Despartirile sunt dureroase pentru fiecare dintre noi, insa cu totii ajungem sa le experimentam la un moment dat. Trebuie sa fim totusi recunoscatori si constienti de faptul ca orice despartire dureroasa a fost initial o mare iubire. O relatie nu trebuie sa fie lunga sau scurta pentru ca ea sa conteze si sa ramana in mintea celuilalt. Adesea ne indragostim si avem impresia ca de data asta va fi ultima – si niciodata nu este asa.
Sentimentele sunt efemere, insa ceea ce ramane, atunci cand este important, este sentimentul de recunostinta, respectul si dragostea profunda pentru celalalt. Se intampla insa uneori ca o mare iubire sa continue ca o relatie de prietenie, sau cel putin ca o relatie in care cei doi sa comunice natural si ok unul cu celalalt indiferent de motivele despartirii.
Si totusi sunt atatea situatii in care oameni care au fost intr-o relatie ani intregi, evita sa isi mai vorbeasca, ba chiar rup legatura definitiv. Unii ar putea considera ca este o dovada de imaturitate si ca toate aceste scurtcircuitari reprezinta de fapt o mare pierdere dat fiind faptul ca aceiasi oameni, la un moment dat, te-au facut fericit. Ce inseamna sa pastrezi legatura cu fostii parteneri si de ce ar fi de bun augur? Cand ar trebui sa faci acest lucru?
Nu trebuie sa fortezi lucrurile
Oricat de mult ti-ai dori sa ramai intr-o relatie buna cu cel sau cea de care tocmai te desparti, este important ca fiecare dintre cei doi sa faca exact ceea ce isi doreste si ce simte. Poate ca relatia voastra implica intr-o masura importanta si o prietenie deosebita, si totusi se poate ca la despartire situatia sa se schimbe radical. Trebuie sa il intelegi pe celalalt si sa ii acorzi spatiul de care are nevoie.
Sunt multe sentimente contradictorii implicate intr-o despartire, mai ales in prima ei faza, asa ca nu incerca sa fortezi nota. Vei vedea in timp, cand fiecare va reveni la sentimente mai bune, daca relatia aceea va continua peste ani, indiferent de forma ei.
Oferta respect
Este probabil principalul lucru care se pierde la finalul unei relatii: respectul pentru celalalt. A il respecta pe cel cu care ai impartit o relatie, inseamna a te respecta implicit si pe tine. Accepta ca lucrurile ajung la final la un moment dat si ca asta nu este neaparat un lucru rau. Aratandu-i respect celui de langa tine, vei reusi sa pastrezi acel ceva necesar care poate face sa ramaneti in relatii amiabile chiar si dupa despartire.
Incearca sa comunici eficient
Comunicarea este cheia atat in timpul relatiei cat si la finalul ei. Daca nu faci decat sa reprosezi lucruri, pe un ton rastit, vei arunca in aer orice posibilitate de discutie. De asemenea, nu te astepta sa comunici exceptional la despartire daca intreaga relatia a suferit in mod constant din aceasta cauza. Fii ferm pe pozitie, nu lasa loc de interpretare si spune ce ai de spus. Doar cand lucrurile vor fi clare pentru ambii parteneri, va exista posibilitatea unei eventuale prietenii.
Fii tu insuti
Autenticitatea este o calitate pe care prea putini o au. Daca in relatia ta ai fost natural si n-ai incercat sa pari altcineva decat esti, fa acelasi lucru si la despartire. Nu, nu e ok sa repeti acasa ce ai de gand sa spui in fata celui care iti este partener. Nu trebuie sa il convingi pe el ca e decizia buna, din dorinta de a te convingi pe tine. Daca nici atunci nu poti fi autentic, inseamna ca intreaga relatia nu a fost decat o pierdere de timp si ca lucrurile, chiar daca s-ar putea, nu ar trebui sa continuie nicicum.