Ceaiul verde a fost folosit catratament inca din cele mai vechi timpuri, fiind originar din China, dar raspandit ulterior in toata Asia.
Acesta este folosit pentru o multitudine de afectiuni, de la hipertensiune sau diabet, pana la preventia impotriva cancerului.
La nivel global, ceaiul verde este cea mai consumata bautura, dupa apa, insa doar 20% din cantitatea consumata este ceai verde, preferandu-se in proportie de peste 78% ceaiul negru.
Cu toate acestea, beneficiile consumului de ceai verde sunt mai multe decat acelea ale consumului de ceai negru. Ceaiul verde este unul din cele mai putin procesate tipuri de ceai, spre deosebire de ceaiul negru.
De aceea, acesta isi pastreaza intreaga cantitate de antioxidanti si polifenoli, cu rol important pentru functionarea buna a organismului.
Iata cateva dintre beneficiile pe care le are:
Ajuta la controlul greutatii
Ceaiul verde accelereaza metabolismul. Polifenolii pe care ii contine contribuie la intensificarea arderilor grasimilor, ajutand scaderea in greutate.
Ajuta la prevenirea si tratarea diabetului
Ceaiul verde regleaza nivelul glicemiei, incetinind cresterea cantitatii de zahar din sange, dupa masa.
In felul acesta, cantitatea de insulina ce trebuie injectata se reduce, evitand ingrasarea pe fondul administrarii unor cantitati semnificative.
Consumul de ceai verde contribuie la scaderea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer
Cancerul este cauzat de cresterea necontrolata a celulelor nesanatoase, cunoscand o raspandire tot mai mare in ultimii ani.
Este cunoscut faptul ca antioxidantii au efect protector impotriva acestuia, mai ales in cazul cancerului esofagian, contribuind la eliminarea celulelor canceroase si pastrarea intacta a tesutului sanatos din jurul zonei afectate.
Contribuie la mentinerea igienei bucale
Studiile arata faptul ca ceaiul verde contine substante care distrug bacteriile si virusii ce cauzeaza infectiile de la nivelul gatului, a cariilor dentare si a altor afectiuni stomatologice.
Contribuie la tratarea depresiei
Teanina este un aminoacid natural care poate fi gasit in frunzele de ceai verde. Este substanta despre care se crede ca produce efectul profund de relaxare de care toti bautorii de ceai verde se bucura.
Efectele benefice se resimt astfel si la nivelul creierului, ajutand la preventia sau tratarea starilor anxioase sau depresive.
Are rol anti-viral si anti-bacterian
Ceaiul verde contine substante care pot trata infectiile si raceala de sezon, fara a mai fi nevoie sa consumi antibiotice.
Acesta imbunatateste functionarea sistemului imunitar, tinand departe o serie de afectiuni sezoniere.
Ceaiul verde are efecte benefice si asupra sanatatii pielii, avand rol antioxidant si inflamator, combatand ridarea pielii in general si incetinind imbatranirea acesteia, mai ales sub impactul razelor de soare.
Pentru ca ceaiul verde sa aiba toate aceste efecte pozitive asupra organismului, este necesara insa consumarea lui in cantitati destul de mari, de pana la 10 cani pe zi, pentru ca o singura cana este insuficienta.
Totusi, varianta cea mai potrivita este aceea de a consuma moderat (pana la 2 cani pe zi) si in mod constant ceaiul verde, altfel exista riscul de a avea un efect purgativ.