Pisicile
Principalele activitati de vara ale pisicilor sunt dealtfel: feritul de soare, nemiscarea si bautul apei.
Multe din lucrurile pe care le faci pentru tine si pentru confortul casei tale pe o vreme caniculara le este de folos si pisicilor: aerul conditionat pornit, ferestrele si usile inchise, draperiile trase.
Atentie insa la ventilatoare, sa fie securizate cu gratare. S-ar putea ca pisica ta sa fie prea fascinanta de ele. Incearca sa plasezi ventilatorului intr-un colt al camerei, indreptat spre centrul acesteia. Pisica ta isi va alege singura o pozitie confortabila si potrivit de racoroasa pentru ea. De asemenea, asigura-i si o camera mai calda pentru momentul in care ii va fi prea rece.
Pune-i in bol in permanenta apa rece si proaspata si schimba-i-o apa de cel putin o data pe zi. Nu iti lasa pisica sa bea din recipiente care contin deja bacterii! Pentru o viata de lux, asigura-i pisicii tale o fantana curgatoare.
Nu o solicita cu jocuri prea vioaie, in zilele calduroase las-o sa leneveasca si mai mult.
Nu ii place apa, dar de ea nu scapa. Ca sa o racoresti, umezeste un prosop pe care sa il plimbi usor din varful capului, pe spate catre coada, atata timp cat pisica ta il tolereaza.
Periaza-i blana zilnic in momentele racoroase ale zilei, sa nu o agiti si mai mult. Astfel, vei permite aerului sa ii patrunda printre firele de par. Nu este nevoie sa o tunzi pentru ca nu ii vei face un bine, din contra, o vei expune fara mila la soare. Tunsul este permis doar in cazul in care blana ii este foarte incurcata si deja ii formeaza o mantie sufocanta peste piele.
Creaza-i un loc racoros si intunecat in care sa se retraga atunci cand ii este cel mai cald: intr-o cusca din carton, pune inauntru un prosop din bumbac si camufleaza bine o punga cu apa rece dedesubt.
Mai poti asterne un prosop sau un cearsaf peste locurile preferate de stat ale pisicii tale. Va fi incantata sa nu mai ia contact direct cu suprafata lor calda.
Daca ai o pisica pe care o lasi afara, asigura-i locuri cu umbra si evita posibilitatile ca aceasta sa fie prinsa intr-o cladire.
Care sunt simptomele care sa te sperie
Fii atent la aceste semne: gafait excesiv, respiratie precipitata, letargie, urechi de culoare roz deschis, confuzie, slabiciune si tremurat.
Daca la atingere, labutele ii sunt fierbinti, pune-ti pisica pe o suprafata rece, pe gresie, de exemplu, si indreapta un ventilator inspre ea pentru a mai reduce din caldura. Sunt recomandate: compresele umede pe labute. Atentie! Compresele sa nu fie prea reci!
Cainii
Mai nelinistiti din fire decat pisicile, au nevoie de si mai multa atentie pe canicula.
In functie de rasa si de caracteristici fizice, trebuie sa ii tratezi diferit. Ai mai multa grija de cainii mai voluminosi si mai musculosi, cei cu nas scurt sau plat, cei cu par mai lung. Si mai multa grija de pui, cainii batrani sau cei cu boli sau sub tratament.
Respecta regula tuturor regulilor: nu iti lasa cainele in masina, chiar si cu un geam intredeschis si parasolar. Temperatura este mai mare in interior si ii poate fi fatala. Caini mor in fiecare an din aceasta cauza.
Asigura-i apa atat in interiorul casei, cat si la plimbare. In casa, pastreaza o camera racoroasa in care cainele tau sa se retraga atunci cand simte nevoia.
Supravegheaza-l in mod constant atunci cand este afara, sa nu stea permanent in soare, sa bea apa si sa caute si locurile cu umbra. Cand este insetat, cainele tau va avea tendinta sa bea din orice ochi de apa.
Scurteaza plimbarile pe-afara pana la strictul necesar si fa-le fie dimineata devreme, fie seara tarziu.
Aplica-i o crema de protectie solara daca observi ca are urechile sau nasul intr-o nuanta de roz pal. Pielea cainelui ca si a ta poate suferi de arsuri solare si chiar cancer de piele.
Iti vei da seama de iminenta unui atac de la caldura dupa urmatoarele simptome: gafait accelerat, salivatie in exces, puls rapid, limba si gingii foarte rosii, lipsa coordonarii, diaree, voma, nu se mai ridica de jos si pierderea cunostintei, in cazuri extreme.
Actioneaza imediat, pune-l sa bea cantitati mici de apa si uda-l, dar nu cu apa rece, pana i se regleaza respiratia. Fii constient de faptul ca unul din trei caini sufera de febra pe timpuri caniculare. Du-ti cainele la veterinar daca il observi scarpinandu-se prea mult.
Verifica-i elasticitatea pielii tragand de o portiune a pielii de pe gat. Daca aceasta nu revine la loc, cainele tau este deshidratat. La fel si gingiile in urma apasarii, daca acestea nu revin la culoarea roz si raman albe. Daca suspiciunea ta este deshidratarea, cainele trebuie sa bea apa imediat. Deshidratarea netratata poate duce la cedarea unor organe si la moarte.
