Daca esti printre acei oameni care nu si-au facut un obicei zilnic de a citi, s-ar putea sa ai de pierdut: lectura detine un numar semnificativ de beneficii, insa doar o parte din ele sunt listate in continuarea acestui articol.
1. Stimuleaza intelectul
Studiile arata ca daca intelectul nostru este stimulat, acest lucru poate incetini progresul sau chiar poate preveni aparitia bolii Alzheimer sau a dementei, intrucat pastrand creierul activ si preocupat, se previne pierderea productivitatii. La fel ca oricare alt muschi din organism, creierul are nevoie de exercitii pentru a-l mentine puternic si sanatos, astfel ca expresia "foloseste-l sau il pierzi" se potriveste in mod special atunci cand ne referim la mintea noastra. Rezolvarea unor puzzle-uri sau practicarea unor jocuri precum sahul, s-au dovedit de asemenea a fi utile in stimularea cognitiva.
2. Reduce stresul
Oricat de mult stres ai la locul de munca, in relatiile personale, sau in multe alte probleme cu care te confrunti zilnic, totul dispare atunci cand te transpui intr-o poveste minunata. Un roman bine scris te poate duce intr-o alta lume, in timp ce un articol captivant te va distrage si te va mentine in prezent, lasand tensiunile sa treaca si sa-ti permita sa te relaxezi.
3. Dobandesti cunostinte
Tot ceea ce citesti iti alimenteaza mintea cu informatii noi, si nu stii niciodata cand acestea ar putea sa-ti fie de folos. Cu cat ai mai multe cunostinte, cu atat esti mai bine pregatita pentru a aborda orice provocare. In plus, lectura este si hrana pentru intelect: daca vreodata te vei afla in situatii cumplite, iti vei pierde jobul, banii si toate bunuriile, sau vei avea probleme de sanatate, cunostintele dobandite nu-ti pot fi luate niciodata.
4. Iti dezvolta vocabularul
Acest lucru se potriveste cu tema anterioara: cu cat citesti mai mult, cu cat intalnesti mai multe cuvinte, pe care inevitabil le vei folosi in vocabularul tau zilnic. Sa vorbesti clar si corect, te ajuta foarte mult pe plan profesional; stiind ca poti folosi un vocabular elevat cu incredere, acest lucru poate reprezenta un impuls enorm pentru stima ta de sine. S-ar putea sa te ajute si in cariera, deoarece se stie ca oamenii care sunt cititi, vorbesc corect si au cunostinte dintr-o varietate de domenii, au tendinta de a obtine promovari mult mai rapid, si mai des, fata de cei care nu au un vocabular la fel de bine dezvoltat, nu au cunostinte legate de literatura, stiinta sau evenimente globale. Citirea cartilor este, de asemenea, un factor vital in invatarea unei limbi straine, mai ales ca vei descoperi cuvintele in context, lucru ce te va ajuta sa-ti imbunatatesti fluenta in vorbire si scriere.
5. Imbunatateste memoria
Atunci cand citesti o carte trebuie sa-ti amintesti o varietate de personaje, ambitiile lor, istoria si chiar lucrurile care ii disting, precum si intamplarile lor de-a lungul povestii. Destul de multe lucruri de retinut, insa creierul este un lucru uimitor care isi poate aminti toate aceste detalii cu usurinta. In mod surprinzator, fiecare amintire noua pe care o creezi, reproduce noi sinapse (cai cerebrale) si le intareste pe cele deja existente, ceea ce ajuta la amintirea pe termen scurt si la stabilizarea starii de spirit. Cat de cool este acest lucru, nu?
6. Intareste deprinderile gandirii analitice
S-a intamplat sa citesti vreodata un roman extraordinar, si sa deslusesti misterul acestuia inainte sa termini cartea? Daca da, inseamna ca ai fost capabila sa-ti pui in miscare atat gandirea critica cat si pe cea analitica, luand notite despre toate detaliile furnizate si sortandu-le, astfel incat sa poti determina cine ce a facut. Aceeasi capacitate de a analiza detaliile, iti este la indemana si atunci cand vine vorba de evaluarea intrigii: daca este un roman bine scris, daca personajele au evoluat cum trebuie etc. Daca vreodata vei avea ocazia de a discuta cu altcineva despre o carte, vei fi in stare sa-ti exprimi opiniile clar, deoarece ai luat in considerare toate aceste aspecte.
7. Imbunatateste concentrarea
In lumea noastra nebuna dominata de internet, atentia noastra este concentrata pe mai multe lucruri in acelasi timp. Intr-un interval de doar 5 minute, o persoana isi imparte timpul intre sarcina de lucru, verificarea emailului, discutia cu un grup de oameni (via Skype, Gchat etc.), verificarea contului de Twitter, monitorizarea propriului smartphone si interactiunea cu colegii de birou. Acest deficit de atentie cauzeaza o crestere a nivelului de stres si o reducere a productivitatii. Cand citesti o carte, toata atentia ta este concentrata pe poveste, fiind absorbita pana si de cel mai mic detaliu al cartii. Incearca sa citesti timp de 15-20 de minute inainte de a te apuca de treaba (de exemplu, dimineata, daca folosesti mijloacele de transport) si vei ramane surprinsa cat de concentrata vei fi odata ajunsa la birou.
8. Iti imbunatateste scrisul
Acest lucru merge mana in mana cu dezvoltarea vocabularului: operele bine scrise, publicate, isi lasa amprenta asupra propriului tau scris, intrucat observarea cadentei, a ritmului si a stilului de scris a altor autori, iti vor influenta in mod invariabil propria lucrare. Asa cum muzicienii se influenteaza unul pe celalalt, iar pictorii folosesc tehnici consacrate de predecesorii lor, asa si scriitorii invata cum sa scrie proza citind operele altor scriitori.
9. Iti ofera liniste
Pe langa relaxarea care acompaniaza lectura unei carti bune, este posibil ca subiectul despre care citesti sa-ti aduca pace interioara si liniste. Citirea unor texte spirituale poate reduce presiunea arteriala si-ti poate oferi liniste, in timp ce lectura cartilor de dezvoltare personala, conform unor studii, ajuta oamenii care sufera de anumite tulburari de comportament sau de boli mintale usoare.
10. Ai parte de divertisment gratuit
Cu toate ca multi dintre noi cumparam carti pentru a face anumite adnotari pe marginea unui text, acestea pot fi destul de scumpe. Pentru un buget redus, poti vizita biblioteca locala unde poti savura o multime de carti, gratis. Bibliotecile au carti despre orice subiect posibil, si din moment ce acestea aduc constant carti noi, nu vei ramane niciodata fara materiale de citit. Daca se intampla sa locuiesti intr-o zona unde nu exista o biblioteca locala, sau ai probleme locomotorii si nu te poti deplasa cu usurinta, multe biblioteci au carti disponibile si in format PDF sau ePub, astfel incat le poti citi pe e-reader, iPad sau pe calculator. Exista, de asemenea, multe surse online de unde poti descarca gratuit carti in format electronic, asa ca porneste la vanatoare de ceva nou! Exista stiluri literare pentru fiecare persoana educata de pe planeta, si indiferent ca te dai in vant dupa literatura clasica si poezie, sau iti plac revistele de moda, biografiile, textele religioase, cartile pentru adulti, cartile de dezvoltare personala sau romanele de dragoste, cu siguranta exista ceva acolo care sa-ti capteze curiozitatea si imaginatia. Lasa pentru o vreme computerul deoparte, deschide o carte, si reincarca-ti sufletul pentru putin timp.