Daca nu ai o memorie atat de buna pe cat ti-ai dori, probabil ca ai incercat deja tot felul de metode prin care sa o imbunatatesti.
Poate ca ai fost tentat insa mai mult de diverse suplimente alimentare si mai putin de schimbarea unor obiceiuri simple pe durata unei zile.
Capacitatea de memorare scade pe masura ce inaintam in varsta, insa grija permanenta pentru mentinerea acesteia in parametri normali ne poate determina sa gasim solutiile potrivite pentru o memorie de invidiat.
Cu siguranta ca in perioada examenelor din timpul scolii ai simtit nevoia de a memora o cantitate de informatie cat mai mare intr-o perioada de timp cat mai scurta, insa este important ca memoria sa iti fie un aliat, nu un inamic, pe tot parcursul vietii.
Iata cateva metode prin care iti poti imbunatati capacitatea de memorare:
Odihneste-te suficient
Oamenii foarte ocupati nu reusesc sa se odiheasca suficient, iar acest lucru are un efect negativ in privinta capacitatilor lor cognitive.
Daca esti o astfel de persoana, este necesar sa te odihnesti intre 7 si 9 ore pe noapte pentru ca abilitatile tale de memorare sa se imbunatateasca.
Vei vedea rezultate pozitive atat in privinta memoriei pe termen scurt, cat si intr-a celei pe termen lung.
Fa sport
Exercitiile fizice imbunatatesc circulatia sanguina, ceea ce inseamna ca, in acest fel, creierul se oxigeneaza mai bine decat in mod normal, imbunatatind performantele la nivel cognitiv.
Nu este neaparat important cat de mult exersezi, ci cat de des faci acest lucru. De asemenea, trebuie sa te adaptezi in permanenta programului de lucru pe care il ai.
Daca te afli intr-o perioada incarcata si lucrezi la birou pret de cateva ore bune, este important sa iei pauze din cand in cand, preferabil in aer liber.
Ia pauze scurte
Chiar daca ai de a face cu informatie noua intr-o cantitate semnificativa, solutia nu este sa petreci ore in sir incercand sa retii cat mai mult din ea, ci sa iei pauze din cand in cand.
Capacitatea de concentrare poate fi mentinuta doar pe perioade scurte de timp, adesea pret de 20-30 de minute, iar aceasta scade treptat. Lipsa pauzelor conduce la instalarea unei oboseli psihice tot mai accentuate si necesita timp indelungat de recuperare.
Antreneaza-ti creierul
Activitatile creative, precum scrisul, dar si jocurile, iti pot imbunatati capacitatea de memorare. Puzzle-urile si jocurile de memorie ori jocurile de societate sunt alte variante pe care le poti incerca.
Pentru a iti face experienta si mai placuta, poti asculta muzica. Pe langa faptul ca te va ajuta sa te relaxezi, aceasta stimuleaza in egala masura creativitatea.
Cel mai bun moment al zilei pentru combinarea acestor activitati in vederea sporirii capacitatii de memorare este seara, perioada a zilei mai putin intrerupta de tot soiul de evenimente, in care atentia poate fi indreptata spre lucrurile care conteaza cu adevarat pentru tine