Cei care se afla in cautarea unui loc de munca petrec in general ore intregi pe siteurile de profil, sperand ca vor gasi jobul ideal.
De multe ori sfarsesc prin a face un compromis, din cauza conjuncturii care cere adesea masuri de urgenta.
Cat de satisfacuti putem fi de locul de munca, intr-o perioada in care nu ne permitem sa stam prea mult pe ganduri? Cum putem face in asa fel incat sa nu ne pierdem in compromisuri, ci sa descoperim ceea ce ne place cu adevarat?
Iata cateva idei dupa care poti sa te ghidezi atunci cand vrei sa descoperi ceea ce ti se potriveste cu adevarat:
Stabileste-ti prioritatile
Analizeza domeniul in care dai cel mai bun randament, dar acorda atentie si portofoliului care te va reprezenta in fata unui angajator.
Cat de ample si temeinice sunt studiile pe care le ai? Sunt acestea in legatura cu directia in care iti doresti sa continui? Care este experienta care te recomanda pana in prezent?
In functie de nivelul de pregatire pe care il ai, ia in calcul cursuri noi care iti pot asigura o imagine cat mai potrivita in directia in care iti doresti sa continui.
De asemenea, gandeste-te la lucrurile care ti-ar oferi cea mai mare satisfactie. Ce este cel mai important pentru tine?
Sa fii bine platit, sa iti placa ce faci, sa ai posibilitatea de a avansa, sau sa iti ramana suficient timp si pentru tine? Jobul ideal, oricat de mult ti-ar placea sa crezi contrariul, nu iti poate oferi toate aceste lucruri.
De fiecare data suntem nevoiti sa facem un compromis. Ceea ce conteaza este ca acest compromis sa merite.
Creeaza o lista cu joburile pentru care ti-ar placea sa aplici
Ia in calcul ce presupune fiecare dintre activitatile pe care ti-ar placea sa le desfasori, si spre ce functie ar trebui sa te orientezi in functie de asta.
De multe ori, denumirea jobului suna foarte bine, insa activitatea pe care o presupune nu iti ofera mereu aceleasi satisfactii.
In momentul in care iti dai seama spre ce domeniu iti doresti sa te indrepti, da dovada de putina flexibilitate si nu refuza oportunitati doar pentru ca pozitia pe care ai ocupa-o este sub asteptarile tale.
Este important sa acumulezi experienta incercand cat mai multe dintre functiile conexe. Fii dispus sa faci compromisuri pana cand ajungi in locul dorit.
Urmeaza un internship sau voluntariaza-te
Voluntariatul si programele de tip internship iti pot fi de un real ajutor atunci cand esti la inceput de cariera si iti doresti sa pui in practica ceea ce ai invatat de-a lungul studiilor.
Ai ocazia sa interactionezi cu persoane din sector, sa te specializezi pe un anumit segment de activitate si sa iti creezi o retea proprie de persoane cu care poti cladi lucruri importante pe viitor.
In orice domeniu, comunicarea si accesul intr-o astfel de retea sunt primordiale in vederea cresterii profesionale si a obtinerii succesului la cel mai inalt nivel.
Adesea, participantii la astfel de programe au ocazia sa obtina un loc de munca la finalizarea stagiului de pregatire, posibilitate de care cu greu ar fi putut beneficia altfel.
Fii la curent cu principalii actori din domeniu
Inainte de a iti finaliza studiile si de a urma un program de internship, este necesar si chiar obligatoriu sa urmaresti principalele companii sau institutii pentru care ti-ar placea sa lucrezi.
Prin intermediul social media, poti face acest lucru mult mai usor, abonandu-te la pagina lor de Facebook, Twitter sau LinkedIn.
Pe langa faptul ca vei fi in permanenta la curent cu ceea ce intreprind, ai ocazia sa faci parte din reteaua lor si chiar sa fii luat mai usor in calcul atunci cand efectueaza noi recrutari.
Orienteaza-te catre companiile serioase
Inainte de a decide daca iti doresti sau nu sa aplici pentru un post, cauta informatii despre compania care angajeaza.
Uneori, oferta poate suna foarte bine, insa reputatia companiei poate lasa de dorit. Nu te lasa inselat de aparente si alege ce e mai bun pentru tine.
Nu face compromisuri care te-ar putea tine pe loc
Timpul nu are intotdeauna rabdare cu oamenii, mai ales cand vine vorba despre cariera profesionala.
In primii ani, se poate intampla sa accepti un anumit loc de munca pentru stabilitatea economica pe care ti-o ofera, chiar daca perspectivele de avansare lipsesc, sau domeniul in care activezi nu este cel pentru care te-ai pregatit si pe care vrei sa il urmezi.
Cu trecerea timpului insa, este important sa faci pasi oricat de mici pentru a avansa in directia dorita, chiar daca acest lucru genereaza o serie de dificultati pe termen scurt sau mediu.
Nu poti ajunge in varful piramidei fara un minim de experienta, iar toata aceasta munca grea pe care o prestezi aparent fara beneficiile dorite, iti va fi de un real folos cu cat avansezi ierarhic.
Fii vizionar
Pregateste-te permanent pentru domeniul pe care iti doresti sa il urmezi. Creeaza-ti propria retea de cunostinte si specialisti si fii la curent cu tot ce este nou.
In felul acesta, vei fi in permanenta cu un pas inaintea celorlalti, indiferent de pozitia pe care o ocupi.
A avea o viziune si o perspectiva ampla asupra domeniului de activitate, te va ajuta sa fii mereu cu un pas inaintea celorlalti si sa iei cele mai inspirate decizii.