Exista cateva metode simple prin care poti face asta, sa poti sta linistit ca sanatatea nu este pusa in pericol.
1. Scoate legumele din ambalajele de plastic
De regula, indicat ar fi sa cumperi legumele de la producatorii locali. Daca ajungi sa le iei direct din supermarket, cand ajungi acasa, nu le depozita in frigider in ambalajele de plastic in care au fost impachetate. Acestea accelereaza alterarea si vei observa ca nu vor mai fi la fel, nici macar dupa o zi. In schimb, pungile biodegradabile si compostabile mentin fructele si legume proaspete o perioada mai lunga de timp.
Si, chit ca iti vine sa le speli imediat dupa ce le-ai desfacut, nu este indicat. Umezeala va duce la deshidratare. Cel mai bine este sa le depozitezi intr-un loc special pentru ele sau, daca intr-adevar vrei sa le speli, asteapta pana se usuca complet.
Ca sfat, nu tine ceapa, cartofii sau usturoiul in frigider. Ele vor sta mai bine in locuri intunecate, cum ar fi camara. In frigider risca sa mucegaiasca.
2. Pastreaza verdeturile intr-un vas cu apa
Fara verdeata, mancarea nu ar avea gust, dar nici aspect. Cand iei o legatura de patrunjel sau marar, se intampla prea rar sa il folosesti pe tot. Sau daca vrei sa iti faci provizii pentru o saptamana intreaga, sa nu mergi in fiecare zi dupa verdeata, va trebui sa o pastrezi corespunzator.
Una dintre cele mai simple metode este sa pui verdeturile in vase cu apa, pastrate la temperatura camerei. Pot fi puse si in frigider, tot in vase cu apa, insa intr-un loc sigur. Trebuie schimbata apa periodic si, in acest fel, pot rezista chiar si pana la o saptamana.
Inclusiv mancarea pregatita de seara poti sa o pastrezi in caserole de unica folosinta si sa o consumi a doua zi la pranz.
3. Nu depozita painea in pungi de plastic sau in frigider
Painea este unul dintre cele mai consumate alimente si este aproape nelipsita de la fiecare masa. Cu toate acestea, ea are un termen de valabilitate scurt, astfel incat risti sa nu o poti manca a doua zi, daca nu o depozitezi corespunzator.
Bineinteles, nu o poti pastra la nesfarsit, dar ii poti prelungi termenul de valabilitate, prin cativa pasi simpli:
- Nu depozita painea in punga de plastic pentru ca sporeste aparitia mucegaiului.
- Opteaza pentru pungi de hartie sau cutii special concepute pentru depozitarea painii.
- Congelarea o ajuta sa fie mai pufoasa si crocanta, pentru mai multe zile.
- Nu o pastra in frigider, fiindca se poate invechi mai repede.
4. Pastreaza faina si zaharul in recipiente speciale
Faina si zaharul sunt baza multor preparate, in special a celor dulci. Si ca sa te asiguri ca de fiecare data cand te loveste pofta de dulce, ai ingredientele la indemana, trebuie sa ai in vedere pastrarea lor in conditii optime.
Asta inseamna intr-un loc uscat, ferit de umiditate si in recipiente speciale, cum ar fi borcane, saculeti sau vase inchise. Prin acest mod, nu doar ca se vor pastra bine mai mult timp, dar te bucuri si de o organizare a lor. Ia in calcul faptul ca trebuie consumate dupa trei luni de la deschidere, indiferent cum le depozitezi.
5. Nu lasa branzeturile descoperite
De indata ce ai cumparat orice tip de branza, nu il lasa in ambalajul initial si nici pe o farfurie in frigider, fiindca nu vei face decat sa reduci valabilitatea si, in plus, va scoate un miros neplacut.
Branzeturile se pastreaza cel mai bine impachetate in hartie de copt sau in hartie cerata. Totusi, unele tipuri (cum ar fi mozzarella), stau foarte bine in recipiente de sticla, in caserole cu capac.
Daca si tu iti doresti sa ai alimente proaspete mai mult timp, tine cont de sfaturile de mai sus. Astfel, vei impiedica risipa alimentara si vei sti ca ai alimentele la indemana, cand vrei sa gatesti ceva neplanificat.
Sursa foto: Shutterstock.com