6 Motive pentru a face din muzica cel mai bun aliat

de la 04 Mai. 2016
6 Motive pentru a face din muzica cel mai bun aliat Muzica reprezinta cel mai la indemana tratament pentru minte si corp. Nu are contraindicatii, iar consumul excesiv genereaza o explozie de endorfine, prin cultivarea emotiilor pozitive.
Tags: muzicaterapiedepresiebeneficiiemotiecreativitate

Ideea ca muzica poate avea beneficii vizibile asupra starii de sanatate este la fel de veche ca scrierile lui Aristotel sau Platon.

Terapia prin muzica a luat insa nastere in secolul al XX-lea, dupa cele doua razboaie mondiale, cand comunitatea muzicienilor, atat profesionisti, cat si amatori, a avut initiativa de a folosi muzica drept tratament in spitalele in care existau veterani de razboi cu traume fizice si emotionale.

In urma rezultatelor pozitive obtinute, metoda a evoluat tot mai mult, cu precadere in ultimele decenii, in prezent fiind o tehnica folosita de tot mai multi psihologi si terapeuti.

Beneficiul principal al muzicii este acela ca reprezinta tratamentul la care toti oamenii au acces, iar fiecare persoana poate fi propriul sau medic, alegand sa interpreteze sau sa asculte un gen sau altul de muzica, in functie de starea pe care o are la momentul respectiv.

Cu toate acestea, cei mai multi dintre noi asculta muzica fara a fi constienti de impactul pe care aceasta o are asupra organismului. Iata cateva moduri in care ne influenteaza:
 

1. Muzica antreneaza functiile de baza ale creierului.

Creierul este echipat sa receptioneze si sa proceseze muzica. Studiile arata ca, inca din primele zile de viata, bebelusii sunt capabili sa detecteze diferentele intre diferite ritmuri. In acelasi timp, mamele, indiferent de culturile de care apartin, au obiceiul de a folosi cantece pentru a calma copiii atunci cand plang.

Din punct de vedere evolutiv, se poate spune ca muzica a precedat folosirea limbajului, creierul fiind capabil sa reactioneze la astfel de stimuli, chiar daca muzica nu este esentiala pentru supravietuirea noastra, ca specie.
 

2. Muzica amplifica si genereaza emotia.

Fiecare parinte stie ca este natural pentru un copil sa cante si sa danseze inca din primii ani de viata. Multe ori se poate intampla ca muzica sa ii faca imediat sa isi schimbe starea in bine.

Chiar daca gusturile muzicale se schimba pe parcursul vietii, muzica continua sa fie prezenta in viata fiecaruia si sa marcheze de multe ori, momentele cu o incarcatura emotionala deosebita. Probabil ti s-a intamplat sa asculti o piesa si sa zambesti, sau sa te intristezi.

Se poate intampla sa fii trist si sa iti doresti sa asculti muzica pe masura, si in felul acesta sa poti sa consumi o stare si sa o depasesti, sau se poate sa vrei sa asculti un gen de muzica vesel tocmai pentru a depasi momentul.

Uneori se intampla sa experimentezi anumite senzatii la intensitati pe care cu greu le atingi in absenta muzicii. Accelerarea batailor inimii, senzatia de euforie, sensibilitatea la nivelul pielii, toate acestea sunt reactii pe care muzica le poate genera.

Abilitatea muzicii de a accesa cu usurinta emotiile este benefica pentru terapeutii specializati in acest domeniu.
 

3. Muzica antreneaza memoria.

Muzica este vibratie si o percepem ca pe o senzatie placuta chiar si atunci cand ascultam in surdina. Cu toate acestea, muzica este o metoda de a aduce trecutul in prezent.

Se intampla uneori sa asculti o piesa care sa iti trezeasca amintiri vechi, care sa iti aminteasca de felul in care te-ai simtit intr-un anumit moment, sau care sa te faca sa te gandesti la o anumita persoana.

Toate aceste lucruri fac ca intensitatea cu care percepi muzica sa fie de fiecare data, alta. Doar mirosul intrece muzica la capacitatea de a stimula memoria intr-un mod foarte puternic.

Specialistii care folosesc muzica drept terapie si care lucreaza cu persoane in varsta afectate de dementa sunt martorii unor povesti deosebite despre cum muzica ii stimuleaza pe pacienti sa isi aminteasca anumite lucruri despre viata lor.
 

4. Muzica detensioneaza organismul si elimina stresul.

Ascultarea muzicii are un efect de relaxare asupra intregului organism, in special daca vorbim despre muzica clasica.

Acest gen de muzica poate avea efecte benefice asupra functiilor psihologice, regland numarul de batai ale inimii si presiunea sangelui si scazand in acelasi timp nivelul cortizolului, cunoscut ca hormonul stresului.

Atunci cand oamenii sunt stresati, exista o tendinta de a evita muzica si ascultarea activa. Probabil acest lucru se intampla din cauza ca muzica este in general asociata unei stari de bine, sau pentru ca in conditii de stres, orice sunet ambiant pare zgomot.

Cu toate acestea, exercitiul de a asculta muzica ambientala in surdina, are efecte benefice pe termen lung, ajutand organismul sa se relaxeze si implicit, sa dea un randament mai bun.

De asemenea, chiar daca poate parea ciudat, cantatul sub dus este o forma de terapie prin muzica. Nu degeaba atunci cand suntem veseli si ne simtim bine, ne surprindem cantand.

In felul acesta, corpul se detensioneaza si stresul este eliminat. In egala masura, ascultatul muzicii in casti de catre pacienti, inainte si dupa operatie, reduce nivelul stresului din organism.
 

5. Muzica amelioreaza starile depresive.

Persoanele depresive au tendinta de a refuza contactul cu alte persoane, ajungand, pe masura evolutiei bolii, sa se izoleze. Muzica poate avea un efect benefic in astfel de cazuri, mai ales ca majoritatea persoanelor care se lupta cu depresia sufera de insomnii.

Muzica ambientala sau clasica, poate asigura confortul psihic necesar in astfel de cazuri.

De asemenea, in relatia cu terapeutul, care este de cele mai multe ori dificila, muzica poate ajuta la exprimarea emotiilor, contribuind in acelasi timp la eliminarea tensiunii din organism si a emotiilor negative suprimate.
 

6. Muzica inspira creativitatea.

Pentru unii oameni, linistea perfecta este mai perturbatoare decat ascultatul muzicii. In cazul altora, faptul ca au crescut intr-un mediu zgomotos si sunt obisnuiti cu sunetele de fundal atunci cand lucreaza, muzica reprezinta ambientul perfect pentru a isi desfasura activitatea.

Daca ai nevoie sa scrii pe propriul blog sau sa gandesti un nou website, dar nu te simti inspirat, alege o muzica linistitoare pe fundal. In momentul in care ascultam muzica, mintea incepe sa exploreze, dand frau liber imaginatiei, astfel ca sunt sanse mai mari sa fii creativ astfel.

Nu trebuie sa fii artist ca sa te poti bucura de beneficiile muzicii pentru creativitate. Acelasi efect se resimte si in cazul persoanelor a caror profesie se situeaza la polul opus.

Fie ca te inspira ritmul, un vers, sau mesajul piesei, alege ce stii ca ti se potriveste cel mai bine si apuca-te de treaba.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.33 din 5 - 3 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016