Ca parinte al unui copil anxios, probabil ca te-ai confruntat cu situatii in care orice ai fi facut, oricat de mult te-ai fi asigurat ca lucrurile sunt sub control, cel mic a fost in continuare afectat ca urmare a interactiunii sale cu mediul exterior.
Pentru a trata anxietatea copiilor, parintii incearca toate metodele posibile, de adaptare cat mai usoara la viata de zi cu zi. Uneori, apeleaza chiar la ajutorul specialistilor pentru a reusi sa gestioneze cat mai bine problema, insa, parintii sunt cei care petrec cel mai mult timp cu copilul si trebuie sa invete cum sa abordeze fiecare situatie in parte. In ajutorul lor vin studiile efectuate de-a lungul anilor in acest domeniu.
Sunt propuse astfel o serie de modalitati aflate la indemana oricarui parinte. Iata cateva dintre ele:
Invata-l sa scrie un jurnal al ingrijorarilor
Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca atunci cand scrii chiar si pentru 15 minute despre ceea ce te streseaza sau te sperie, nivelul de anxietate scade. Chiar daca persoana in cauza se poate simti mai anxioasa intr-o prima faza, efectul pe termen lung, prin perseverenta, este unul evident. Dupa 6 luni de zile de la debutul acestei activitati, copiii au resimtit anxietatea mult mai putin.
Propune-i sa scrie o scrisoare catre el insusi
Ii poti propune copilului tau sa scrie o scrisoare din postura unui copil care nu sufera de anxietate, adresata celui mai bun prieten al sau care are aceasta problema. Este o forma de terapie care functioneaza in randul celor mici si care ii ajuta sa inteleaga mai bine ce se intampla, si in acelasi timp, sa iasa putin din cercul vicios in care se tot invart. Privind din exterior lucrurile, le va fi mai simplu sa stie cum trebuie sa actioneze pentru a evita alte episoade similare.
Tine-l de mana
Iti amintesti cat de in siguranta te simteai atunci cand unul dintre parinti te tinea de mana atunci cand treceati strada? Acelasi lucru i se intampla si copilului tau atunci cand nu se simte confortabil cu mediul inconjurator. Atingerea este esentiala in cazul interactiunii dintre oameni, ea putand contribui la evitarea conflictelor de tot felul, atat exterioare cat si interioare. Da-i mana copilului tau atunci cand se simte anxios si asigura-l ca esti langa el si ca totul va fi bine.
Invata-l sa recunoasca simptomele
Atunci cand recunosti ce simptome ai, intelegi ca urmeaza sa aiba loc un atac de panica sau o stare anxioasa semnificativa. Tremurul, transpiratia, bataile rapide ale inimii, toate acestea pot fi semnale ca un atac de panica urmeaza sa se intample. Copilul dar si adultul pot intelege astfel procesul si pot incepe din timp prevenirea acestuia.
Invata-l exercitiile de respiratie
Atacul de panica presupune pierderea controlului asupra corpului. Atunci cand reusim sa controlam respiratia, intreg corpul va urma si perioada petrecuta intr-o astfel de stare tinde sa se micsoreze. Invata-l pe copilul tau sa expire si sa inspire profund, regulat, total concentrat la aceasta activitate. Ajuta in orice situatie si poate fi un exercitiu aplicat in orice context.