Iar ca toata atmosfera de Paste sa fie perfecta, ai nevoie sa pui la punct o masa cu adevarat festiva. De la meniu si pana la decoratiunile alese, cu siguranta nu vrei sa omiti vreun detaliu. Iata cateva sfaturi care iti sunt de ajutor:
Stabileste o tematica
Deoarece este vorba despre sarbatoarea Pastelui, atmosfera trebuie sa fie una linistita, dar sa includa accente de culoare si veselie. In privinta decoratiunilor vei gasi numeroase optiuni, de la figurine in forma de iepuras sau oua decorative, pana la cosulete colorate, farfurii inflorate sau aranjamente cu puisori. Alege ceea ce iti place si ai grija sa nu incarci prea mult masa.
In ceea ce priveste paleta cromatica, e indicat sa alegi doua culori principale. Pentru ca e vorba de Paste, poti opta pentru combinatii de verde cu roz pal sau verde cu galben ori albastru deschis. O paleta restransa de culori te ajuta sa nu incarci vizual masa. Deoarece este o sarbatoare care are loc primavara, poti alege si cateva flori colorate pe care sa le pui intr-o vaza.
Alege meniul potrivit
Preparatele traditionale de Paste sunt intotdeauna o alegere cu care nu vei da gres. Cel mai probabil, toti invitatii de la masa se vor bucura sa guste dintr-un drob gustos sau o friptura frageda de miel. Totusi, e important sa stii daca exista si persoane care au alte preferinte, astfel incat sa pui pe masa si alte optiuni de mancare, cu pui, peste sau preparate vegetariene.
Daca pentru felul principal trebuie sa te asiguri de preferintele invitatilor, la desert cel mai probabil nu vei da gres cu un preparat traditional, asa cum este o pasca cu smantana. Pasca este un desert specific sarbatorii de Paste, care, alaturi de cozonac, nu ar trebui sa lipseasca de pe masa.
Aranjeaza corect vesela si tacamurile
Pentru un meniu bogat o sa ai nevoie de mai multe farfurii si tacamuri. Incepe cu o farfurie mare, apoi pune cate o farfurie pentru fiecare fel de mancare. Bolul pentru supa il poti pune de la inceput sau atunci cand servesti supa. Pe farfurii poti sa asezi si cate o figurina in forma de iepuras sau un ou incondeiat.
In ceea ce priveste tacamurile, tine cont ca furculitele se pun in partea stanga, iar in partea dreapta lingurile si cutitele. Tacamurile se aseaza in ordinea folosirii, de la cele pentru antreu pana la cele pentru desert. Ultimele tacamuri folosite vor sta langa farfurie. Apoi, pune paharul de apa, cel de vin alb si cel de vin rosu. Poti sa asezi paharele in linie dreapta sau sub forma unui triunghi.
Creeaza atmosfera potrivita
Odata ce ai stabilit meniul, ai ales vesela si tacamurile potrivite si ai aranjat decoratiunile de Paste pe masa, mai ai doar cateva detalii de pus la punct. Mai exact, sa creezi acea atmosfera de sarbatoare in familie. Poti sa faci acest lucru daca alegi sa pui cateva lumanari pe masa sau sa pornesti o muzica de fundal. Alege melodii linistite, care sa se auda in surdina, atat cat sa creeze acea stare de spirit potrivita cu Sarbatorile Pascale.
Pastele este o sarbatoare care aduce impreuna in jurul mesei intreaga familie. Aceasta este ocazia ideala sa aranjezi o masa festiva, cu decoratiuni pe masura, cu mancare gustoasa, bucurie si recunostinta pentru clipele petrecute alaturi de cei dragi.
Sursa foto: shutterstock