In ceea ce priveste situatiile stresante sau problemele indivizii reactioneaza, de asemenea, diferit datorita temperamentului si a felului in care percep informatia, unii avand toleranta la stres si ramanand calmi, altii resimtind imediat un nivel crescut de adrenalina si chiar panica.
Reactia ta cognitiva in fata situatiilor stresante determina modul in care o gestionezi si este determinata de importanta, implicatiile si capacitatea ta de a face fata evenimentului. Raspunsul emotional pozitiv sau negativ in fata factorilor de stres poate avea mai multe cauze precum cele de mai jos.
Modul de interpretare si raportare
Modul in care interpretezi o informatie sau percepi o situatie ca fiind mai mult sau mai putin stresanta este determinat de perceptia pe care o ai depre tine, felului in care te raportezi celor din jur, regulilor carora te supui, mediului in care te dezvolti si desfasori. Astfel, in functie de cum percep situatia, o crestere salariala poate fi motiv de bucurie pentru cei constienti ca o merita si au muncit pentru ea si generator de stres pentru cei carora le este frica de responsabilitati.
Modelele de raspuns invatate
Chiar daca doua persoane aflate in aceasi situatie interpreteaza la fel informatia probabilitatea de a primi raspunsuri si reactii diferite din partea lor este extrem de mare deoarece, pe parcursul vietii, au invatat modele de raspuns diferite. Astfel, in cazul unei defectiuni, cu toate ca nu au nici-o alta solutie decat a astepta specialistul unele persoane ar putea ramane calme in asteptarea unei rezolvari, altele vor fi nervoase si agitate iar altele se vor folosi chiar de jigniri si cuvinte vulgare.
Diferenta de hormoni
Reactiile foarte diferite in fata situatiilor stresante pot fi datorate si diferentelor hormonale, lucru usor de observat in cazul femeilor si al barbatilor. Astfel, o persoana aflata intr-o situatie de stres poate resimti cresterea tensiunii si a nivelului de zahar din sange datorate hormonilor cortizol si adrenalina, de asemenea cortizolul este responsabil si pentru slabirea sistemului imunitar.
Pe langa cortizol si adrenalima, creierul uman elibereaza si oxitocina sub presiunea stresului cu rolul de a combate efectele primelor doua si de a relaxa emotiile totusi, barbatii secreta semnificativ mai putina oxitocina, calmandu-se mai greu sau traind emotiile la o intensitate mai mare si pe o perioada mai lunga de timp.
Sursa foto: biostatin.ro