Lipsa de somn afecteaza memoria pe termen lung
Memoria celor care dorm 7-8 ore pe noapte este mai buna ca a celor care se odihnesc frecvent doar 4-5 ore. Specialistii de la Universitatea Berkeley din California au gasit dovezi concludente in acest sens. Cei care se culca mereu la ore tarzii risca sa se imbolnaveasca de boala Alzheimer. In timpul somnului, celulele creierului elimina substantele ce pot sa afecteze activitatea din aceasta zona a corpului. Daca o persoana nu se odihneste niciodata suficient, efectele asupra creierului sunt devastatoare.
Stresul prelungit afecteaza celulele creierului
Stresul cronic este unul dintre cei mai mari dusmani ai creierului. Pe termen lung, aceasta emotie negativa iti poate afecta memoria, abilitatea de a invata, puterea de concentrare si controlul de sine. Poate schimba la polul opus comportamentul unui om.
Deshidratarea scade nivelul de concentrare
Creierul nostru are in compozitie aproape 80% apa, astfel ca nu este de mirare ca pana si o pierdere de 2% poate afecta functiile cerebrale. Persoanele care nu se hidrateaza corespunzator se pot confrunta cu probleme de concentrare, pierderea vigilentei si memorie proasta. De asemenea, mai pot sa apara si alte probleme legate de abilitatile cognitive.
Zaharul in exces afecteaza abilitatea de a invata
Dieta pe care o urmezi iti poate influenta major activitatea cerebrala. Se pare ca zaharul, considerat si “otrava alba” din alimentatie, reduce abilitatea de a invata, nivelul de concentrare si afecteaza memoria. Specialistii au descoperit ca acest ingredient distruge conexiunea dintre neuroni. Problema este ca zaharul nu este prezent doar in compozitia dulciurilor, ci si a altor ingrediente din comert: sosuri, conserve, bauturi energizante, bauturile pe baza de cafea, iaurtul cu fructe, fructele confiate, lapte, dressing-uri pentru salate.