Matcha si ceremonia ceaiului

de la 27 Oct. 2023
Matcha si ceremonia ceaiului Adus in Japonia de calugarii budisti, obiceiul de a bea ceai verde pudra este in fapt originar din China, la fel ca si matcha. Dar, odata ajuns in Japonia si sub influenta budismului zen,acest obicei s-a transformat in ritual si a capatat valente spirituale, devenind in acelasi timp un simbol al filozofiei budiste si al culturii japoneze.
Tags: ceaimatchausuchakoicha

Asadar, oricare dintre afirmatiile urmatoare legate de ceremonia ceaiului este adevarata: chado este adulatia pentru frumusetea ce rezida in rutina zilnica, chado este meditatie, chado este filosofia esteticului - o ramura a filozofiei ce incearca sa explice experiente senzoriale, chado este ospitalitate, chado este conexiune spirituala, etc.

Ce este matcha

Inainte de a povesti mai multe despre ceremonia ceaiului (chado sau chanoyu in japoneza),  trebuie sa vorbim despre Matcha. Cuvantul ”matcha” inseamna ”pudra de ceai verde” si probabil ca la origine era doar atat: o pudra de ceai verde adusa in Japonia de calugarii budisti. Cu timpul insa, simpla pudra de ceai verde a devenit o forma de arta in sine, producerea ei find perfectionata de-a lungul a sute de ani, motiv pentru care astazi, matcha este recunoscut ca apartinand culturii japoneze. 

Pentru obtinerea unui matcha de calitate, plantele de Camellia Sinensis, cunoscuta popular ca arborele de ceai, sunt cultivate pe versanti in anumite zone ale Japoniei, zone al caror sol este bogat in nutrientii necesari atat dezvoltarii plantelor, cat si productiei de ceai verde de calitate. Inainte cu 21 de zile inainte de recoltarea frunzelor de ceai, plantele sunt umbrite, fiind astfel stimulata productia de L-theanina, aminoacidul responsabil pentru efectul calmant al consumului de matcha. Recoltarea se face manual, iar pentru matcha nu sunt folosite decat frunzele foarte tinere, cele cu un continut ridicat de clorofila.

Exista trei tipuri de matcha: Matcha Ceremonial obtinut din frunzele de ceai din prima recolta, Matcha Premium care provine din frunzele din prima si a doua recolta si Matcha Culinar, produs din frunzele din recoltele 2, 3 sau 4.

Spre deosebire de mo-cha (denumirea chinezeasca pentru pudra de ceai verde), matcha este de un verde vibrant, are o textura fina si uniforma care se amesteca usor si produce o spuma in timpul prepararii si are un gust mai dulce, fara a fi amar. Daca esti curios sa incerci un matcha autentic japonez, intra aici.

Ceremonia ceaiului: chado sau chanoyu

In japoneza ceremonia ceaiului este cunoscuta ca chado sau chanoyu. Chado inseamna ”calea ceaiului” si face referire la un stil de viata si la folozofia budista in care isi are originea, in timp ce chanoyu inseamna apa fierbinte pentru ceai iar ambele cuvinte fac referire la modalitatea de preparare si servire a ceaiului matcha.

In mod traditional, pentru o experienta senzoriala desavarsita, chanoyu are loc intr-un chashitsu, camera dedicata prepararii si servirii ceaiului a carei podea este acoperita cu tatami. Chashitsu este compusa din temaeza sau tatami-ul dedicat gazdei, kyakuza - tatami dedicat oaspetilor, tokonoma sau toko - un alcov dedicat expunerii de obiecte de arta, carti sau plante, sadoguchi - intrarea pentru gazda si nijiriguchi sau intrarea pentru musafiri. 
Mentionam nijiriguchi pentru ca, aceasta intrare dedicata musafirilor, in afara rolului functional, are o dimensiune spirituala. Nijiriguchi este de fapt un loc prin care participantii la chanoyu sunt nevoiti sa intre ”in patru labe”, iar aceasta caracteristica are scopul de a-i invata pe invitati modestia dar si de a sterge diferentele de clasa sociala dintre oaspeti.

In timpul ceremoniei ceaiului, matcha este preparat in fata invitatilor cu ajutorul unor unelte specifice, unelte ce sunt o forma de arta in sine. Dintre ele, mentionam chasen-ul sau pamatuful din bambus esential prepararii corecte a ceaiului matcha si deci, obtinerii faimoasei spume pentru care matcha este cunoscut. Poti gasi si cumpara separat toate instrumentele necesare prepararii matcha sau, si mai bine, poti achizitiona seturi pentru matcha care includ atat pudra de ceai, cat si uneltele de care ai nevoie pentru prepararea ei, pe Machabar.ro

Prepararea ceaiului este cel mai important element al ceremoniei iar ritualul se desfasoara dupa reguli bine stabilite.

Musafirii intra in camera ceaiului si admira tokonoma apoi se aseaza pe tatami-ul special pentru invitati. Apoi gazda isi saluta invitatii, aduce ustensilele necesare prepararii ceaiului ia loc pe tatami-ul pregatit anume pentru ea si incepe ceremonia prin purificarea ustensilelor si a bolurilor. Gestul este unul simbolic si are rolul de a purifica mintea. 
In timpul ceremoniei ceaiului, matcha este servit sub forma de usucha, un ceai subtire si spumos, sau koicha, un ceai gros si concentrat. 

Matcha este preparat si, in cazul in care este servit sub forma de usucha, bolul se aseaza si se intoarce de doua ori pentru a fi cu fata spre invitati. Invitatul care si-a primit bolul se apleaca in fata urmatorului invitat pentru a-si cere scuze ca a fost servit inainte, isi bea ceaiul si apoi prezinta bolul gol gazdei care il curata pentru a prepara matcha pentru urmatorul invitat. In cazul koicha, invitatul ia cateva guri de ceai apoi prezinta bolul urmatorului invitat, si asa mai departe. 

Dupa ce toata lumea a servit matcha, gazda curata ustensilele si apoi paraseste camera pentru a le aseza la locul lor, lasand, pentru a fi admirate de invitati, cutia de ceai si Chashaku, lingurita de masura pentru matcha. Gazda se intoarce si raspunde intrebarilor invitatilor, intrebari legate de ustensilele folosite in timpul ceremoniei dupa care aceasta se incheie. 

Ceremonia ceaiului are o istorie lunga si complexa si a fost modelata asa incat sa puna accentul pe simplitate, austeritate, modestie si imperfectiune dar si pe frumusetea care rezida in gesturile mondene, repetitive ale traiului de zi cu zi. Unul dintre termenii care reflecta aceste aspecte este wabi sabi, cu wabi care este estetica retinerii si care este un termen adesea folosit pentru a reda ideea de saracie, modestie si simplitate, si sabi care face referire la frumusetea trecerii timpului.

Te invitam asadar si pe tine sa gusti un ceai matcha si sa gasesti bucurie in lucrurile simple, pentru a aprecia mai usor frumusetea lumii care ne inconjoara.

Sursa foto: pexels.com


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016