Importanta invatarii limbilor straine de la o varsta frageda

de la 14 Mai. 2016 Exclusiv
Importanta invatarii limbilor straine de la o varsta frageda Studiul unei limbi straine necesita timp, rabdare si dedicatie, dar cei ce o invata de mici sunt supusi unei presiuni mult mai scazute si au de obicei rezultate mult mai bune decat cei care invata o limba straina cand sunt mari.
Tags: invatarecunoastereeducatie

Cunoasterea unei limbi noi, alta decat limba materna, prezinta multe beneficii, fie ele intelectuale sau practice. Iata de ce este important sa inveti o limba „straina” de la o varsta frageda.

Am o cunostinta care a fost crescuta cu limba rusa si cu limba romana, simultan. Cu mama sa si cu bunica vorbea in rusa, iar cu tatal sau si bunicul vorbea in romana. Inca de la inceput, de la primele cuvinte, copilul de atunci se exprima egal in ambele limbi, in functie de „interlocutor”. Cui i se adresa in rusa ii raspundea in rusa, cui ii vorbea in romana ii raspundea in romana. Acest lucru a functionat pana in jurul varstei de 10 ani, cand putea purta o conversatie si in rusa dar si in romana, la acelasi nivel, fara a intampina vreo dificultate sau vreo bariera lingvistica. De remarcat este faptul ca, pana la 10 ani, fondul principal de cuvinte al vocabularului unui om este deja asimilat.

 

Creierul nostru nu este programat pentru o singura limba – in functie de felul in care este antrenat el poate fi bilingv sau chiar multilingv. Unui copil ii este foarte usor sa asimileze si o a doua limba cand este mic. De ce? Creierul este in dezvoltare si astfel poate „absorbi” mult mai multe informatii. Din acest motiv, este mult mai usor sa inveti o limba cand esti mic si nu cand esti mare, deoarece cand cresti, incepi sa inveti metodic, cu ajutorul schemelor, dictionarelor si manualelor. Cand inveti o limba de cand esti mic, cresti, te dezvolti si devii odata cu aceasta. La inceput, inveti cum sa spui „mama” si sa numeri, iar incetul cu incetul ajungi sa cunosti tot felul de expresii si moduri diferite de a te exprima. A doua limba invatata de mic este invatata in mod natural, vocabularul dezvoltandu-se in normal, de la sine.

 

Cu timpul, cunostinta mea s-a indepartat de limba rusa, deoarece, dintr-un motiv sau altul, limba rusa nu mai era utilizata in conversatiile din casa. Astfel, limba rusa i s-a „ascuns” in memorie. Dar o limba straina invatata de mic nu se uita aproape niciodata, asa ca, atunci cand a fost pus intr-o situatie in care a fost nevoit sa vorbeasca rusa neaparat, cunostintele s-au reactivat si s-au intors la suprafata memoriei pe parcursul catorva zile.

Un alt avantaj al invatarii in paralel a doua limbi este felul in care inveti sa pronunti cuvintele. Deoarece cresti cu acele limbi, devine foarte usor sa le vorbesti cu pronuntia si cu accentele corecte. Exista atat de multe cazuri in care putem observa acest fapt, cazuri in care un adult care invata, spre exemplu, franceza se chinuie cu sunetele specifice francezei, iar un adult care a invatat franceza de cand era mic are franceza „in sange”.  

 

A fost dovedit ca invatarea unei limbi straine de la o varsta frageda poate ajuta creierul sa se dezvolte mai bine, lucru care foloseste si in viitor, la invatarea si retinerea mai rapida de noi informatii (din orice domeniu) si, eventual, a unei limbi noi. Cei care sunt bilingvi „nativi” sunt de obicei mai organizati, iau decizii mai corecte, sunt mai creativi si au o mai mare putere de concentrare. Cand inveti o limba noua, marimea hipocampului (componenta importanta a creierului, responsabila cu relatia dintre memoria de scurta si de lunga durata) creste. Cu cat hipocampul este mai mare (mai antrenat), cu atat este mai putin probabil ca respectivul om sa aiba probleme cu memoria cand va fi batran.

 

Desi invatarea a doua limbi in acelasi timp poate (nu este obligatoriu!) provoca si intarzieri ale ritmului de asimilare a cunostintelor, acestea dispar in jurul varstei de 3-4 ani, iar copiii incep sa beneficieze de o dezvoltare cognitiva mai rapida, sunt mai creativi si au o incredere in sine crescuta. De asemenea, un creier bilingv se poate familiariza foarte usor si cu alte limbi straine. Astfel se creeaza o deschidere catre invatarea unei alte limbi, doar prin stimuli auditivi.

 

Normal, invatarea unei limbi straine ca si cum ar fi propria ta limba are efecte benefice si asupra vietii ulterioare a individului: mai multe oportunitati de insertie sociala superioara, mai multe sanse de a gasi un job bun etc. Desi aproape toata lumea invata o a doua limba, nu toti o stiu „ca pe apa”, asa cum ar putea sa o cunoasca un adult crescut de mic cu aceasta.

Iar daca ati fost crescut, simultan, in/ cu doua limbi si ajungeti sa va intrebati care dintre ele este limba voastra materna, veti afla raspunsul in somn: limba materna este limba in care visezi…


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016