Gelozia este acea stare sau reactie emotionala pe care o experimentezi atunci cand simti ca partenerul tau ii ofera altcuiva atentia cuvenita tie. In alte situatii, gelozia nu are neaparat o cauza reala, ci este hranita strict de incertitudinile si temerile persoanei care o experimenteaza.
Desigur ca exista oameni care au o stima de sine foarte buna – de cele mai multe ori acestia sunt cei care nu isi vor alege niciodata parteneri care sa ii faca sa se simta inferiori, insa lucrurile nu sunt niciodata doar albe sau negre.
Una dintre principalele cauze ale stimei de sine scazuta este reprezentata de existenta unei copilarii traumatizante. Daca parintii au fost autoritari cu tine, daca ti-au facut mereu observatie, daca nu te-au lasat sa iti asumi propriile greseli, daca au facut mereu totul in locul tau, atunci va fi dificil sa fii un om echilibrat care sa nu resimta un sentiment de inferioritate in relatie cu ceilalti.
De aici pana la a deveni un adult posesiv, dependent si gelos, este doar un pas. Doar pentru ca ai un trecut care te predispune la astfel de emotii mai des, nu inseamna ca vei experimenta asta in orice relatie si ca nu poti sa depasesti starea. Sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a iti controla pornirile de gelozie:
Observa gandurile pe care le ai ce conduc la gelozie
In primul rand, nu poti schimba ce nu recunosti. Ceea ce trebuie sa faci este sa incerci sa iti observe gandurile cu cat mai multa obiectivitate posibila, astfel incat sa iti dai singur raspunsuri cat mai detasate de starea ta emotionala. Nu este usor sa faci acest lucru, pentru ca gelozia este un cocktail de emotii puternice, insa trebuie sa acorzi credit ratiunii si gandirii la rece.
Analizeaza-ti trecutul si incearca sa iti dai seama de unde vin toate aceste insecuritati
Toate aceste emotii vin de undeva, nu apar in mod magic in mintea ta, fara nici un motiv. Poate ca unul dintre parinti a fost gelos in relatie cu celalalt, cee aceea ce i-a influentat comportamentul pozitiv si in acelasi timp, dependent.
Sau poate ca tu insuti ai fost tinut prea din scurt si nu ai fost apreciat cu adevarat pentru ceea ce esti. Sunt o multitudine de factori care pot fi de vina, iar tu trebuie sa fii dispus sa muncesti cu tine insuti pentru a putea descoperi tot ceea ce ii genereaza.
Chiar daca proiectiile tale par adevarate, nu inseamna ca este neaparat asa
Uneori, realitatea din mintea noastra pe care ne-o spunem zilnic este la fel de reala ca cea obisnuita, insa suntem atat de prinsi in ea incat nu reusim sa mai distingem ce este cu intr-adevar concret si palpabil.
De la un simplu gand de gelozie pana la o situatie reala care sa valideze o astfel de stare, este drum lung. Adesea filmele pe care ni le tot proiectam in minte nu au nici o legatura cu ceea ce se intampla de fapt. Un motiv in plus sa iti doresti sa rezolvi aceasta problema care poate genera din senin probleme serioase in relatie.
Aminteste-ti ca in nici o relatie nu exista siguranta cu adevarat
Chiar daca esti gelos, nu vei reusi niciodata sa tii langa tine pe cineva care isi doreste sa plece. Este in firea lucrurilor ca oamenii sa se desparta, sentimentele sa se consume si relatiile sa se termine. Oricand va exista cineva mai bun, mai frumos si mai inteligent ca tine, astfel ca solutia nu este sa te concentrezi la cum sa ii tii pe ceilalti departe, ci la cum sa te comporti astfel incat partenerul tau sa nu vrea sa plece.
Comunica eficient
Este esentiala in orice relatie, iar atunci cand exista probleme la nivel de comunicare, apar astfel de situatii de gelozie, pe care cu greu vei reusi sa le gestionezi. Daca comunici bine cu partenerul tau, este posibil sa poti sa eviti aceste probleme, concentrandu-te mai mult pe lucrurile care conteaza cu adevarat.