Orice persoana implicata intr-o relatie de iubire a cunoscut gelozia la un moment dat, fie ca a fost simtita de ea insasi, sau ca partenerul s-a manifestat ca atare.
Gelozia este sentimentul de incertitudine care copleseste atunci cand iti doresti ca persoana cu care esti intr-o relatie sa iti acorde atentie in mod exclusiv. De partea cealalta, se simte placut.
Se spune ca putina gelozie nu a facut niciodata rau intr-o relatie, din contra, mentine iubirea vie si reprezinta un semn clar ca exista interes din partea celor implicati, insa trebuie facuta diferenta intre ceea ce simtim si felul in care ne manifestam.
Cu toate ca uneori o percepem ca pe un compliment, exista o limita care poate fi depasita cu usurinta si care duce gelozia in sfera patologicului.
De aici pana la violenta si degradare in plan personal si in cuplu, este un singur pas.
Tine cont de urmatoarele lucruri atunci cand simti ca gelozia este pe cale sa iti afecteze viata personala si de cuplu:
Accepta faptul ca treci printr-o astfel de stare.
Cel mai nociv comportament pe care il poti avea intr-o prima faza fata de partenerul tau este cauzat de faptul ca esti inca in faza de negare si faci eforturi sa ascunzi lucrul acesta, generand, paradoxal, tot mai multa tensiune si situatii conflictuale. Pasiv-agresivitatea nu reprezinta o solutie nici macar pe termen scurt.
Accepta-ti starea si incearca sa vorbesti cu partenerul tau despre incertitudinile pe care le ai. De multe ori se poate intampla sa te inseli, alteori se poate intampla ca scenariile tale sa fie cat se poate de reale.
Ia in calcul ambele posibilitati, abordeaza-ti partenerul intr-un moment in care te simti calm si fii pregatit sa asculti si sa porti o conversatie demna.
Invata sa asculti.
Chiar daca intr-o prima faza tentatia ta va fi sa spui cat mai repede si cat mai detaliat ceea ce simti, uneori pe un ton agresiv, alteori incercat de o stare anxioasa, acorda-i sansa partenerului sa iti raspunda.
Invata sa il asculti si incearca sa iti domolesti starea de nervozitate, pentru ca in felul asta nu vei face decat sa il fortezi sa adopte o pozitie defensiva care nu va fi cu siguranta in folosul tau.
Gandeste-te ca pentru linistea ta este important sa il lasi sa spuna tot ce are de spus, indiferent daca iti place ce auzi sau nu.
Mai tarziu, cand vei putea privi detasat situatia, iti vei multumi pentru acest lucru.
Priveste-ti relatia din perspectiva prietenilor tai.
Este un exercitiu la care poti apela si al carui scop este acela de a incerca sa privesti situatia din exterior, pe cat posibil.
Daca ai fi unul dintre amicii tai si ai afla despre aceasta situatie, cum ai reactiona? Ai incepe imediat sa iti faci ganduri negre sau ti-ai da seama ca este o situatie obisnuita si ca totul este probabil in regula?
Incearca sa te distantezi putin de ceea ce simti si sa faci un pas in afara relatiei pe care o ai pentru a avea o imagine mai corecta asupra realitatii.
Detaseaza-te de experientele neplacute din trecut.
Prima reactie pe care o vei avea va fi aceea de a face pe detectivul comparand fostele relatii cu situatia din prezent.
Este ultimul lucru pe care iti doresti sa il faci. Vei ajunge in starea de a iti crea scenarii de care nu ai fi crezut ca esti capabil atunci cand a inceput totul. Nici tu, nici cel cu care esti intr-o relatie nu meritati asa ceva.
Nici o relatie nu seamana cu cealalta. Nu poti pretinde ca tu nu ai insela niciodata doar pentru ca nu s-a intamplat pana acum, asa cum nu poti pleca de la premisa ca partenerul te inseala sigur doar pentru ca a facut asta intr-una din relatiile sale.
Oamenii se comporta asa cum te comporti tu cu ei. In general, primesti ceea ce dai, pentru ca exista un echilibru in tot ceea ce facem, asa ca ar fi indicat sa iti analizezi putin si propriul comportament atunci cand incerci sa gasesti raspunsuri pentru situatia in care te afli.
Concentreaza-te pe aspectele pozitive ale relatiei.
Asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa ignori tot ce simti si ca trebuie sa iti imaginezi ca totul este perfect in relatia pe care o ai.
Din contra, ar fi o atitudine care te-ar determina sa te afunzi si mai tare in marea de incertitudine. Accepta-ti starea, insa incearca sa nu te lasi coplesit de ea.
Este bine stiut faptul ca, indiferent de realitatea care se petrece sub ochii nostri, fiecare persoana vede doar ce vrea sa vada, oricat de evident ar fi contrariul.
Creierul uman are aceasta capacitate de a trece tot ceea ce experimentam prin propriul filtru, astfel ca o atitudine suspicioasa ne poate acapara cu totul asa incat sa nu mai putem distinge aspectele pozitive.
Gandeste-te la motivele pentru care ai ales sa fii intr-o relatie cu persoana de langa tine.
Gandeste-te la calitatile ei si la influenta pozitiva pe care a avut-o si inca o are asupra ta. De altfel, gelozia pe care o resimti pleaca tocmai din dorinta de a avea persoana respectiva doar pentru tine.
Fa un exercitiu simplu si aminteste-ti de ce iti doresti atat de multi ca ea sa ramana acolo.
Iti va fi de folos pentru pastrarea unei urme de ratiune in analizarea situatiei date.
Nu ezita sa ceri ajutor specializat.
Daca ai toate motivele sa crezi ca gelozia pe care o manifesti este doar creatia propriei tale minti, nu ezita sa ceri ajutorul unui psiholog. Poti alege sa faci acest lucru singur, sau cu partenera ta.
In felul acesta, vei avea ocazia sa discuti deschis cu terapeutul tau, vei putea sa pui intrebari si vei avea ocazia sa descoperi lucruri despre tine care iti vor fi de un real folos de-a lungul timpului. Pastreaza-ti mintea deschisa si nu te gandi ca faci un compromis.
Este o solutie la care orice persoana matura apeleaza si nu este nimic gresit in a cere ajutorul.
Asuma-ti responsabilitatea de a lua decizii.
Pentru ca gelozia nu afecteaza doar persoana in cauza ci si partenerul, se poate intampla ca relatia sa se deterioreze chiar daca motivele de gelozie nu au fost intemeiate.
Nu poti acuza la nesfarsit o persoana de rele intentii, si nu poti astepta la nesfarsit ca persoana respectiva sa aiba o atitudine defensiva si sa iti ofere raspunsuri, creand in felul acesta o relatie toxica din care amandoi veti iesi cat se poate de sifonati.
Accepta realitatea, asuma-ti responsabilitatea pentru actiunile tale si ia o decizie, indiferent cat de greu ti s-ar parea. Adesea se intampla sa realizezi mai tarziu ca a fost cel mai bun lucru pe care l-ai facut.