Ca sa fii impacat cu tine si sa ai o viata conforma principiilor si prognozelor tale, trebuie sa faci fata si sa depasesti anumite situatii critice. Aceste momente dificile te pot determina sa renunti la ceea ce iti doresti, iar gandul de a renunta este primul pas spre esec.
Atunci cand faci din renuntare o obisnuinta, viata iti poate scapa de sub control. Poate fi vorba despre renuntarea la un loc de munca mai bun sau renuntarea la anumite aspiratii pe care le ai in plan personal si profesional, pana la renuntarea de a mai vrea sa traiesti, care semnaleaza primele simptome ale depresiei.
Poate ca toata lumea iti spune ca viata este un efort si o lupta permanenta si ca trebuie sa iti iasa din minte ideea de a renunta. Cu toate acestea, lupta cu propriile ganduri este poate mai grea decat oricare alta. Iata cateva sfaturi pentru a depasi tentatia de a renunta la lucrurile importante pentru tine:
Momentul in care incepi sa te gandesti la renuntare este chiar momentul in care incepi sa pierzi lupta cu ea
Poate ca nu intotdeauna arati faptul ca renunti. In aparenta esti o persoana sanatoasa, arati pe masura, vorbesti si faci lucruri pe care o persoana sanatoasa le face. Insa in interior, te lupti cu sentimentul de renuntare.
Nu ai puterea sa iti mai imaginezi toate scenariile fericite la care visai cu ochii deschisi cu putin timp in urma si devii din ce in ce mai mult un om resemnat. Aceasta situatie trebuie sa fie un semnal de alarma pentru tine.
In clipele de renuntare, dispar inspiratia si creativitatea
Motivatia este cea care te determina sa ignori sentimentul de renuntare. Insa, aceasta nu are cum sa fie permanenta si la aceeasi intensitate. Ea trebuie hranita in continuu, astfel incat sa se pastreze vie pentru cat mai mult timp.
Gandirea pozitiva, increderea in sine, efortul sustinut, toate acestea hranesc motivatia.
Inconjoara-te de oameni de succes
Nu ai nevoie doar de oameni motivati langa tine, ci si de persoane care sa reprezinte exemplul clar ca motivatia poate conduce catre succes. Acesta este scopul tau final si trebuie sa fii constient de el in permanenta.
Nu va fi usor sa ii vezi pe ceilalti bucurandu-se de succes in timp ce tu esti obligat de propria constiinta sa faci inca un efort sperand ca vei ajunge la fel. Sentimentul ca vrei sa renunti te va urmari la tot pasul, insa trebuie sa ii rezisti, pastrand in minte scopul final. Cei de langa tine trebuie sa te inspire, nu sa iti hraneasca invidia.
Fii activ
De obicei, renuntarea este asociata pasivitatii, lipsei de actiune, pe cand opusul este reprezentat de a face ceva. A face pasi in directia dorita, in mod constant, neincetat.
Daca doar iti spui tie insuti ca nu renunti, insa nu faci nimic care sa dovedeasca acest lucru, inseamna ca, de fapt, renunti putin cate putin la ceea ce iti propui. Lupta trebuie sa presupuna realizarea zilnica a unor pasi marunti sau mari, spre idealul dorit. Nu te minti frumos, ci ia atitudine.