Poate ca te intrebi ce face ca o activitate normala sa devina un exercitiu pentru creier. Ei bine, daca pentru corp, sedentarismul este ceea ce ne impiedica sa fim la capacitate maxima, pentru creier, rutina este de nedorit.
Suntem obisnuiti sa facem zilnic cam aceleasi lucruri, iar intr-o prima faza, este de dorit sa reusesti sa ai o rutina, pentru ca aceasta iti simplifica viata. Insa, pe perioade indelungate, a face aceleasi lucruri la nesfarsit implica a iti folosi tot mai putin creierul, pentru ca activitatile tale se bazeaza tot mai mult pe automatisme. De aceea, pentru a rupe acest sir nesfarsit de activitati obisnuite, este important sa introduci in programul tau activitati noi si complexe.
Pe langa aceste doua caracteristici extrem de importante, activitatile trebuie sa faca apel la toate simturile: vaz, auz, simt tactil, gust si miros. Practic, orice poate deveni un bun exercitiu daca este nou, amuzant si provocator. Iata cateva exemple de exercitii!
Incearca sa fii stangaci sau dreptaci, dupa caz
Evident, este vorba de a folosi cealalta mana in locul celei pe care o folosesti de obicei atunci cand intreprinzi diferite activitati zilnice, fie ca este vorba despre spalatul dintilor, mancat, folosirea mouse-ului la calculator sau altele asemanatoare.
Atunci cand iti folosesti mana non-dominanta, activitatea cerebrala creste. Poti fi sigur ca este un exercitiu bun, prin prisma faptului ca iti va fi greu la inceput sa duci exercitiul la bun sfarsit.
Mananca cu betisoare chinezesti
Acest lucru te va determina sa te concentrezi la ce si cum mananci si este un exercitiu de mindfulness benefic pentru creier. Daca esti familiarizat cu betisoarele chinezesti, poti incerca sa mananci cu stanga sau dreapta, dupa caz.
Fa lucruri cu ochii inchisi
Cand faci dus, iti speli parul, sortezi hainele pentru spalat, te speli pe dinti, incearca sa inchizi ochii. In felul acesta vei fi mai atent la ceea ce faci, pe langa faptul ca va fi foarte interesant sa descoperi o noua realitate prin intermediul celorlalte simturi.
Citeste cu voce tare
Atunci cand citesti cu voce tare, te fortezi practic sa te asculti si vei remarca ca nu este foarte simplu sa iti pastrezi concentrarea pe subiect. Poti alege sa ii citesti unui prieten sau copilului, inainte de culcare, si vei vedea cum acest simplu gest iti antreneaza imaginatia in moduri inedite.
Alege rute noi
Atunci cand cunosti drumul spre casa si il faci mereu pe acelasi, la un moment dat intri pe pilot automat. Practic, poti sa nici nu te gandesti la drum si vei vedea ca il alegi din intertie. Asadar, schimba traseul. Alege o ruta noua si exploreaza zone pe care nu le-ai testat pana acum. Vei fi mult mai atent la drum si la ceea ce faci.