De altii te vei indragosti, iar fata de cei pe care nu i-ai intalnit inca, vei avea sentimente si interactiuni care rezulta din toate relatiiile importante trecute. Oamenii se schimba, uneori in bine, datorita faptului ca si-au dat seama ce anume isi doresc de la viata, alteori in rau, ca urmare a unui context nefavorabil. E bine sa fii inconjurat de multa lume, dar cati dintre cei ce-ti sunt alaturi, conteaza cu adevarat?
Cu toate acestea, in relationarea cu cei din jur, exista anumite tipologii de oameni, pe care ii intalnim la tot pasul, desi mai bine ar fi sa nu. Pentru ei, contextul conteaza mai mult sau mai putin, pentru ca ei in esenta raman la fel. Iata cateva exemple!
Tipuri de prieteni care nu iti fac bine
Tipul 1: Complimentatorul
In general, oamenilor le place sa li se faca complimente. Cu toate acestea, cand o persoana complimenteaza, intentioneaza sa obtina ceva: atentia persoanei respective, ca urmare a faptului ca o place, ori isi doreste sa isi creeze o imagine eleganta a bunelor maniere, ori scopul este si mai meschin de atat, si urmareste oportunitati de abuz emotional sau fizic. Incearca sa nu te avanti in astfel de situatii si sa te feresti cat mai mult de interactiunea cu cei pe care nu ii cunosti suficient de bine.
Tipul 2: Manipulatorul
Poate fi una dintre cele mai periculoase forme de prietenie, intrucat un manipulator este greu de reperat. Acestia pot actiona atunci cand au reusit sa iti castige increderea.
Un prieten bun mereu ia in calcul ceea ce simti si ceea ce gandesti, pe cand manipulatorul nu are nici un motiv sa ia aceste lucruri in calcul si urmareste sa obtina ceea ce isi doreste. Nu te astepta sa iti ramana in preajma in momentul in care au obtinut ceea ce si-au dorit.
Tipul 3: Ipocritul
Este genul de persoana care trebuie sa isi faca un anumit grup social, anumite contacte, astfel ca este posibil sa se imprieteneasca usor cu tine fara a avea neaparat intentii negative. Problema in ceea ce il priveste, consta in faptul ca, in ciuda aparentelor, nu este un prieten adevarat.
Atata vreme cat prietenia cu tine ii aduce beneficii, va fi acolo, insa in momentul in care, in relatie cu altii, ar fi mai bine sa uita ca te cunoaste, va face acest lucru deliberat. Este genul de persoana care aparent iti intra pe sub piele, insa este acolo doar in momentele bune.
Un prieten apropiat n-o sa te lase niciodata la greu si o sa iti fie alaturi indiferent de situatiile existente la un moment dat.
Tipul 4: Rivalul
Rivalul este cel mai putin subtil dintre toti prietenii falsi. Din pacate, ii intalnesti la tot pasul. Ai avut vreodata un prieten care, de fiecare data cand mentionai despre succesul personal sau al unui prieten, cauta mereu sa schimbe subiectul? Acesta este unul dintre principalele semne ca este gelos pe tine.
Sau care reactiona cu invidie de fiecare data cand cineva facea ceva pentru tine sau cand erai fericit pentru un anumit lucru? Ei bine, acesta este rivalul. Va simti ca se afla mereu intr-o competitie cu tine si il va intrista peste masura atunci cand vei avea mai multe reusite decat el.
Este genul de persoana care s-ar apuca de tenis, daca tie iti place, doar pentru a isi demonstra siesi ca te poate invinge. Si va face totul pentru a reusi acest lucru. Ai putea crede ca ti-au fost prieteni si au devenit dusmani pe parcurs, insa nu a fost de la inceput o prietenie in adevaratul sens al cuvantului.