Dr. Camelia Cojocaru, medic primar Obstetrica-Ginecologie in cadrul Arcadia – Spitale si Centre Medicale ne ofera mai multe detalii despre nasterea prin cezariana pe care fiecare gravida ar trebui sa le cunoasca.
Ce presupune nasterea prin cezariana?
Operatia de cezariana este o interventie care are ca scop scoaterea fatului din uterul mamei in siguranta. Aceasta interventie poate dura pana la 45-60 de minute in medie, existand si situatii in care durata este mai mare (urgente de cauza materna sau fetala).
In functie de recomandarile medicale, medicul si viitoarele mame vor alege calea de nastere prin cezariana de la inceput (electiv/planificat) sau pe parcursul nasterii pe cale vaginala cand pot aparea complicatii (de urgenta/necesitate).
Cand este recomandata cezariana?
Operatia de cezariana este o modalitate de nastere inventata inca din cele mai vechi timpuri pentru a salva. Aceasta este o interventie chirurgicala care poate fi recomandata cand nasterea pe cale vaginala ar putea pune in pericol viata mamei sau a fatului.
Este important de mentionat ca operatia de cezariana nu este o procedura foarte dificila, daca recomandarea este facuta la timp. De aceea, medicul va recomanda mamei acest lucru, in nasterea pe cale vaginala, atunci cand travaliul nu evolueaza conform asteptarilor, fatul nu primeste suficient oxigen sau nu este pozitionat corect, cand sunt motive medicale care tin de mama (epuizare materna, semne de decompensare a unor afectiuni preexistente sarcinii, hemoragii) sau copil (suferinta fetala acuta) si momentul finalizarii nasterii trebuie grabit.
Operatia de cezariana nu mai este considerata astazi o interventie atat de limitativa pentru numarul de nasteri.
De asemenea, potrivit Dr. Camelia Cojocaru, uneori sunt motive absolute care indica acest tip de nastere de la inceput. Pot fi factori specifici ce tin de organismul matern - obstructia canalului de nastere sau malformatii genitale congenitale, prezenta cicatricilor perineale, vaginale sau ale colului uterin (nasteri naturale in antecedente complicate), leziuni premaligne (displazice) sau chiar cancer de col uterin asociat sarcinii, afectiuni generale materne – boli psihice, boli neurologice, boli cardiovasculare severe (hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca, tulburari majore de ritm cardiac), antecedente chirurgicale cu slabirea fortei peretelui abdominal.
Alteori sunt factori ce tin de fat sau anexe fetale: orientare pelvina sau transversa in uterul mamei, dimensiuni foarte mari (feti macrosomi), malformatii fetale congenitale, placenta praevia, patologiile cordonului ombilical (circulare, cordon foarte scurt, insertie anormala).
Interventia poate fi indicata si atunci cand exista disproportie intre bazinul mamei si marimea copilului, in sarcini multiple, infectii materne cu transmitere materno-fetala (HPV, HERPES, HIV, Hepatita), ruptura prematura de membrane asociata cu prezentatie pelviana, uterul cicatricial (dupa cezariana sau operatii ginecologice), suferinta fetala acuta sau cronica, incompatibilitatea in sistemul Rh cu izoimunizare. Motivele relative de indicatie de operatie cezariana, pot deveni absolute, cand se sumeaza.
Operatia de cezariana poate avea avantaje importante: planificarea nasterii poate fi mai convenabila pentru femei si poate fi redusa frecventa complicatiilor hemoragice si infectioase.
Cum se desfasoara procedura
Odata ce decizia de a naste prin cezariana a fost luata, in cadrul consultului preanestezic, in urma analizei istoricului medical si a particularitatilor sarcinii, medicul anestezist va indica cea mai buna optiune: anestezia peridurala sau anestezia generala.
Dupa ce viitoarea mama a fost informata si pregatita pentru interventie, nasterea prin cezariana va incepe prin administrarea anestezicului, urmata de incizia la nivelul peretelui abdominal si a uterului. Astfel, medicul va extrage copilul in siguranta.
Dupa ce bebelusul a fost predat echipei de neonatologie pentru acordarea primelor ingrijiri si evaluare, interventia continua cu extragerea placentei si membranelor si suturarea transei uterine, urmata de refacerea peretelui abdominal in planuri anatomice.
Dupa incheierea operatiei, mama este monitorizata in serviciul de terapie intensiva, timp in care se asteapta si ca efectul anesteziei sa treaca. Procesul de recuperare este rapid si facil, de multe ori mult mai rapid decat dupa o nastere pe cale vaginala complicata.
Cezariana pentru copil
„Atat siguranta fatului, cat si a mamei sunt atent monitorizate pe tot parcursul interventiei. In Maternitatea Arcadia, derulam proceduri foarte stricte de supraveghere, prevenire si control al infectiilor asociate asistentei medicale, in conformitate cu prevederile emise de Ministerul Sanatatii. De asemenea, medicul neonatolog este prezent in sala de nastere si preia bebelusul pentru evaluare si ingrijiri. Atunci cand este necesar, Unitatea de Terapie Intensiva de Neonatologie din Maternitate este pregatita sa intervina.
Mamicile pot include in planul de nastere clamparea intarziata a cordonului ombilical si pot experimenta beneficiile pe care le are ora magica. Contactul piele-la-piele (skin-to-skin) consolideaza legatura unica dintre mama si copil. Studiile arata ca acest gest atat de firesc satisface nevoile primordiale ale copilului cand vine pe lume: caldura, hrana, ocrotire.
In cadrul Maternitatii Arcadia, dupa nasterea prin cezariana, la fel si ca in cazul nasterii vaginale, se acorda o atentie importanta relatiei mama-copil prin timpul petrecut impreuna. De asemenea, mama este indrumata in prima sesiune de alaptare a copilului de catre un consultat in alaptare acreditat IBCLC” – concluzioneaza Dr. Camelia Cojocaru, medic primar Obstetrica-Ginecologie Arcadia – Spitale si Centre Medicale.
Articol sustinut de Arcadia – Spitale si Centre Medicale.