Dezamagirea sau depresia, in cazuri mai grave, apare atunci cand exista o neconcordanta intre ceea ce esti capabil sa faci si ceea ce iti propui sa faci. Daca perioadele de nemultumire devin tot mai lungi, vei observa ca devine tot mai greu sa iti revii, pe masura ce te vei obisnui cu gandirea negativa si chiar o vei folosi ca scut impotriva oricaror incercari din exterior menite sa te ajute. Cedarea deliberata in fata unei astfel de probleme la nivel mintal, genereaza in timp si afectiuni in plan fizic, organismul slabindu-se in timp, in fata stresului si a starilor lungi negative. Ce este de facut pentru a depasi acest impas? Nu exista o reteta care sa functioneze pentru toata lumea, asa cum nu exista o perioada de timp standard in care reusesti sa te redresezi. Insa, este important sa cunosti ce se poate face si sa incerci sa aplici cateva dintre sfaturile de mai jos, pentru a vedea care dintre ele functioneaza. Perseverand, vei incepe sa te simti din ce in ce mai bine.
1. Incepe cu sarcini usoare
Cele mai multe tentative de a iesi din starea negativa de durata, esueaza inca de la inceput atunci cand ridici prea sus stacheta. Incearca sa iesi din sfera gandurilor care te-au determinat sa te complaci in starea aceasta si care acum parca te indeamna sa iti creezi special obstacole prea mari, astfel incat sa esuezi din nou. Chiar daca timpul nu iti este prieten si poate ca ai de indeplinit o sarcina cu termen limita, incearca sa iti stabilesti obiective accesibile la inceput, pentru a avea satisfactia lucrului dus la bun sfarsit. Cu timpul, poti creste progresiv, pana a ajunge la nivelul dorit, insa nu te grabi! Nimic solid nu se realizeaza peste noapte. Orice efort necesita perseverenta si rabdare.
2. Fa-ti zilnic timp pentru atingerea scopului propus
Poate ca nu ai intotdeauna aceeasi motivatie pentru a continua, insa este esential sa nu iti pierzi ritmul si sa contribui cate putin in fiecare zi la indeplinirea scopului. In felul acesta, nu vei sfarsi ziua avand remuscari, iar perioadele in care nu produci, nu vor mai genera remuscari, ci vor fi recompense pentru o sarcina indeplinita. Cu timpul vei invata sa le reduci, in favoarea productivitatii. Daca nu te simti in stare sa faci si astazi ce ai facut ieri, incearca altceva care este in legatura cu tema care te intereseaza si care te va ajuta sa reincepi a doua zi cu forte proaspete. Daca ai de scris o carte, renunta la a produce pagini si concentreaza-te pe creativitate, citeste pe subiect, asculta muzica, sau incearca orice alt lucru care iti poate oferi noi perspective asupra temei. De multe ori, producerea unei idei geniale te incarca cu o doza semnificativa de energie pozitiva. Invata sa te bucuri de astfel de momente.
3. Concentreaza-te pe aspectele pozitive
Nu iti face viata imposibila. Incearca sa vezi de fiecare data partea plina a paharului, oricat de complicat ti s-ar parea la inceput. Negativitatea nu va face decat sa te blocheze sistematic, pana cand, intr-un final cedezi si se instaleaza frica de a incerca orice. Nu trebuie sa treci in extrema cealalta, si sa faci din fiecare lucru marunt, o mare realizare, ci incearca pur si simplu sa iei lucrurile asa cum sunt. Bifeaza succesele si incearca sa eviti emotiile aflate la extrema, fie care este vorba de bucurie sau de tristete. Gaseste echilibrul in tot ceea ce faci si vei observa cu timpul ca devii mult mai puternic in fata obstacolelor si, in acelasi timp, in relatia cu prietenii si apropiatii, care uneori exagereaza cu incurajarile in locul oferirii unor sfaturi practice, caresa te scoata din cercul vicios in care te invarti. Invatand sa gestionezi propriile emotii, vei fi stapan pe relatia ta cu ceilalti.
