Cei mai de succes oameni acorda o importanta deosebita invatarii continue si dezvoltarii personale. In ciuda faptului ca deja au atins apogeul in cariera lor, ei isi vor gasi mereu timp pentru a iesi mereu din zona de confort si implicit, pentru a isi fructifica la maximum potentialul. Sunt genul de oameni care abordeaza un hobby cu aceeasi tenacitate si consecventa ca propriul job, incercand sa fie mereu cei mai buni.
Ce inseamna concret dezvoltare personala? Aceasta este un proces de dezvoltare psihologica, fizica, sociala si spiritual. Este un process active de invatare si dezvoltare a unor noi abilitati, mult dupa ce persoana in cauza a terminat studiile si formarea profesionala. Frumusetea dezvoltarii personale consta in aceea ca ignora limitele impuse de varsta, afectiuni fizice, impedimente de natura medicala, etc.
Practic, fiecare individ se poate adapta la ceea ce este si ceea ce poate face la momentul respectiv. Chiar daca esti medic de profesie, poate ca te pasioneaza tenisul de camp si alegi sa iti imbunatatesti continuu conditia fizica, loviturile de tenis si implicit starea psihica si motivatia pentru succes. Nu este niciodata tarziu pentru a face acest lucru. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta:
Urmeaza-ti hobbyurile
Daca iti place sa alergi, de exemplu, sunt atatea instrumente care iti pot veni in ajutor, in incercarea de a atinge o conditie fizica deosebita si in acelasi timp, de a avea satisfactia ca faci un efort pentru ceva ce iti place, iar rezultatele se vad.
Poti folosi ceasuri care sa iti monitorizeze alergarea – nu toate sunt atat de scumpe, astfel ca poti gasi ce te intereseaza cu o investitie de inceput mica. De asemenea, daca ai acces la internet, poti folosi retelele sociale si forumurile care sunt dedicate celor ca tine, pasionati de alergare. Creandu-ti contextul necesar, vei reusi sa atingi un nivel de satisfactie care sa te determine sa continui.
Creeaza-ti propriul jurnal
Un jurnal te ajuta sa iti pui gandurile in ordine. Mai mult de atat, vor fi acele ganduri importante de pe parcursul zilei, acea selectie pe care este bine sa o revezi la final de zi, pentru a putea monitoriza mai usor felul in care te simti si ceea ce ai facut in ziua respective. Pentru persoanele trecute de prima tinerete, poate fi chiar o idee foarte buna, care sa ajute in depasirea problemelor ridicate de memorie.
Propune-ti perseverenta, nu perfectiunea
Dezvoltarea personala este un proces care ar trebui sa se desfasoare pe intreg parcursul vietii. Desigur, a fi perfectionist in ceea ce faci, poate fi de ajutor, in sensul in care atitudinea conteaza.
Daca nevoia de perfectiune este cea care te indeamna sa nu renunti si implicit sa repeti cat mai mult, atunci ea iti influenteaza pozitiv procesul. Daca, din contra, ideea de perfectiune te demoralizeaza, atunci probabil ca trebuie sa iti acorzi ragaz si sa te gandesti la cum iti poti schimba atitudinea fata de ceea ce faci. Vei vedea ca perseverand intr-o anumita directive, vei ajunge sa te pricepi la acel lucru din ce in ce mai bine.
Bucura-te de lucrurile marunte
Iti poate parea pueril daca te gandesti ca scopurile tale sunt marete si a te bucura de lucrurile nesemnificative este superficial si deloc de folos. Orice mare cursa incepe cu o victorie de etapa, care poate ca nu are o valoare deosebita in sine, dar contribuie decisive la cladirea a ceva ce poate fi remarcabil. Asadar, bucura-te de lucurile mici, acorda-le timp si importanta si lasa-le sa te pregateasca de ceea ce conteaza cu adevarat.