Ceaiul negru este unul dintre cele mai populare ceaiuri folosite de om nu doar pentru gustul sau placut, ci si pentru proprietatile sale medicinale. Ceaiul negru a fost descoperit acum aproximativ 4000 de ani, in China, si a fost rapid utilizat de majoritatea populatiei asiatice. Beneficiile sale pentru organism sunt numeroase. Acesta contine printre altele, antioxidanti si alti phytonutrienti care ajuta la eliminarea toxinelor si la vindecarea organismului.
Mai mult, in comparatie cu cafeaua, acesta are contine mult mai putina cafeina. Si in tara noastra, ceaiul negru pare sa aiba tot mai multi consumatori, asadar iata si alte beneficii ale acestuia:
Previne instalarea bolilor cardiovasculare
Un consum regulat de ceai negru ajuta la repararea arterelor coronariene la pacientii cu probleme de inima. Prin urmare, oricine consuma ceai negru are sanse sa evite dezvoltarea unor afectiuni cardiace.
Trateaza diareea
Acest ceai are proprietati terapeutice la nivelul intestinului datorita prezentei taninului. De aceea, este recomandat in tratarea diareei cronice sau episodice.
Amelioreaza simptomele astmului
In general, bauturile fierbinti sau calde sunt cunoscute ca avand un efect benefic asupra conditiilor asmatice. In acest sens, nu este nici o surpriza ca ceaiul negru are beneficii pentru suferinzii de astm, ajutand la eliberarea cailor aeriene si permitand organismului sa respire mai usor.
Imbunatateste digestia
Ceaiul negru este bogat in tanin si alte chimicale care au efecte pozitive la nivelul sistemului digestiv. Aceste proprietati anti-inflamatorii ale ceaiului negru sunt de asemenea benefice si in tratarea altor boli digestive.
Reduce colesterolul
Potrivit unui studiu realizat de catre specialistii americani, oamenii care consuma mai mult ceai negru pot beneficia de reducerea colesterolului rau, care este responsabil de declansarea atacului de cord.
Se considera de asemenea ca oamenii care beau 3-4 cani de ceai negru in fiecare zi sunt mai putin predispusi dezvoltarii problemelor cardiace, spre deosebire de cei care consuma mai putin sau deloc.
Poate preveni aparitia cancerului
Probabil cel mai studiat aspect al ceaiului negru este in legatura cu proprietatile sale anti-cancer. In timp ce cele mai multe studii au fost efectuate asupra ceaiului verde, exista o serie de studii din ce in ce mai numeroase care semnaleaza aceleasi proprietati benefice si in cazul ceaiului negru. Aparent, ponifenolii existenti in ceaiul negru ajuta la preventia formarii unor elemente cu potential cancerigen in organism.
Este vorba despre preventia cancerului ovarian, a celui de plamani, a celui de prostata, a celui colorectal sau a celui de vezica urinara. Unele studii releva faptul ca ceaiul negru poate preveni chiar si cancerul de stomac, cel de prostata, cel de san, dar si cel oral, in special in cazurile produse de consumul de tutun.
Mecanismul de functionare este unul intersant: ceaiul negru contine un anumit compus numit TF-2. Aceasta chimicala actioneaza la nivel celular, cu precadere in cazul celulelor cu potential canceros, fara a pune in pericol celulele sanatoase. In acest fel, evolutia cancerului este stopata inainte ca acesta sa devina vizibil.