Ce este distonia neurovegetativa
Distonia neurovegetativa, sau sindromul tulburarilor neurovegetative, este un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ, cel care controleaza toate functiile corpului, de la ritmul cardiac pana la respiratie, digestie.
Sistemul nervos vegetativ are doua componente: simpatica si parasimpatica. Sistemul simpatic e responsabil cu stimularea organelor interne, al doilea cu relaxarea lor. In mod normal, cele doua componente sunt in echilibru, organismul functioneaza bine, tu te simti bine. Insa cand echilibrul este perturbat, tonusul musculaturii de la nivelul organelor interne si scheletului fluctueaza. Iar acest lucru genereaza o serie de simptome neplacute.
Cum se manifesta distonia neurovegetativa
Simptomele sunt variate, afecteaza diferite parti si sisteme ale corpului. Dintre acestea, amintim:
- Tulburari cardiace: palpitatii, tensiune instabila, tahicardie, senzatie de ameteala sau lesin;
- Tulburari digestive: dureri abdominale, balonare, greata, varsaturi, diaree;
- Tulburari respiratorii: respiratie dificila, senzatie de sufocare;
- Tulburari neurologice: dureri de cap;
- Tulburari de somn: insomnie, somn fragmentat, neodihnitor;
- Tulburari psiho-emotionale: anxietate, iritabilitate, atacuri de panica. Te simti stresat, esti macinat de ganduri, trist, ai o permanenta stare de agitatie, de frica;
- Probleme la nivelul pielii: eruptii cutanate, roseata, furnicaturi la nivelul buzelor, degetelor, bratelor, traspiratie excesiva.
Din ce cauze apare distonia neurovegetativa
Asa cum am spus mai sus, distonia apare atunci cand exista un dezechilibru intre sistemul nervos simpatic si cel parasimpatic. Dar ce declanseaza acest dezechilibru? Ei bine, vinovat de tot acest „deranj” este... stresul.
Atunci cand trecem printr-o perioada grea, de suprasolicitare emotionala, depresie, anxietate, sau cand suferim o trauma, se poate declansa distonia neurovegetativa. Sunt predispuse persoanele mai fragile emotional sau cele deja diagnosticate cu stres.
Diagnosticul trebuie, evident, sa il puna medicul.
Doua solutii terapeutice pentru distonie neurovegetativa
Pentru a scapa de acele simptome ciudate, variate si diferite, e recomandat sa nu incerci sa le tratezi separat, ci sa tintesti cauza lor. Adica distonia neurovegetativa, dezechilibrul interior.
Si, cum distonia s-a declansat pe fond de stres... te-ai prins: trebuie invins stresul, recastigata starea de bine! Cum poti face asta? Exista doua metode pe care trebuie sa le pui in practica in acelasi timp.
1. Apeleaza la remedii naturale impotriva stresului
Inca din cele mai vechi timpuri, plantele au fost folosite in tot felul de probleme de sanatate. Au putere si impotriva stresului, a anxietatii. Fitoterapeutii le-au combinat in cadrul capsulelor naturale, a ceaiurilor si uleiurilor esentiale folosite la inhalatii.
- Sunt sedative: vinarita, tei, serlai, lavanda, passiflora, schinduful;
- Sunt adaptogene, reduc sensibilitatea emotionala: rhodiola rosea, ashwagandha;
- Sunt antispastice, calmeaza musculatura neteda de la nivelul vaselor de sange si organelor interne, reducand tulburarile digestive si cardiace: roinita, busuiocul, serlai.
Tratamentul pentru distonie neurovegetativa se administreaza timp de 3-6 luni. Apoi, cura se poate repeta dupa o pauza de o luna.
2. Schimba-ti putin stilul de viata
In paralel cu administrarea remediilor pe baza de plante, e necesar sa lucrezi un pic cu tine pentru a reusi sa depasesti perioada sensibila.
- Nu pune la suflet orice, cauta sa vezi partea plina a paharului, concentreaza-te pe realizarile, pe calitatile tale si nu pe lipsuri si defecte.
- Incearca sa duci un stil de viata mai sanatos, cu mese regulate, nutritive, cu somn suficient. Se stie ca oboseala accentueaza depresia.
- Fa mai mult sport. Miscarea, in special cea facuta in aer liber, oxigeneaza creierul, creste productia de serotonina si endorfine (hormonii fericirii). Chiar daca iti e greu sa incepi, mobilizeaza-te! Vei vedea ce bine te simti la final!
- Aloca mai mult timp pasiunilor tale, lucrurilor si activitatilor care te relaxeaza si-ti aduc zambetul pe buze. Te ajuta enorm!
- Impune-ti sa te concentrezi pe lucruri frumoase, pozitive: asculta muzica vesela (nu balade triste), uita-te la comedii (nu la drame), citeste carti motivationale, vorbeste mai des cu prieteni optimisti, cu glumele la ei, care iti ridica moralul.
Daca simptomele nu se amelioreaza, in ciuda schimbarilor de viata si a tratamentului pentru distonie neurovegetativa pe care l-ai urmat, inseamna fie ca stresul se da mai greu invins, fie ca la mijloc sunt alte probleme de sanatate. Repeta vizita la medic pentru consultatii suplimentare.