Usturoiul este o planta originara din Asia Centrala care acum este cultivata pretutindeni in lume. In tara noastra, usturoiul este o planta comuna de mare raspandire. Apartine familiei Liliaceae si este cunoscut sub numele latin de Allium Sativum.
In ciuda gustului si a mirosului puternic care ii este specific, acesta are o serie de beneficii asupra sanatatii omului. Usturoiul contine vitamine precum: potasiu, calciu, zinc, fier, fosfor si sodium.
In afara vitaminelor deja mentionate, o capatana de usturoi (23 grame) mai contine:
Mangan: 23%
Vitamina B6: 17%
Vitamina C: 15%
Seleniu: 6%
Fibre: 1 gram
Calorii: 42 grame
Proteine: 1.8 grame
Carbohidrati: 9 grame
Intarirea sistemului imunitar
Usturoiul sprijina si intareste sistemul imunitar datorita calitatilor sale antioxidante si a vitaminelor pe care le contine. Cu toate ca poate fi gasit in comert sub forma de praf, putem beneficia cel mai bine de calitatile sale daca il consumam crud sau gatit.
Cancer
Proprietatile usturoiul de a te proteja impotriva cancerului sunt oferite daca acesta este consumat sub forma cruda sau gatit. O serie de studii atesta ca usturoiul poate lupta impotriva celulelor canceroase si poate preveni formarea lor.
Un studiu realizat de neurologul Swapan Ray de la Universitatea din Carolina de Sud, sugereaza ca, pentru a beneficia de puterea usturoiului de a lupta impotriva cancerului, acesta trebuie sa: fie curatat de coaja si lasat sa stea pret de 15 minute inainte de a fi consumat sau gatit.
In acest fel substantele benefice devin active. Cantitativ, un singur catel de usturoi este suficient pentru prevenirea cancerului, daca este consumat zilnic.
Raceala si gripa
Datorita puterii sale de a elimina o serie de 72 de bacterii, usturoiul este considerat cal mai puternic antibiotic natural. Este recomandat pentru consum mai ales atunci cand anumite bacterii au devenit rezistente la medicamentele deja prescrise.
Boli cardio-vasculare
Usturoiul reduce tensiunea hiper-arteriala si nivelul colesterolului. De asemeni, are proprietati anti-coagulante si ajuta la prevenirea cheagurilor de sange.
In acest fel, usturoiul este un adevarat aliat in lupta impotriva atacurilor de cord si a arterosclerozei.
Glicemia
Consumul de usturoi ajuta la stabilizarea nivelului zaharurilor din sange.
Piele
O serie de probleme la nivelul pielii care sunt cauzate de bacterii si micoze, pot fi ameliorate fie prin consumul de usturoi, sau prin aplicarea acestuia pe zona afectata. Poate fi aplicat direct pe muscaturile de insecte, pielea iritata si pe vanatai.
Oase
O serie de studii efectuate pe rozatoare dovedesc ca usturoiul poate stopa scaderea densitatii oaselor prin cresterea estrogenului (hormon feminin).
O doza de 2 grame de usturoi crud consumat zilnic poate creste semnificativ nivelul de estrogen in cazul femeilor aflate la menopauza. De asemeni, usturoiul ajuta la ameliorarea simptomelor osteoartritei.