O situatie poate fi buna sau rea, insa felul in care noi o percepem este cel care genereaza reactia pe care avem atunci cand ne confruntam cu ea. De aceea, mentalitatea si felul in care suntem obisnuiti sa gandim sunt definitorii pentru sanatatea noastra fizica si psihica. Cu toate acestea, din cauza dificultatilor cu care ne confruntam zilnic, ajungem uneori in situatia de a percepe negativ orice situatie, astfel ca increderea in propria persoana scade din ce in ce mai mult. Problema devine cu adevarat serioasa in momentul in care randamentul nostru este din ce in ce mai scazut, refuzam deliberat provocarile si facem o obisnuinta dintr-un stil de viata care ne impiedica sa ne dezvoltam in concordanta cu capacitatile noastre. Cum stim, totusi, care este momentul in care trebuie sa luam masuri?
Iata 8 semne pe care nu trebuie sa le ignori:
1. Acorzi sistematic atentie lucrurilor negative din viata ta
Daca ai tendinta sa vezi totul intr-un con de umbra si sa te concentrezi doar pe aspectele negative ale vietii tale, inseamna ca lucrurile se indreapta intr-o directie pe care nu ti-o doresti si ca felul tau de a gandi devine unul toxic. Poate ca sunt multe lucruri in jurul tau cu care nu te simti tocmai confortabil, insa cu siguranta sunt si multe aspecte pozitive pe care le ignori. Daca devii imun la elementele pozitive din viata ta, cu timpul le vei pierde fara a iti da macar sansa de a le fructifica. Incearca sa pastrezi o nota de realism care sa iti ofere o imagine reala asupra propriei persoane si asupra situatiei in sine.
2. Faci din orice esec o catastrofa si nu te bucuri de reusite
O alta caracteristica a persoanelor care se auto-saboteaza este aceea ca au impresia falsa ca atunci cand obtin rezultate pozitive, nu le merita, motiv pentru care nu doar ca nu le celebreaza, ci chiar se simt vinovati in fata celorlalti. Atunci cand faci acest lucru, te alimentezi cu ganturi negative in mod constant si reusesti sa faci din esec un mod de viata. Daca esti genul care nu se poate bucura de propriul succes pentru ca nu il merita, ar trebui sa te gandesti ca este in egala masura incorect fata de propria persoana sa iti refuzi o serie de rezultate pe care le-ai obtinut prin efort.
3. Refuzi sa vezi adevarul
Faptul ca nu esti impacat cu viata ta si te plangi in permanenta pentru ceea ce ti se intampla, nu va face ca lucrurile sa se schimbe. Din contra, victimizarea constanta te va aduce in situatia in care te vei izola de toti aceia care incearca sa iti arate si partea buna a lucrurilor, pentru ca nimeni nu te poate face sa vezi ceea ce tu insuti nu iti doresti. Nu desconsidera puterea limbajului. Continuand sa te incarci cu negativitate, exprimarea constanta a nemultumirii te va aduce in situatia de a ramane singur pe fundul prapastiei. Incearca sa iti amintesti de cate ori este nevoie, ca atunci cand un lucru nu poate fi schimbat, trebuie sa iti schimbi atitudinea vizavi de lucrul respectiv. Dupa ce ai facut totul pentru a realiza acest lucru, poti accepta cu o mai mare usurinta ceea ce iti este dat, in loc sa te plangi de faptul ca nimic nu este asa cum iti doresti.
4. Ai asteptari prea mari de la propria persoana
Acest lucru conduce catre un nou semnal de alarma. Daca crezi in mod constant ca tu insuti, viata ta sau oamenii din ea nu se ridica la nivelul pe care ti-l doresti, atunci este posibil ca asteptarile pe care le ai sa fie nerealiste. Asteptarile noastre reprezinta o parte importanta a modului de a gandi si de a percepe o situatie. Acestea reprezinta ceea ce credem noi ca este posibil sau necesar sa ni se intample si au la baza un cumul de experiente personale. Atunci cand ele se afla in nenconcordanta cu trecutul nostru, inseamna ca ceva nu functioneaza cum trebuie si trebuie sa intervenim. Trebuie sa fii constient de faptul ca nimic nu poate functiona exact asa cum ti-ai dori tu, oricat de mult te-ai stradui, asa ca nu ar trebui sa te judeci atat de aspru. Apreciaza realitatea si incearca sa scoti intotdeauna la iveala ce are mai bun.
