Pe de alta parte, o relatie toxica sau incordata cu colegii de munca si conducerea determina aparitia stresului, instalarea oboselii pana la epuizare si generarea starilor de nervozitate. Drept urmare, multi dintre noi, facem eforturi pentru a mentine o relatie amiabila si politicoasa cu managerii deoarece cariera noastra depinde intr-o masura mai mica sau mai mare de acestia.
Insa, indiferent de cat de apropiat esti de managerul direct, de tonul prietenos folosit in conversatii si numarul paharelor de vin baute cot la cot in team building-uri, trebuie sa ramai constient de faptul ca vor exista mereu lucruri ce nu ti le va spune si ca, in primul rand, el este fidel companiei. Iar pentru a-ti pastra locul de munca si a avea sanse sa pasesti in sus pe scara ierarhiei corporative afla care sunt cele sapte lucruri ce un manager nu ti le va spune cu toate ca le observa si asteapta o atitudine diferita din partea ta.
1. Conteaza ceea ce faci in afara biroului
Seful tau nu urmareste fiecare miscare pe care o faci si nici nu iti va face sugestii sau recomandari cu privire la timpul liber insa, i-ai putea atrage atentia intr-un mod nu tocmai profesionist prin postarile din social media. Te sfatuiesc sa acorzi atentie atunci cand postezi citate, melodii sau poze din weekend si sa te intrebi daca nu cumva ai vrea va parte din acestea sa le pastrezi departe de ochii colegilor de birou.
2. Activitatea desfasurata si atitudinea sunt la fel de importante
Indeplinirea sarcinilor de lucru in timp util, ideile de dezvoltare si respectarea programului de munca sunt necesare si importante in vederea pastrarii locului de munca si a dezvoltarii profesionale. Insa, ceea ce managerul nu iti transmite este importanta pastrarii unei relatii colegiale, a unui ton calm si capacitatea de a lucra in echipa. Astfel ca, oricat de mult te-ai stradui sa faci o treaba buna, seful tau nu te va promova atat timp cat colectivul considera ca esti nepoliticos si retras.
3. Este important sa te faci remarcat
Nu ezita sa te faci auzit sau sa preiei initiativa deoarece nimeni nu vrea un angajat care doar sa ocupe un loc tacut in birou. Chiar daca seful tau nu iti spune, fii constient de faptul ca asteapta sa iti exprimi personalitatea sau ideile si sa ceri o promovare sau o marire de salariu atunci cand consideri ca o meriti.
4. Pune intrebari
Intreaba ori de cate ori ai dubii sau nu cunosti anumite detalii legate de locul de munca, firma in care iti desfasori activitatea sau responsabilitatile tale. De asemenea, atunci cand iti schimbi locul de munca intreaba-ti superiorul ce modalitate de comunicare prefera email, telefon, sedinte sau discutii relaxate la cafea. In acest mod vei evita situatiile jenante de ambele parti si vei reusi inca din primele zile sa comunici eficient.
5. Rezolva probleme
Ori de cate ori intalnesc o problema sau se confrunta cu o situatie noua, majoritatea angajatiolor asteapra solutia de la managerul direct. Insa, tu ai sansa sa iesi in evidenta venind cu rezolvarii sau sugestii atunci cand ai un client dificil sau intampini obstacole in dezvoltarea unui proiect. Chiar daca seful tau iti va sugera sa procedezi in alt mod decat cel propus de tine, va aprecia sa te-ai gandit inainte.
6. Recunoasteti si asuma-ti greselile
Indiferent de situatia in care te afli, esti in intarziere sau iti este imposibil sa respecti deadline-ul unui proiect si mai ai nevoie de timp, recunoasteti greseala si nu incerca sa arunci vina pe un alt coleg. Desi managerul nu iti va spune in mod direct, afla ca el apreciaza angajatii ce isi asuma responsabilitatea pentru faptele lor si scuzele concise.
7. Pastreaza acelasi stil al hainelor
Daca obisnuiesti sa iesi in evidenta prin stilul tau vestimentar, abordand zilnic combinatii moderne, rochii stramte sau accesorii evidente este posibil ca, la un momnt dat, vestimentatia ta sa devina un subiect incofortabil de discutie cu managerul tau. Desi firma in care lucrezi nu impune un dress code pentru angajati, incearca sa nu epatezi si sa porti la birou tinute simple si decente. Cu toate ca superiorul tau are lucruri mult mai importante de facut, poti fi sigur ca apreciaza angajatii ce se evidentiaza prin munca si spirit de echipa, in defavoarea celor care epateaza vestimentar.