Filosoful Daniel Dennet a publicat o carte despre cele 3 reguli de a critica pozitiv. Alturi de acesta, multi altii au cautat metode de a critica pozitiv si eficient. Pe scurt, critica pozitiva este denumita critica inteligenta, deoarece cauta metode eficiente de a aduce nu doar posibile injurii cuiva, dar cauta sa fie constructiva.
Pentru ca interlocutorul sa acorde atentie spuselor tale si pentru ca acesta sa te asculte, trebuie sa te exprimi si sa te comporti intr-un anumit fel. Asadar, cum trebuie sa criticam inteligent?
Cu totii avem tendinta de a ii critica pe ceilati si dincolo de aceasta tendinta, avem dreptul de ne exprima opinia, fie ea una critica. Amin Maalouf este un filosof care a studiat indeaproape subiectul conflictului si al limbajului inter-uman.
El sugereaza ca elementul cel mai important este Sentimentul Reciprocitatii. Recicprocitatea presupune ca ai dreptul de a il critica pe celalalt dar trebuie sa intelegi ca si celalalt are dreptul de te critica pe tine.
Atunci cand critici pozitiv, intelegi ca aveti ceva in comun care va leaga si ca scopul criticii este acela de a il ajuta pe celalalt sa progreseze, sa invete. De asemeni, daca arati fata de celalalt simpatie, prietenie si respect, atunci iti permiti tie insuti sa critici cu speranta ca cealalta persoana te asculta.
Pozitia corporala
Ca sa critici constructiv, trebuie sa ai grja la pozitia ta corporala. Ca sa fii convingator, trebuie sa tii corpul drept, capul sus si mainile la vedere cu palmele deschise.
Atentie la punctul de vedere al celuilalt!
Ca sa castigi o discutie atunci cand il corectezi/critici pe celalalt, trebuie sa tii cont de perspectiva sa asupra subiectului respectiv. Urmatorul pas este acela de a spune persoanei ca tu ii intelegi punctul de vedere, dar ai o alta varianta care demonstreaza ca opinia lui este gresita/falsa.
In acest moment, majoritatea oamenilor tind sa cada de acord cu tine caci se simt satisfacuti cu faptul ca ceea ce au spus era corect intr-o oarecare masura, dar au gresit prin a nu vedea si alte fatete ale aceleiasi probleme. Acum ai atins punctul in care ai criticat fara sa jignesti.
Omenii sunt de obicei convinsi de ceea ce descopera ei insisi mai degraba decat de ceea ce invata prin mintile celor din jur. Adica fiecare crede ca ceea ce el a descoperit si a trait este mai adevarat decat spusele celuilat.
Dar daca incerci sa vezi punctul celuilalt de vedere si il recunosti, deja reusesti sa creezi o legatura cu persoana pe care urmeaza sa o critici.
Acum ca ai castigat increderea celeilalte persoane poti argumenta punctul tau de vedere si poti incepe critica.
Limbajul
Pe langa limbajul non-verbal descris la primul punct, nu uita ca nu doar ceea ce spui conteaza, dar si cum spui. Foloseste un ton cat mai placut si prietenos.
Fii respectuos si foloseste argumente. Spune de ce este fals si incorect, spune ce stii tu ca este corect si nu uita sa zici de ce.
Cea mai buna metoda de a-l convinge pe celalat este printr-un limbaj dulce si nu unul autoritar. Elocventa este o arta pe care trebuie sa invatam sa o stapanim. Celor carora le vorbim trebuie sa le faca placere sa ne asculte.
Ei trebuie sa se simta interesati de ceea ce vrem sa le spunem, in felul acesta fiind receptivi la mesaj. Astfel, critica devine constructiva iar mesajul nostru il determina pe celalalt sa se gandeasca cu pozitivism la critica tocmai adusa.