Motivele care se afla in spatele senzatiei de foame simtite mereu
1. Esti plictisit
Unul dintre cele mai des intalnite motive pentru senzatia de foame simtita mereu are legatura cu starea de plictiseala. Primul lucru care iti vine in minte in acele momente este sa iei o gustare, pentru a-ti ocupa timpul cu ceva placut. Poti combate aceasta stare prin miscare fizica. Ocupa-te de o activitate in casa ori iesi la o scurta plimbare si va trece mai repede decat iti imaginezi.
2. Te simti deprimat ori singur
Mancarea poate parea un prieten de nadejde atunci cand te simti trist ori singur, dar nu ar trebui sa devina o consolare pentru tine. Astfel ajungi sa nu mai diferentiezi momentele in care chiar iti este foame. In loc sa te concentrezi asupra acestei senzatii, mai bine incearca sa rezolvi problemele sentimentale cu care te confrunti. Incearca sa gasesti fericirea in lucrurile marunte si alunga frustrarile care s-au adunat in sufletul tau.
3. Esti stresat
Stresul este alt vinovat de aparitia senzatiei de foame mereu. De obicei, alimentele de tip junk food ne surad cel mai mult atunci cand trecem prin perioade tensionante. Ca sa ii faci fata stresului, cel mai bine este sa iti indrepti atentia spre variantele sanatoase: exercitii fizice si o dieta echilibrata.
4. Sari peste micul dejun
Daca sari peste prima masa a zilei, este normal ca senzatia de foame sa te urmareasca dupa aceea pana seara. Incearca sa iti gasesti timp pentru a lua micul dejun si te vei simti mult mai bine pe parcursul intregii zile. Daca nu te descurci, consuma macar un baton de cereale ori un fruct in drum spre scoala ori spre studii.
5. Nu consumi suficiente proteine
Consumi proteine la fiecare masa principala si la unele gustari? Daca raspunsul tau este “Nu!”, atunci tocmai ai gasit vinovatul pentru aparitia senzatiei de foame mereu. Multe persoane tind sa puna accent pe carbohidrati, insa adevarul este ca proteinele sunt substantele care ofera satietate timp indelungat. Acestea ofera energie pe durata zilei, ajutandu-te sa faci fata tuturor provocarilor, si au grija de sanatatea sistemului muscular. Consuma mai des oua, carne de pui sau de curcan, somon, branza de vaci, migdale si nuci.
6. Mananci prea multe produse de tip junk food
Te rasfeti cu o prajitura ori cu o punga de chipsuri, apoi te intrebi de ce iti este foame din nou? Ei bine, pentru ca aceste gustari nu iti asigura substantele hranitoare necesare. Iti ofera energie doar pentru o perioada scurta, dupa care simti nevoia sa consumi din nou ceva. Atunci cand simti nevoia sa consumi ceva dulce, indreapta-ti atentia spre fructe ori spre batoane din cereale, pentru ca reprezinta o alegere mult mai sanatoasa. Iar cand ai pofta de o gustare sarata, opteaza pentru nuci si alune ori un sandwich cu avocado.
7. Esti deshidratat
Studiile au scos la iveala faptul ca, atunci cand iti este foame mereu, de fapt organismul tau este deshidratat. Acest lucru se intampla in special daca incepi ziua cu o ceasca de cafea. Imediat ce te trezesti, bea un pahar de apa pe stomacul gol. Optional, poti sa storci in acesta si putina lamaie pentru un efect fresh.
8. Nu te odihnesti suficient
Atunci cand nu dormi suficient, nivelul de leptina, un hormon important in reglarea apetitului si a metabolismului, scade, ceea ce te face sa te simti mereu infometat a doua zi. Totodata, lipsa unui program adecvat de somn provoaca productia in exces a hormonului foamei, care se numeste grelina.
Observa de unde provine, de fapt, senzatia de foame aparuta mereu si incearca sa faci niste schimbari in stilul tau de viata.
Foto: pexels.com