Schimbarea orasului, job-ului, caminului, oamenilor ce te inconjoara si a locurilor familiare ar putea parea infricosatoare si ar putea sa iti insufle sentimente de nervozitate si nesiguranta, lucru ce te face sa te intrebi daca merita schimbarea si efortul depus in favoarea acesteia. Insa, muatrea intr-un nou oras, in care nu sti pe nimeni, te poate ajuta in acelasi timp sa te redescoperi, sa afli cine esti si cine vrei sa fii.
O data mutata esti singura care ia decizii pentru viata ta, asa ca iti poti decora spatiul de locuit dupa bunul plac, poti incerca lucruri pe care nu ai avut ocazia sa le testezi in orasul natal si descoperi adevaratele motive pentru care le-ai amanat atat de mult. De asemenea, iti poti da seama cati prietenii adevarati ai, cei care iti raman alaturi chiar si atunci cand va despart zeci, chiar sute de kilometrii si iti poti reconsidera relatia cu familia, dintr-una poate bazata pe dependenta intr-una prietenosa in care va sfatuiti si va povestiti experientele la telefon.
Asa ca afla cum iti poti usura perioada de acomodare si reintra in ritm cat mai repede.
Cauta informatii
Intreaba-ti prietenii si familia daca au rude sau cunostinte ce locuiesc in orasul unde urmeaza sa te muti si afla daca le poti aborda pentru a afla diferite informatii precum cele mai avantajoase cartiere unde ai putea locui, care este atmosfera generala in acea zona si de ce le place orasul?
De asemenea, cauta pe internet informatii generale despre oras iar mai apoi bloguri locale unde poti gasi numeroase pareri ale locuitorilor si turistilor. Dar, cel mai important, nu intra in panica in urma volumului mare de informatie regasita pe bloguri si a eventualelor critici negative, calmeaza-te si incepe sa faci mai multe planuri.
Alatura-te online unor grupuri sau organizatii
Chiar inainte de a te muta poti cauta pe internet informatii despre cluburi de stand up comedy, cursuri de teatru, de dans, organizatii de voluntariat sau orice altceva ti-ar placea sa incerci si nu ai avut pana acum ocazia. Alatura-te grupurilor de interes prin canalele social media, fii activa, interactioneaza cu oamenii iar odata ajunsa in noul oras participa la cursurile si intalnirile grupului, aceasta fiind ocazia ideala de invata ceva noi si de a-ti face noi prieteni.
Profita de oportunitati
Raspunde afirmativ si accepta pentru inceput toate invitatiile la teatru, film, restaurant, concerte sau petreceri, asa te vei acomoda mai rapid cu orasul, cultura si obiceiurile zonei iar, in acelasi timp, vei evita aparita sentimentelor de singuratate si izolare.
De asemenea, exploreaza orasul inca din primele zile de la mutare, viziteaza muzeele si nu te sfii sa intri singura intr-un restaurant pentru a lua masa.
Acorda-ti timp
Cu siguranta vor fi momente in care totul iti va parea o greseala si chiar vei ajunge sa regreti decizia mutarii insa, lucrurile se aranjeaza cu timpul. Adaptarea in sine este o intreaga experienta ce are loc progresiv, iar daca renunti prea repede vei resimti doar frica de nou si de a fi intru-totul pe cont propriu. In schimb, daca iti acorzi timp si ai incredere in fortele proprii vei vedea cum usor usor iti creezi propria rutina, incepi sa indragesti locuri, oameni si orasul in sine.
Aminteste-ti ca nu esti singura
Discuta cu familia si prietenii ori de cate ori te vei simti coplesita de experienta schimbarii, fara a te simtii jenata de riscul asumat deoarece nimeni nu are dreptul sa te judece pentru sansa ce ti-ai acordat-o. Tine minte ca nu este nimic rau in a schimba orasul, din contra, iti iei libertatea de a te redescoperi si de a-ti crea noi oportunitati.