi la fel de mult pe vreme proasta ca pe vreme insorita. Asigura-te ca nu exista obstacole pe traseu sau vreun pericol de accidentare.
Evita zonele noroioase sau suprafetele care iti pot pune gleznele la incercare. Evita de asemenea alergatul la sosea sau pe strazi cu trafic, pentru ca vizibilitatea soferilor este redusa, iar atentia ta poate lasa de dorit.
Protejeaza-ti telefonul
Este important sa ai telefonul cu tine pentru a il putea folosi in cazul in care te accidentezi sau apar situatii neprevazute. De asemenea, este important ca electronicele sa fie protejate de huse speciale pe care le gasesti in magazinele dedicate.