Ce faci cand terapia nu (mai) functioneaza

de la 14 Dec. 2018
Ce faci cand terapia nu (mai) functioneaza Nu trebuie sa iti fie frica de schimbare. Si lipsa luarii unei decizii este o decizie in sine.

A cere ajutorul atunci cand ai nevoie nu este o rusine, ci un act de curaj. Este de asemenea primul semn ca vrei ca lucrurile sa se schimbe, astfel ca decizia in sine este una excelenta. Atunci cand ajung in situatia de a cere ajutorul specialistilor, oamenii se afla in general intr-o stare psihica atat de dificila incat orice forma de terapie poate functiona, ca prim-ajutor.

Chiar si doar cateva sedinte, mai ales daca situatia este atat de grava. Oricine merge la terapie va observa insa ca procesul in sine este unul de durata si problema, chiar daca partial sau total depasita, vai fi inlocuita de altele.

Terapia este utila nu doar pentru a depasi o situatie la un moment dat, ci si pentru a invata felul in care functionam, pentru a ne intelege si dezvolta in armonie cu ceea ce suntem sau ne dorim sa devenim. Fiind un proces de durata, este uneori normal ca nevoile pacientului aflat in terapie sa se schimbe la un moment dat.

A ramane blocat in terapie este la fel de periculos cu a nu cere ajutorul. Vei observa ca in tot acest proces, rolul tau este unul cel putin la fel de important: tu esti cel care conduce masina si care ia decizii, iar terapeutul este persoana din dreapta ta, care incearca sa iti ofere cele mai bune sugestii si care iti semnaleaza eventualele pericole.

Asadar, rolul tau este unul activ, astfel ca esti direct responsabil pentru fiecare pas urmator. Cand stii ca trebuie sa incerci si altceva sau sa pui punct unui program in care esti deja de niste vreme?

Identifici depasirea fazei critice si iei in calcul schimbarea

La terapie ajungem in general atunci cand nu mai putem face singuri fata propriei vieti, sau atunci cand prietenii nostri nu mai pot face fata situatiei si simt ca este nevoie de ceva mai mult decat suport moral. Ajutorul primit de la un terapeut face diferenta in astfel de situatii, astfel ca este important sa vrei sa fii ajutat si sa te tii de terapie.

Este posibil sa fie totul ok chiar de la prima incercare, fara a mai fi cazul sa schimbi la un moment dat terapeutul. Se intampla totusi des sa simti ca reusesti sa te ridici de pe fundul gropii, insa sa ai impresia ca nu faci pasi majori de acolo inainte.

Ce este de facut? Nu te teme de schimbare, vorbeste deschis cu cel cu care oricum ai creat o relatie foarte stransa si ia in calcul inclusiv schimbarea tipului de terapie. Este posibil ca in tot acest proces sa ai nevoie de metode diferite de abordare, iar asta nu ar trebui sa te sperie.

Incerci sa analizezi plusurile si minusurile

Este greu de spus cand sedintele de terapie nu te mai ajuta, mai ales ca ai in continuare nevoie de ele iar obisnuinta chiar conteaza, ca in orice alta relatie. Desi este dificil sa iei in calcul schimbarea, uneori ea poate fi inerenta.

Daca nu esti inca decis ce sa faci, incearca sa pui pe o foaie plusurile si minusurile pe care le identifici in urma sedintelor de terapie. Ia de asemenea in calcul ca inainte de a fi vorba despre o metoda de terapie, este la fel de importanta compatibilitatea intre tine si terapeut.

Altfel spus, poate ca metoda abordata de un terapeut nou este mai potrivita pentru tine, insa conexiunea cu omul din spatele specialistului nu este la fel de buna. Este posibil sa fie si acest aspect important in procesul tau de vindecare si intelegere.

Te gandesti bine ce nevoie majore ai in legatura cu terapia

Trebuie sa iti fie destul de clar in ce privinta te ajuta programul terapeutic in care te afli. Poate fi vorba despre echilibru, despre siguranta ca vei avea mereu cu cine discuta ceea ce te macina, fara a fi criticat, ori despre confruntarea cu momentele critice in care sedinta de terapie chiar este extrem de importanta.

Oamenii devin anxiosi in relatie cu propria lor viata, atunci cand pierd controlul asupra acesteia, iar a sti ca poti suna oricand la cineva, ori ca poti discuta de fiecare data ceea ce te macina, este un lucru important. Daca simti asta in legatura cu programul de terapie in care te afli, inseamna ca esti acolo unde trebuie.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016