Daca nu esti genul caruia sa ii placa sa gateasca sau caruia sa ii faca placere sa faca cumparaturi, atunci activitatea in sine poate deveni una extrem de stresanta, mai ales ca, oricat de mult ti-ai dori, trebuie sa te incumeti sa mergi pana la piata macar o data pe saptamana.
Piata ramane o varianta mai buna decat supermarketul, mai ales pe perioada verii, sau atunci cand vine vorba despre legume si fructe proaspete.
Cu toate acestea, drumul pana la supermarket nu poate fi trecut cu vederea pentru toate celelalte produse, pentru ca este mult mai eficient decat sa umbli din magazin in magazin. Exista o serie de sfaturi pe care daca le urmezi, poti evita aglomeratia si stresul cauzat. Iata cum:
Evita perioadele aglomerate
Aglomeratia se creeaza in general in preajma sarbatorilor sau la sfarsit de saptamana, atunci cand toata lumea care munceste iese sa faca cumparaturi pentru intreaga saptamana.
Ideal este sa nu lasi cumparaturile pentru week-end. In primul rand, weekendul ar trebui sa fie perioada in care te relaxezi dupa o saptamana de munca, nu cea in care iesi la cumparaturi, gatesti si faci curat.
Chiar daca esti obosit dupa o zi de munca, incearca sa iesi in timpul saptamanii, dupa orele de lucru, pentru ca atunci supermarketurile sunt mai putin aglomerate.
Cat despre facutul pietei, pentru a ii prinde pe toti cei cu marfa proaspata, mai ales pe tarani, este important sa iesi de dimineata, indiferent de zi. In a doua parte a zilei, cei care raman in piata aleg sa creasca preturile, fara ca marfa sa fie neaparat mai buna.
Fa-ti o lista de cumparaturi
E adevarat ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, dar nimic nu este mai frustrant decat sa vii acasa cu sacosele pline si totusi sa lipseasca cele cateva lucruri pe care ti le doreai in mod deosebit.
Asadar, pregateste o lista atunci cand pleci de acasa. Este mai bine sa iei in plus, decat sa uiti ce trebuia sa cumperi. Mai mult, lista te scuteste de timp pierdut pentru o a doua iesire, asa ca nu sta pe ganduri si ia cu tine foaia si pixul.
Stabileste un buget
Stabilirea unui buget te va ajuta sa iei doar strictul necesar. Evident, acesta va fi orientativ, insa propune-ti sa nu il depasesti decat cu foarte putin. Vei vedea ca, pana la urma, te descurci orice ar fi. Majoritatea banilor sunt cheltuiti pe poftele de tot felul pe care le ai atunci cand ajungi la raft.
Nu pleca la cumparaturi atunci cand esti infometat
Atunci cand mergi la cumparaturi pe stomacul gol, ai tentatia de a cumpara tot ce vezi, astfel ca atunci cand vei ajunge acasa,vei realiza ca ai cumparat mult prea multe lucruri. Incearca sa mananci ceva, oricat de putin, inainte de a iesi la cumparaturi. Vei evita in felul acesta neplacerile cauzate de cumparaturile in exces.
Nu cumpara prea multa mancare
Poate te gandesti ca nu iti poti permite sa iesi zilnic, asa ca la sfarsit de saptamana sau la salariu, iti propui sa cumperi cat mai multe produse. Nu este insa o varianta prea buna, pentru ca produsele au un anumit termen de valabilitate. In plus, pe multe dintre ele, daca le deschizi, trebuie sa le consumi intr-un timp scurt.
Mai mult, atunci cand cumperi mult, esti tentat sa consumi mult. Asta nu inseamna ca este si in concordanta cu nevoile organismului tau. Este important sa ai o masa suficient de bogata si variata in produse, insa cel mai indicat este sa cumperi strict cat crezi ca ai nevoie, sa consumi, si apoi cand esti pe cale sa termini cam tot ce este in frigider, sa reaprovizionezi. Vei vedea ca in felul acesta vei ramane si cu mai multi bani.