Ia-i temperatura, sa nu depaseasca normalul acceptat, cel de 40 de grade. Pentru temperaturi care depasesc, grabeste-te sa il racoresti, sa il stergi si apoi sa il acoperi.
Ce poti face? Ii poti infasura prosoape umezite, nu foarte reci, in jurul gatului, sub membre. Daca nu le ai la indemana, il poti stropi cu apa la temperatura camerei. Uda-i urechile si dosul labelor acolo unde se gasesc si glandele sudoripare. Mare atentie cand este afara, cainele tau sa aiba si portiuni de iarba sau pamant pe care sa paseasca, nu numai asfalt.
Te poti ajuta si de accesorii precum: o vesta sau un guler racoros care fie pot fi umezite sau care contin buzunare speciale pentru acele “cooling packs”.
Poti avea si in casa o patura speciala cu gel sau cu insertii pentru apa rece pentru ca patrupedul tau sa se racoreasca la nevoie.
Nu il vei tunde periuta. Exclus! Doar un pic, de vara. Blana ii tine de cald iarna si de frig vara. Doar pastreaz-o periata si aerata pentru ca il protejeaza de arsuri solare sau cancer de piele.
Doar in cazul in care cainele tau nu prezinta semne de deshidratare, ii poti oferi cate putin din placerile verii: delicii inghetate.
Cu prietenul patruped in vacanta
La mare
Fereste-ti prietenul de nisipul fierbinte si exclus, asfaltul! Daca nu ii asiguri apa in permanenta, acesta va bea apa din mare. Fiind sarata, creste senzatia de sete, combinata cu soarele puternic, creste deshidratarea si riscul de leziuni cerebrale.
La drum
O calatorie lunga cu masina este stresanta pentru animalutul tau. Daca adaugi caldura din masina de pe timpul zilei, acesta va fi “lesinated”. Ti se recomanda sa pornesti la drum cu patrupedul tau pe racoare, iar daca nu poti evita miezul zilei de vara, prinde niste prosoape umede de geamurile masinii pentru a-i oferi acestuia umbra si racoare.
Daca vacanta ta presupune un drum lung in afara tarii, ai grija ca animalul tau sa aibe toate actele si vaccinurile cerute in tara de calatorie.
La munte
Evident ca te va insoti in traseele pe care ti-ai propus sa le faci. Alege-le in functie de posibilitatile cainelui de a te insoti. Daca nu, trebuie sa ai asupra ta mijloace prin care sa il transporti prin zonele periculoase. Solicitarea cardio va fi mai mare iar setea pe masura. In lipsa apei, animalul tau va bea din balti apa statuta sau cu bacterii, de pe urma carora se poate imbolnavi. Daca tu iti propui sa traiesti periculos la munte, cainele tau s-ar putea sa nu vrea sa il lasi singur si aventurier in padure, din cauza animalelor salbatice cu care nu se va imprieteni.
Gadget-uri pentru protectia si distractia lor vara aceasta
Hamul atasat de scaunul masinii iti protejeaza cainele de gropile sau curbele pe care le iei fara voia ta si, in acelasi timp, iti pastreaza constant atentia la drum.
Impotriva soarelui s-a scos pe piata lesa cu umbrela atasata. Desi foarte utila, animalului tau de companie ii poate lua timp sa se obisnuiasca cu umbrela constant deasupra capului. Plus ca, evitati sa se priveasca intr-o vitrina, s-ar putea sa nu ii placa noul look.
Alaturi de umbrela, puteti sa completati kitul de vara al animalului tau de companie cu: o pereche de ochelari de soare, cu filtre pentru lumina puternica si creme cu factor de protectie.
Distractia adevarata va incepe doar atunci cand le veti cumpara o mini piscina cu trambulina.
Exista si unele animalute care se bucura deja de vara.
Atentie la animalul de companie pe timp de canicula
de Carmen Avadanoaei
la 28 Iun. 2016 Exclusiv

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:
Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota:
4.67
din 5
- 3 voturi.
Revista GRATUITA

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.
Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
Revista GRATUITA

CADOU Special pentru cititorii nostri
Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".
Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice





Recomandari editori
Cele mai citite stiri





Ultimele comentarii
5 Obiceiuri care duc la subtierea firului de par
"Imi sunt de folos explicatiile privind subtierea firului de par..."
de Fratila Mihaela Care sunt cele mai nesanatoase alimente pentru stomac
"Lucruri interesante..."
de Marinescu Antim 13 lucruri pe care barbatii maturi nu le fac
"Multe lucruri le-am mai citit si in alte surse. Problema e ca daca aproape toata viata ai fost..."
de Radu
"Imi sunt de folos explicatiile privind subtierea firului de par..."
de Fratila Mihaela Care sunt cele mai nesanatoase alimente pentru stomac
"Lucruri interesante..."
de Marinescu Antim 13 lucruri pe care barbatii maturi nu le fac
"Multe lucruri le-am mai citit si in alte surse. Problema e ca daca aproape toata viata ai fost..."
de Radu