4. Renunta la formularile negative
Un aspect important in procesul de regasire a motivatiei il reprezinta socializarea. Totusi, nu este indicat sa exagerezi si sa cazi in extrema cealalta, pentru ca iti poti iesi din ritm foarte usor si tot ce ai reusit sa castigi pana la momentul respectiv, se va pierde. Socializarea poate avea loc in diferite moduri, fie ca este vorba despre o iesire in oras, ori despre o conversatie online. Pentru ca perioada dedicata acestei activitati sa reprezinte un plus pentru tine, incearca sa tii cont de cateva aspecte. Evita sa aduci de fiecare data in discutie preocuparea ta majora, invata sa ii asculti pe ceilalti si nu iti plange de mila atunci cand esti intr-un moment mai vulnerabil. Compasiunea celorlalti nu va face decat sa te tina pe loc. De asemenea, evita sintagmele negative si exprimarile de genul “nu pot“, “as fi putut sa..”, ori altele care subliniaza remuscarea, neputinta sau regretul pentru ceva ce nu ai reusit sa faci. In aceeasi masurarenunta si la cele care te responsabilizeaza in exces, sfarsind prin a te coplesi, de genul “voi face“, “voi reusi pana la urma”, etc. Nu iti asuma lucruri si nu iti stabili obiective in fata celorlalti. Pastreaza-ti echilibrul si fii cat mai neutru cand vorbesti despre stadiul procesului in care te afli. Nu vrei sa impresionezi pe nimeni si in acelasi timp, nici nu are rost sa te scuzi in fata tuturor.
5. Nu intra in panica atunci cand iti pierzi entuziasmul
Aminteste-ti ca scopul tau final este sa reusesti sa duci la bun sfarsit ce ai inceput, ceea ce nu presupune neaparat o munca usoara pe care sa o faci in permanenta cu placere. Este normal ca entuziasmul sa cunosca fluctuatii pe parcursul procesului si chiar sa dispara, indiferent cat de mult te pasiona la inceput ceea ce faceai. Este una din lectiile esentiale pe care trebuie sa le inveti si care subliniaza inca o data, importanta neutralitatii in tot ceea ce gandesti. Accepta aceasta situatie si implica-te si mai mult. Cu timpul iti vei recapata si interesul.
6. Concentreaza-te pe propria persoana, nu pe ce ar putea crede ceilalti
Unul dintre lucrurile care probabil iti consuma cea mai multa energie atunci cand esti deprimat si simti ca nu mai ai nici o directie clara spre care sa te indrepti, este gandul ca ceilalti ar putea sa isi schimbe parerea despre tine. Primii care iti vor veni in minte sunt prietenii, cu care, fie ca iti place, fie ca nu, te compari adesea. Este posibil ca aceasta comparatie sa te afecteze atat de puternic incat sa vrei sa te izolezi. Nu iti doresti acest lucru, pentru ca nu aduce nici un beneficiu. Gandeste-te ca fiecare duce propria lupta si cu siguranta a trecut printr-un esec, ori a renuntat la varianta grea in favoarea celei usoare si nu este satisfacut cu asta. Tu nu ai abandonat aceasta lupta si nimanui nu are cum sa ii pese mai mult decat iti pasa tie, asa ca e putin probabil ca cineva sa te evalueze atat de dur. Daca totusi se intampla, inseamna ca sunt relatii toxice la care ai face bine sa renunti daca te incarca negativ in mod sistematic.
7. Fa o rutina din practicarea exercitiilor fizice
Activitatea fizica te ajuta sa scapi de stresul acumulat peste zi si te oboseste suficient de tare incat sa dormi profund seara, limitand in felul acesta insomniile cauzate de starile anxioase. In aceeasi masura, tonusul fizic bun si alimentatia sanatoasa te vor ajuta sa iti indeplinesti mai usor obiectivul, pastrand in acelasi timp un nivel optim al stimei de sine. Acest lucru este important mai ales in cazul in care activitatea ta presupune lucrul in fata calculatorului pe perioade lungi. De obicei, sub influenta stresului, vei avea tentatia de a te rasplati cu mici gustari care mai de care mai nocive, cu consecinte asupra greutatii corporale si implicit asupra increderii in propria persoana. Incearca sa le inlocuiesti cu legume si fructe si alterneaza momentele de stat pe scaun cu cele de miscare.