- Biblioteca Palatului National Mafra – Mafra, Portugalia
Construita in forma de cruce, biblioteca are 88 de metri lungime si gazduieste 36.000 de carti valoroase. Cum crezi ca sunt acestea protejate impotriva umezelii? Vei fi surprins sa afli raspunsul: cu ajutorul liliecilor. Acestia sunt tinuti in cutii sub rafturi, ziua si eliberati noaptea pentru a se hrani cu insectele daunatoare care altfel, ar afecta starea cartilor.
- Biblioteca Malatestiana – Cesena, Italia
Construita in secolul al XV-lea de Malatesta Novello, biblioteca este una dintre cele mai vechi din Vestul tarii. Ce o face atat de speciala? Fiecare carte este fixata cu un lant. Astfel, nu vine Mohamed la munte, ci muntele la Mohamed. Scrise pe pergament, cartile trebuie protejate. In caz contrar, ar exista riscul ca toate povestile maiestre prezente in carti sa fie pierdute.
- Biblioteca Centrala Unam – Mexico City, Mexico
Dateaza din 1952 si gazduieste aproximativ 400.000 de carti. Dar nu asta o face atat de aparte, ci peretii exteriori. Proiectati in model mozaic, acestia expun istoria tarii. Dar sa nu crezi ca acestia sunt pictati! Arhitectul Juan O’Gorman a calatorit in toata tara pentru a gasi pietre puternic colorate care sa se potriveasca intregului proiect.
- Biblioteca Peckam – Londra, U.K.
Biblioteca a primit premiul Stirling pentru arhitectura in 2000. De ce sa vizitezi biblioteca Peckam? Designul sau in forma literei "L" inversata separa spatiul de citit de zgomotul de pe strada. Poti citi linistit cartea preferata!
- Biblioteca Kanazawa Umimirai – Kanazawa, Japonia
Ceea ce o face deosebita este structura peretelui sau. Are 6.000 de gauri care creeaza o lumina linistitoare si totodata ajuta la distribuirea fortei seismice in caz de cutremur. Tot acest perete gaurit ajuta la o aerisire naturala in timpul verii. Intreg designul a fost gandit pentru confortul cititorilor.
- Biblioteca Cottbus – Universitatea Brandenburg, Germania
Biblioteca in forma de amiba pare a se incadra perfect in peisajul naturii. La o prima vedere te poti gandi ca este rezultatul accidental al unei inspiratii artistice spontane si expresia sentimentelor personale ale arhitectilor.
- Biblioteca Admont Abbey – Admont, Austria
Construita in 1776, biblioteca in stil baroc iti va taia rasuflarea, mai ales daca esti un iubitor de arta. Interiorul este decorat cu aur, iar tavanul prezinta frescele lui Bartolomeo Altomonte. Frescele reprezinta diferite faze ale cunoasterii umane. Este considerata cea mai mare biblioteca de acest gen din lume, cu circa 200.000 de volume stocate.
- Biblioteca Vennesla – Vennesla, Norvegia
Cladirea Vennesla cuprinde nu doar o biblioteca, ci si o cafenea, sali de conferinta, sali administrative. Structura bibliotecii consta in 27 de "coaste". Acestea ofera o imagine geometrica acoperisului si delimiteaza spatiile personale de studiu create in biblioteca.
Proiectul nu s-a dorit a fi doar estetic, ci si eco-friendly, cu elemente durabile, care includ parasolare verticale.
- Handelingenkamer – Haga, Olanda
Culorile rosu, verde si auriu formeaza coloritul de baza a acestei biblioteci. Alaturi de alte detalii pecum capetele de dragoni prezente pe peretii cladirii, te-ar putea face sa crezi ca te afli intr-o biblioteca chineza. Nimic mai gresit! Biblioteca apartine Parlamentului Danez, dar designul sau are o puternica influenta chinezeasca.
- Biblioteca Sandro Penna – Perugia, Italia
Eviti bibliotecile din cauza senzatiei de loc prafuit si melancolic? Biblioteca Sandro Penna se dezice de acest mit! Forma sa de nava spatiala ii da o nota aparte si iti atrage atentia imediat. Exteriorul roz este transparent ziua si lumineaza in timpul noptii. Te va incanta sa afli ca e un spatiu numai bun pentru citit si studiu, totul datorita izolarii fonice.
Cauta aceste biblioteci pe Google si propune-ti sa citesti o carte buna.