Valideaza-ti ideea de afacere
Majoritatea business-urilor intra in faliment dupa 1-2 ani, in cazul celor care nu s-au gandit la o idee de afacere adaptata nevoilor pietei. Astfel de persoane au o idee deosebita, dar nu iau in calcul costurile initiale sau de cat timp este nevoie pentru a avea clienti ori pentru a defini un produs sau serviciu.
Iata cateva principii de care sa tii cont:
- Cel mai mare inamic este perfectionismul - multi antreprenori pierd timp pretios cu detalii. Primele luni ar trebui sa se asemene mai mult cu un sprint de durata decat cu o plimbare;
- Presupune ca nu vei obtine un venit in primele 9-12 luni (cu exceptia cazului in care ai deja o plaja de clienti potentiali) - mereu exista riscul de circumstante neprevazute cand vine vorba despre activitatile de zi cu zi, de procedurile legale, economice etc.;
- Supraestimeaza-ti cheltuielile lunare cu minimum 25% fata de cel mai pesimist buget - cheltuielile mici se aduna si pot forma o suma deloc de neglijat.
Stabileste, in mod realist, obiectivele firmei
Cand iti lansezi o afacere, este indicat sa abordezi lucrurile pas cu pas. Care este motivatia ta? Ce puncte forte si puncte slabe ai? Ai calificarea necesara pentru acel domeniu? Te pricepi sa iti vinzi ideea, produsele, serviciile? Esti un bun manager? Pentru o imagine realista asupra firmei, este indicat sa setezi obiective SMART.
Acestea te vor ajuta sa iti stabilesti scopuri obiective si realiste pe termen scurt si lung. Un obiectiv ar trebui sa fie SMART, adica specific, masurabil, accesibil, relevant si bine incadrat in timp. De exemplu, poti stabili ca obiectiv smart sa cresti vanzarile cu 20% in urmatoarele 9 luni prin implementarea unei campanii de marketing digital.
Pentru a te motiva sa atingi obiectivele stabilite de tine, este foarte important sa le adaptezi la nevoile tale (vanzari, popularitatea brandului, awareness etc.). Prin fixarea unor obiective smart, vei avea o viziune realista asupra viitorului companiei. Prin comparatie, daca iti stabilesti obiective nerealiste, te vei confrunta destul de repede cu dezamagiri.
Asculta sfaturile pe care le primesti si alege ce se potriveste afacerii tale
Odata ce oamenii din jur afla ca vrei sa iti lansezi o afacere, vor veni cu idei, sugestii si recomandari. Prietenii, familia, expertii, chiar si persoanele care nu au cunostinte despre antreprenoriat sau domeniul in care vrei tu sa activezi.
Incearca sa absorbi si sa notezi ideile primite, dar ai incredere si in intuitia ta. Cum iti prezinta recomandarile? Se poarta foarte frumos de dragul tau? Nu ezita sa le ceri pareri sincere. Odata ce ai lansat afacerea, tine cont de feedback-ul clientilor si incorporeaza-l acolo unde este cazul.
Nu lansa afacerea fara sa ai un plan financiar
Desi, in teorie, poti lansa o afacere cu un buget minim si strictul necesar pentru aspectele legislative, in practica va trebui sa iei in calcul diverse costuri: echipamentul, sustinerea legala, costurile de contabilitate, marketing, crearea unui website.
Nu uita sa ai o plasa de siguranta, deoarece in primele luni vei fi, cel mai probabil, pe pierdere. In afaceri, rareori iti ies planurile optimiste, deci este indicat sa ai un plan financiar bine pus la punct.
Nu ignora planul de afaceri
Multi incepatori in domeniul afacerilor vad planul de afaceri ca un instrument invechit sau un moft.
Un astfel de document te ajuta sa obtii finantare, daca acesta este unul dintre obiectivele tale, dar are un rol si mai important. Te ajuta sa iti dai seama de viabilitatea proiectului tau, sa stabilesti obiective pe termen scurt, mediu si lung, sa ai o viziune generala asupra businessului.
Lumea antreprenoriatului este una plina de urcusuri si coborasuri, de provocari la tot pasul. Pe langa recomandarile de mai sus, nu uita sa te inconjori de oameni profesionisti. De la angajati la parteneri de afaceri si mentori, cu totii te vor ajuta sa ai un business de succes.
Sursa foto: Shutterstock