Aceasta nevoie de a aduna cat mai multe lucruri are la baza teama de a arunca obiecte care pot fi folositoare la un moment dat. Doar ca situatia poate degenera intr-atat incat locuinta sa nu mai poata fi una functionala.
Totusi, persoanele cu aceasta afectiune sunt constiente de imaginea pe care ceilalti o au asupra obiceiului lor si, tocmai de aceea, pot parea stangejite cand primesc alte persoane in spatiul lor de acasa. Totul poate reveni la normal in primul rand daca constientizezi ca este o problema de natura medicala si nu un simplu obicei. Apoi, este necesar sa iti doresti sa invingi teama si sa primesti ajutorul celor care vor sa ti-l ofere.
Gaseste o motivatie puternica
Depasirea unui astfel de comportament anxios necesita perseverenta. Asadar, atunci cand iti propui sa faci curat in camera si sa renunti la o mare pare din obiectele adunate, gandeste-te la ce te motiveaza cu adevarat.
Descoperind acest lucru, vei putea depasi mai usor momentele in care vei simti ca vrei sa renunti. Prin urmare, fa o lista cu motivele puternice care te determina sa renunti la adunatul obsesiv. Poate ca iti doresti sa nu te mai simti prost atunci cand te viziteaza prietenii sau poate ca ai vrea sa poti gasi mai usor ce cauti.
Stabileste-ti obiective usor de indeplinit
Nu te minti frumos cu obiective care presupun sa faci curatenie generala. N-o sa functioneze pentru ca te vei simti coplesit inca de la inceput. In schimb, te poti gandi sa faci intr-o anumita zi curat in 3 cutii, de exemplu. Vei vedea ca iti este mai usor sa abordezi problema astfel si vei avea mai mult entuziasm sa continui ceea ce ai inceput si in zilele urmatoare.
Creeaza-ti noi perspective
Sortand lucrurile de care ai nevoie si cele de care nu ai, te va determina sa te gandesti mai mult in perspectiva. Iti vei putea da astfel seama ce lucruri iti doresti cu adevarat in viata ta si vei renunta la cele care doar iti dau impresia unei asa-zise sigurante. Asadar, ordinea in lucruri te va ajuta sa iti faci si ordine in ganduri, iar acest lucru nu poate decat sa fie benefic.
Stabileste reguli
Este o mare realizare sa reusesti sa eliberezi spatiul de locuit si sa renunti la lucruri la care nu ai fi crezut ca poti renunta. Insa este important sa poti sa mentii acel spatiu in conditii optime.
Asta nu inseamna ca nu trebuie sa mai cumperi nimic, ci sa te gandesti foarte bine pentru ce ai nevoie de acel lucru, pentru cat timp si la ce anume poti renunta din ceea ce ai deja. In felul acesta balanta va fi tot timpul echilibrata si nu va exista riscul unei recidive.