Creativitatea este genul de calitate care se dezvolta in timp, pe masura ce acumulam tot mai multe experiente si devenim capabili sa vedem mai mult decat putem privi. Cu siguranta exista persoane a caror creativitate ne surprinde de la cele mai fragede varste si care isi manifesta aceasta caracteristica intr-un mod lipsit de efort pe tot parcursul vietii.
Insa, chiar si pentru cei mai pragmatici si putin visatori dintre noi, exista in permanenta posibilitatea de a isi exersa creativitatea si de a o stimula in diferite moduri. Iata cateva dintre ele:
Asculta muzica
Exersarea unui instrument muzical stimuleaza acea parte a creierului care controleaza actiunile, emotiile si creativitatea. Muzica clasica are cu precadere rolul de a ne provoca in acest sens si de a ne oferi cadrul perfect pentru un astfel de obiectiv.
Chiar daca nu este clar daca efectele muzicii clasice au un impact la fel de puternic pentru toata lumea, cu siguranta nu strica sa verifici daca esti unul dintre norocosi.
Iesi la un pahar
Intr-o serie de studii efectuate recent, participantii care obisnuiesc sa consume alcool in cantitati moderate se dovedesc a fi mai creativi decat cei care nu beau alcool deloc.
Este stiut faptul ca alcoolul induce o stare de relaxare a muschilor si de destindere care implica renuntarea la barierele mentale pe care le ridicam zilnic. In felul acesta, imaginatia, curajul de a gandi si de ne avanta in discutii profunde, genereaza idei deosebite.
Acorda-ti timp
Pentru a fi creativ, este nevoie sa iti dedici timp acestui lucru. Nu in mod direct timp dedicat creativitatii, ci dedicat tie insuti si gandurilor tale.
Daca esti intr-o fuga continua intre job si casa si nu iti mai vezi capul de responsabilitati, este greu de crezut ca vei avea ragazul sa iti lasi mintea sa hoinareasca si zabovesti asupra unor idei lipsite de pragmatism. Incearca sa meditezi pentru cateva minute, zilnic, pentru a iti elibera mintea de toate problemele cotidiene, iar ideile creative nu vor intarzia sa apara.
Zambeste!
Potrivit studiilor, o atitudine pozitiva faciliteaza procesul creativ deoarece activitatea la nivelul cortexului prefrontal creste, fiind amplificate astfel gandirea, luarea deciziilor si emotiile. Simtul umorului este de altfel o forma de inteligenta si este stiut faptul ca persoanele cu un simt al umorului dezvoltat au un nivel de creativitate pe masura.
Socializeaza
Doar interationand cu ceilalti iti poti imbogati aria de cunoastere si poti dezvolta in permanenta idei noi. Fii receptiv la tot ce au ceilalti de spus si incearca sa transformi totul dupa bunul plac.
Iesi in natura, indrazneste sa accepti experiente care sa te provoace si care sa te faca sa iesi din afara zonei de confort. Invata si incearca pe cat posibil sa lucrezi cu corpul tau si sa te implici in activitati non-verbale. Cunoscandu-te pe tine, vei avea ocazia sa te poti exprima creativ la un nivel superior.