Cum sa devii convingator in relatia cu ceilalti?

de la 29 Apr. 2016
Cum sa devii convingator in relatia cu ceilalti? Persoanele convingatoare au capacitatea deosebita de a te face sa le impartasesti viziunea. Punctul lor forte este abilitatea de a iti castiga increderea si de a se face placuti in fata celorlalti.
Tags: capacitatea de convingereautenticitatelimbaj non-verbalincredereimpact

Fie ca incerci sa iti creezi o imagine mai buna in fata prietenilor si a cunoscutilor, fie ca vrei sa obtii o finantare pentru proiectul la care visezi de  atat de mult timp, capacitatea de persuasiune este o caracteristica esentiala in vederea obtinerii lucrurilor pe care le doresti.

Pentru a face acest lucru, incearca sa analizezi comportamentul persoanelor convingatoare din grupul tau de prieteni sau de la locul de munca si identifica o serie de caracteristici pe care le apreciezi si care le ajuta sa fie astfel. Adopta cateva dintre ele, dar nu "purta" ce nu ti se potriveste.

Pentru a fi credibila, o persoana convingatoare trebuie sa fie in primul autentica in exprimare. Iata o serie de sfaturi pe care sa le urmezi:

Incearca sa faci o prima impresie reusita.

Specialistii sustin ca cei mai multi oameni decid daca te plac sau nu in primele 7 secunde de cand te-au cunoscut. Apoi, petrec restul conversatiei incercand sa isi justifice reactia initiala. Prima impresie este negresit influentata de limbajul non-verbal, asa ca strange mana cu fermitate, zambeste, alege o tinuta corecta si o pozitie deschisa fata de ceilalti.

Inspira pozitivitate prin limbajul non-verbal.

Asa cum am amintit anterior, limbajul non-verbal are o importanta cruciala in comunicare, insa multi oameni nu constientizeaza acest lucru. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa fii atent la gesturi, la pozitia corpului, sau la tonul vocii. Toate acestea trebuie sa inspire incredere, fermitate, sinceritate si putere. Daca folosesti un ton entuziast, deschizi bratele catre audienta si mentii contactul vizual, sunt sanse mari sa reusesti sa obtii ceea ce ti-ai propus.

De asemenea, incearca sa imprumuti din gesturile interlocutorilor, insa intr-un mod foarte subtil, astfel incat sa poti crea acea conexiune care sa il asigure ca sunteti pe aceeasi lungime de unda. In aceeasi nota, este necesar sa adaptezi tonul vocii in functie de cel al persoanei cu care comunici. Atunci cand vorbim despre persuasiune este mai important felul in care o faci decat ceea ce spui.

Nu incerca sa iti impui punctul de vedere.

Persoanele persuasive sunt constiente de influenta pe care o au asupra celorlalti si o folosesc in cunostinta de cauza. O astfel de persoana nu va incerca sa te convinga sau sa te faca sa accepti un lucru. Persoanele agresive care incearca acest lucru nu vor reusi decat sa starneasca o atitudine defensiva din partea interlocutorilor. De asemenea, pentru a isi atinge scopul, persoanele convingatoare evita certurile si discutiile in contradictoriu. Daca totusi se intampla acest lucru, o vor face calm si cu incredere.

Invata sa asculti.

Aceasta este una dintre cele mai importante calitati ale persoanelor convingatoare. Atunci cand ii asculti pe ceilalti, le dai ocazia sa isi exprime punctul de vedere, reusind in felul acesta sa le arati ca sunteti parteneri de discutie si va situati pe aceeasi pozitie. De asemenea, preluarea unor cuvinte sau a unor sintagme folosite de acestia, va contribui la construirea unei conexuni mai profunde. 

Pune intrebari.

Una dintre cele mai mai greseli pe care le fac oamenii este aceea de a nu asculta ceea ce li se spune din cauza ca sunt prea atenti la propria persoana si la ceea ce urmeaza sa zica. O modalitate simpla de a evita acest lucru este de a adresa cat mai multe intrebari. Oamenilor le place sa stie ca sunt ascultati, iar, uneori, o simpla intrebare de clarificare poate demonstra nu doar ca asculti, dar si ca iti pasa de ceea ce se vorbeste. Vei fi surprins de cat de mult respect si apreciere vei castiga doar adresand intrebari.

Ofera-le satisfactie interlocutorilor.

Pentru orice persoana persuasiva, o strategie inteligenta are ca scop castigarea razboiului, nu a fiecarei batalii. Asadar, trebuie sa poti sacrifica orice pentru a obtine un raspuns pozitiv la final. Se poate intampla uneori sa fii cel care are dreptate intr-o situatie, dar partenerii de discutie sa sustina contrariul. Accepta-le punctul de vedere si ofera-le satisfactia de a le valida perspectiva. Poate fi o batalie castigata, nu una pierduta, iar razboiul este lung.

Mai mult de atat, este important sa stii cand sa faci un pas inapoi si sa pastrezi tacerea. Nu este indicat sa grabesti lucrurile doar pentru ca iti doresti un rezultat cat mai curand. Persoanele de succes isi vor exprima punctul de vedere si iti vor da timp pentru a le considera pozitia.

Foloseste adresarea personala.

Numele reprezinta un element identitar puternic, motiv pentru care adresarea personala are impact asupra individului. De aceea, persoanele persuasive retin numele interlocutorilor si le folosesc. Daca ai probleme cu retinerea numelor, dar ai o memorie vizuala buna, nu ezita sa intrebi si a doua oara numele persoanei. Nu este lipsa de politete sa faci acest lucru, din contra, iti arati interesul fata de persoana respectiva.

Exprima-te simplu si clar.

Un discurs convingator este alcatuit dintr-un mesaj liniar, folosind un limbaj curat si comun, care este emis de catre o persoana cu o atitudine autentica, deschisa publicului sau grupului caruia i se adreseaza. Te indepartezi de scopul tau daca folosesti un limbaj pe care doar putini il inteleg, iar acest lucru nu face decat sa te tina departe de cei la care vrei sa ajungi. Daca vrei sa transmiti mai departe un mesaj complex, cel mai bine este sa il imparti in segmente mici, astfel incat sa sune cat mai simplu cu putinta.

Fii autentic!

Niciunul dintre sfaturile mentionate mai sus nu iti vor fi de folos daca nu vei fi autentic. Trebuie sa stii ca orice persoana care vrea sa convinga, vrea sa schimbe de cele mai multe ori ceva, astfel ca va fi privita cu suspiciune la inceput chiar si de cel mai bine intentionat interlocutor. De aceea este important sa nu pari superficial sau fals. Este foarte greu sa ai incredere intr-o persoana despre care nu cunosti prea multe si care ti se pare indoielnica intr-o prima faza. Oamenii convingatori nu incearca sa castige simpatia altora fiind ceea ce vor altii, ci punandu-si in valoare particularitatile care ii fac deosebiti.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 4 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016