5. Eviti sa experimentezi lucruri noi
Esti in impas daca refuzi din start orice posibilitate de a iti face viata mai frumoasa. Cel mai bun remediu pentru tristete sau pentru perioadele in care te simti blocat, este sa inveti ceva nou. Este singurul lucru care nu poate da gres, pentru ca presupune o activitate pe care o iei de la zero si asupra caruia inregistrezi un progres oricat de mic. Chiar daca iti petreci noptile intr-o incertitudine continua, regretand lucruri din trecut, gandindu-te la greselile pe care le-ai facut, sau meditand asupra problemelor societatii toxice in care traiesti, tine cont de urmatorul sfat: tine-ti mintea ocupata!
6. Iti faci griji pentru orice lucru
Ingrijorarea nu face decat sa iti fure starea de bine si sa te tina ocupat. Incearca sa iesi din cercul vicios in care te invarti si nu mai cauta solutii atata vreme cat, in mintea ta, exista doar variante proaste. Concentreaza-te pe schimbarea atitudinii in fata problemelor in general, si fii mai putin prapastios. In timp, aceasta atitudine iti va afecta in mod negativ sanatatea, si vei sfarsi prin a bifa inca un aspect negativ al auto-sabotarii: instalarea ipohondriei. Relaxeaza-te si ocupa-ti timpul cat mai eficient pentru a evita cat mai mult momentele de inactivitate in care iti permiti sa ai astfel de ganduri.
7. Devii dependent de prezenta altora
Pe masura ce te lasi coplesit de gandurile negative, creste gradul de incertitudine asupra lucrurilor pe care le faci. Chestionezi tot ceea ce gandesti si parca nu mai reusesti sa o scoti la capat in nici un fel, fiindu-ti cu atat mai mult frica sa iti asumi responsabilitatea pentru deciziile pe care le iei. De cele mai multe ori ai nevoie de confirmari sau infirmari din partea persoanelor in care ai incredere, doar ca, in timp, argumentele lor devin argumentele tale. Este o atitudine extrem de periculoasa, pentru ca dependenta te vulnerabilizeaza cu adevarat, iar la un moment dat, incapacitatea de a te descurca singur si de a alege pentru tine, va genera o serie de frustrari carora cu greu le poti face fata, alterand in acelasi timp si relatia cu persoana respectiva, care, de fapt, incearca sa te ajute. Ceea ce trebuie sa intelegi atunci cand te auto-sabotezi, este ca nimeni, oricat de mult ar vrea, nu poate sa te readuca pe linia de plutire atata vreme cat tu nu iti doresti acest lucru. Esti singurul care poate schimba situatia si este nevoie de un efort considerabil pentru a reusi. Merita insa. Recapatarea sentimentului de independenta se simte placut.
8. Te compari in permanenta cu ceilalti
Exista momente in care competitia este benefica. In felul acesta reusesti sa te conectezi la lucrurile de care iti pasa si sa perseverzi pentru a iti atinge scopul. Insa, daca pentru tine, a te compara cu ceilalti presupune a iesi invariabil pe ultimul loc, doar pentru ca te subestimezi in permanenta, atunci trebuie sa renunti la a mai face lucrul acesta. Munceste din greu in fiecare zi pentru a fi in cea mai buna forma fizica si emotionala si propune-ti sa castigi consistenta. Incearca sa fii mai bun pentru tine si gandeste-te ca reteta pentru o viata perfecta se scrie pentru fiecare altfel. Chiar daca nu faci parte din grupul celor care se incadreaza in normele sociale, incearca sa iti gasesti propriul drum si sa iti accepti imperfectiunile. Ele te fac unic.