Fobiile sunt frici extreme, anxietati traite in fata anumitor obiecte sau situatii foarte specifice. Unele dintre ele, precum arahnofobia (frica de paianjeni), acrofobia (frica de inaltimi) sau agorafobia (frica de locuri publice sau de multimi), sunt mai cunoscute publicului larg. Dupa cum ti-ai dat deja seama, dentofobia este teama pe care unii o simt la gandul de a merge la dentist sau anxietatea pe care o simt atunci cand se apropie de o simpla programare stomatologica de rutina.
Daca ai probleme cu dantura, chiar si dureri semnificative, dar tot eziti sa mergi la dentist si trebuie sa-ti aduni curajul pentru a face o programare, sa stii ca nu esti singur! Multe persoane sunt in aceasta situatie.
Cauzele fricii de stomatolog
Se poate intampla ca o experienta neplacuta sau extrem de dureroasa din trecut sa fie la originea fricii tale de a merge la stomatolog. Cel mai adesea, aceasta amintire nefericita dateaza din copilarie si poate fi evocata chiar si de instrumentarul medical sau de sunetul produs de turbina dentara.
De asemenea, este posibil ca o persoana draga sau un membru al familiei tale sa iti fi transmis propria sa teama. Sau poate ca frica ta de ace te face agitat cand mergi la dentist.
Aceste temeri sunt absolut normale, insa trebuie sa ai in vedere si ca medicii stomatologi sunt sensibili la starile tale si ca daca le comunici temerile tale, vor face tot posibilul pentru a te linisti. Pe de alta parte, daca se intampla sa tot amani programarile la stomatolog din cauza angoaselor, sa stii ca aceste intarzieri iti pot aduce multe alte neplaceri si pot sa conduca la o interventie mult mai serioasa si, in consecinta, sa iti accentueze si mai mult stresul.
Pe termen lung, lipsa ingrijirii dentare poate duce la probleme cronice grave: respiratie urat mirositoare, gingivita, probleme de vorbire etc. De aceea este important sa nu neglijezi sa mergi la stomatologi.
Cum iti invingi temerile
Daca te recunosti in randurile de mai sus, trebuie sa iei masuri. Iata ce poti face:
- Vorbeste cu medicul tau.
Desi nu te simti tocmai confortabil cu privire la mersul la dentist, sa stii ca el este persoana potrivita care te poate ajuta sa-ti invingi teama. Cu siguranta nu esti singurul pacient care se confrunta cu astfel de probleme si medicul va sti sa-ti arate empatie si va fi si mai atent la calitatea interactiunilor voastre. A-ti verbaliza frica este primul pas catre recuperare!
- Metode practice
Odata anuntat, in cazul in care considera ca este necesar, medicul stomatolog iti poate prescrie medicamente pentru a te ajuta sa-ti controlezi stresul. Medicamentele cu proprietati anxiolitice sau relaxante recomandate de medic pot fi luate, cu o zi inainte si/sau inainte de consultatie. De asemenea, exista cabinete care folosesc inhalosedarea, care este o tehnica de anestezie care se foloseste cu succes in multe tari din Europa. Practic, pacientului i se aplica o masca nazala prin care inhaleaza protoxid de azot in combinatie cu oxigen. Rezultatul este un gaz ilariant, care te ajuta sa te relaxezi si are si proprietati analgezice. Acestea, combinate cu anestezia locala, vor face din vizita ta la detinst o experienta mai putin stresanta si deloc dureroasa.
- Tratamente alternative
Pentru ca teama de dentist este atat de comuna, exista si terapii alternative pentru aceasta problema, printre care acupunctura, care poate fi eficienta doar daca nu iti e teama de ace. De asemenea, daca estimezi ca este o problema care iti afecteaza cu adevarat calitatea vietii si problemele stomatologice netratate pot avea consecinte grave, poti discuta si cu un psiholog despre teama ta de dentist.
Situatia in cazul copiilor
Copiii pot fi chiar mai predispusi decat adultii la crize de anxietate atunci cand vine vorba de mersul la dentist. Cu toate acestea, exista mai multe tactici care ii pot ajuta sa-si depaseasca frica.
Ca parinte poti, cu cateva zile inainte de programare, sa-ti pregatesti copilul spunandu-i despre urmatoarea lui vizita. El va sti la ce sa se astepte si nu va avea surprize neplacute.
De asemenea, iti poti invita copilul sa fie prezent in timpul curatarii propriilor dinti. El va putea astfel sa observe si sa se familiarizeze cu gesturile medicului stomatolog.
Nu este nefiresc sa te simti anxios privind vizitele la dentist. Ca sa poti depasi acest obstacol este important sa discuti cu medicul stomatolog si sa explorati impreuna solutiile la indemana!
Sursa foto: Pexels.com