Vanataile se formeaza sub piele si au aspectul unor pete de nuante mov/rosiatice/galbui aparute in urma unei lezari. In termeni medicali se numesc echimoze si sunt un semn obisnuit in randul celor cu o viata activa. In general nu sunt multe motive de ingrijorare legate de prezenta lor, dar este bine sa stii cateva lucruri importante despre vanatai.
Sange
Prezenta si formarea vanatailor este legata de sange. In urma unei leziuni, sangele se acumuleaza in stratul subcutanat si astfel rezulta vanataile. Vasele capilare de sange se sparg in urma unei traume (lovituri) la nivelul pielii si astfel sangele se acumuleaza si rezulta in aspectul galbui/rosiatic.
Motivele invinetirilor dese
Sunt multe motive pentru care te poti invineti mai des decat alti oameni. Cei care au vase de sange mai subtiri si care se pot sparge mai usor, se pot invineti mai des. De asemenea, oamenii cu pielea mai alba si care au probleme cu inchegarea sangelui si cei hiperactivi sunt mai expusi la a face vanatai. O serie de cercetari subliniaza faptul ca vanataile pot aparea de regula in urma lovirii de un obiect tare, si sunt des intalnite in randul sportivilor. Atletii si cei care ridica greutati reprezinta grupul de spotivi care risca cel mai mult sa aiba vanatai. Un alt factor responsabil pentru invinetirile dese, este varsta. O data cu inaintarea in varsta, pielea devine mai sensibila si mai subtire, motiv pentru care batranii invinetesc mai des si mai usor. Unii oameni par a se invineti peste noapte, din motive neexplicate. Acest lucru poate fi un indicator al unei tulburari de sangerare. Daca acesta este cazul, atunci vanataile sunt de regula insotite de sangerari ale nasului si gingiilor.
Obezitatea
Unul dintre motivele cele mai importante ale aparitiei vanatailor este greutatea corporala. Persoanele care sufera de obezitate se confrunta deseori cu aparitia vanatailor, in mod deosebit pe picioare. Acest lucru se datoreaza greutatii corporale care pune presiune pe muschii picioarelor, in cele din urma lezand vasele de sange si astfel dand rezultat aparitiei vanatailor. Obezitatea si greutatea corporala nu sunt factori responsabili pentru aparitia vanatailor in alte regiuni ale corpului.
Medicamentele
Unele medicamente prescrise de medic pot duce la subtierea sangelui. Acest lucru nu este necesar rau, uneori fiind de dorit si recomandat in functie de afectiunea pacientului. Dar un alt efect secundar al acestor medicamente este legat de aparitia vanatailor. Spre exemplu, aspirina este un astfel de medicament. In conjuntie cu vanatile, alte simptome ca durerea si inflamarea incheieturilor pot fi prezente.
Lipsa vitaminelor
Vitamina K si vitamina C au un rol foarte important pentru sanatatea sangelui. Daca ai o deficienta a acestor vitamine, atunci sunt sanse sa te invinetesti mai usor. Asadar, daca suplinesti aceste vitamine, atunci poti evita aparitia usoara a vanatailor. De asemenea merita mentionat faptul ca nivelul scazut al Ferului in sange contribuie la aparitia vanatailor.
Vanataile sunt, din punct de vedere medical, un efect mai degraba decat o cauza a unei afectiuni. In general nu este necesara recomandarea unui tratament, dar in anumite cazuri exceptionale, este bine sa te adresezi unui specialist. Spre exemplu, daca urmezi un tratament de subtiere a sangelui si te confrunti cu aparitia unei vanatai care este insotita de dureri mari si inflamatie, atunci cauta sfatul medicului, deoarece acestea pot fi efecte secundare ale medicatiei prescrise.