Metode prin care poti preveni si combate oboseala

de la 26 Ian. 2022
Metode prin care poti preveni si combate oboseala Daca nu se iau masuri de la primele semne, oboseala se poate croniciza, iar intr-un asemenea caz vorbim despre o afectiune medicala, sindromul de oboseala cronica.
Tags: stresmedicamente pentru stresoboseala

Care este deosebirea dintre un episod de oboseala obisnuita si sindromul de oboseala cronica? Episodul de oboseala se amelioreaza prin odihna si relaxare, in vreme ce, in cazul sindromului de oboseala cronica, simptomele se mentin chiar si in cazul odihnei si relaxarii. De altfel, sindromul de oboseala cronica nu are cauze pe deplin intelese, in multe studii sindromul se numeste encefalomielita mialgica si se crede ca afectiunea are la baza stresul, infectiile virale, dar si alti factori.

Care sunt cauzele oboselii cronice

Cea mai importanta cauza a oboselii cronice este de natura genetica, exista o predispozitie genetica. Sunt si alte posibile cauze precum:

  • infectie virala: inca se mai fac cercetari, pentru ca nu s-a demonstrat stiintific o legatura intre o infectie virala si oboseala cronica.

  • dezechilibru hormonal: poate fi vorba, in principal, de o disfunctie la nivelul glandei pituitare, sau al glandelor suprarenale.

  • sistem imunitar afectat: studiile au demonstrat ca persoanele care sufera de sindromul de oboseala cronica au si un sistem imunitar slabit.

  • stres: este cea mai frecventa cauza a oboselii, daca pacientul nu are una dintre problemele deja mentionate.

 

Care sunt factorii de risc

Exista mai multi factori de risc care pot intensifica simptomele de oboseala cronica:

  • varsta: simptomul afecteaza mai mult persoanele trecute de 40-50 de ani.

  • sexul: femeile par a fi mai predispuse la oboseala cronica decat barbatii.

  • istoricul medical: poate fi un alt factor de risc.

  • alergiile: afecteaza sistemul imunitar si de aceea reprezinta un factor de risc pentru oboseala.

 

Cum recunosti oboseala cronica

Exista numeroase simptome ale oboselii cronice:

  • pierdere de memorie;

  • lipsa a concentrarii;

  • dureri la nivelul gatului;

  • inflamare a ganglionilor limfatici;

  • dureri musculare;

  • dureri articulare;

  • cefalee;

  • somn deficitar;

  • epuizare.

 

Cum poti preveni si combate oboseala

Oboseala, fie temporara fie cronica, se poate combate/trata cu medicamente pentru stres si oboseala. In plus, exista numeroase masuri prin care oboseala poate fi ameliorata sau combatuta. Iata cateva dintre ele:

 

  • Ia pauze frecvente: este recomandat sa faci pauze de 10 minute la o ora atunci cand lucrezi, dar de asemenea este important sa te relaxezi in weekend. Pauzele ajuta creierul sa-si mentina concentrarea si sa se simta obosit. De asemenea, multitaskingul nu este recomandat.

  • Inainte de culcare nu aglomera stomacul: un stomac aglomerat dauneaza calitatii somnului. In plus, este un lucru stiut, digestia este mai lenta in cursul serii, ceea ce inseamna ca alimentele consumate seara vor stationa mai mult in organism, iar acest lucru poate avea consecinte neplacute.

  • Dormi suficient: studiile spun ca un adult trebuie sa doarma, in mod normal, 7-8 ore in fiecare noapte, dar exista persoane care se simt odihnite dupa 6 ore, iar altele au nevoie chiar si de 10 ore. Se considera ca o persoana este odihnita atunci cand se poate trezi singura, fara alarma. De asemenea, este important sa respecti un program de somn. Primul cascat in cursul serii este foarte important, este semnalul ca ar trebui sa mergi la culcare. O alta regula importanta ar fi aceea de a nu lua cu tine in dormitor grijile zilei, dar nici device-urile.

  • Fa zilnic sport: oboseala poate avea legatura si cu lipsa de miscare. Este recomandat sa faci miscare in fiecare zi, macar jumatate de ora. Poate fi si o plimbare, important este s-o faci in fiecare zi.

  • Aeriseste incaperile: indiferent daca esti acasa sau la birou, atunci cand te simti obosit deschide fereastra. Aerul proaspat poate sa te revigoreze si sa alunge starea de epuizare pe care o simteai cu numai cateva minute mai inainte.

  • Adopta o alimentatie echilibrata si sanatoasa: chiar daca nu esti vegetarian, este important sa adaugi in alimentatia ta legume si fructe. In plus, nu uita sa te hidratezi corect.

 

Cea mai importanta masura insa pe care o poti lua este aceea de a solicita ajutor specializat, in cazul in care senzatia de oboseala si epuizare nu se amelioreaza chiar daca ai tinut seama de masurile deja mentionate


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate

CADOU Special pentru cititorii nostri

Descarca GRATUIT Raportul Special: "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate
CADOU Special pentru cititorii nostri

Descarca GRATUIT Raportul Special: "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016